Прича: Стратосфера...

Шта значи искуство. . . ?!

Кошарка 25.11.2018 | 21:45
Прича: Стратосфера...
Кошаркаши Црвене звезде истрчавају на паркет Пионира, док им бука са трибина добује о ушне опне. Гледамо кога нема на паркету и брзо долазимо до закључка да су то Бориша Симанић, АлексаРаданов и Дејан Давидовац. Тренер Милан Томић је пред меч рекао да рачуна на све играче. Дакле, иако су последња двојица била повређена - то је био његов избор да их остави на клупи.

Прва ствар која је могла да падне на памет - одлучио се на искусније играче. Дерби је таква утакмица да мораш да имаш прекаљене играче на паркету (истрчавање Новице Величковића  у опреми потврђује ту тезу са друге стране).

И онда до краја меча све то добије смисао. Искуство је одиграло главну улогу. А најискуснији међу свима, освајач Евролиге у три (!) наврата, Стратос Перпероглу, показао је зашто му је за витрину са трофејима потребно неколико квадрата.

Као што се стратосфера налази од 10 до 55 километара изнад планете Земље, тако је Стратос Перпероглу својим искуством и знањем одскакао и био на високом нивоу у и изнад вечитог дербија са 25 поена, четири скока, три асистенције и све то без изгубљене лопте.

Он је један од оних играча за које немате утисак да су се презнојили током утакмице. Као да је убацио у трећу брзину и са тим је задовољан. То је често знало да делује превише ноншалантно у току сезоне, није баш бриљирао на свим утакмицама, али када је било важно тачно је знао када свој мењач треба да помери на бројку пет и да све то изгледа баш онако како се очекује од његовог имена.

Говоримо о човеку који је играо „вечити дерби“ у Грчкој много пута. Наступао је за Олимпијакос од 2012. до 2014. године, пре тога је пет година носио дрес Панатинаикоса. Играо је дербије и на једној и на другој страни. Сами знате колико је храбар (или лудо храбар?) потез прећи из једног дреса у други у главном граду Грчке, али то је он учинио. То значи да има озбиљну менталну снагу.

То се видело и у Пиониру када је 34-годишњак убацио 25 поена уз шут из игре од 75%! За три поена је гађао 5/8 (62,5%).Све пред противничким навијачима.

Тачно се видело да је изашао на паркет апсолутно спреман за битку.

После меча питали смо га управо за то његово искуство, све је он ово, исто или слично већ прошао. Иако је био дебитант у српском дербију.

„Волим да играм овакве утакмице. Била је лепа атмосфера, врло слична оној у Грчкој. Људи су овде веома страствени кад је кошарка у питању. Њихови навијачи подржавају свој тим, тешко је играти овде против Партизана... Али, велико искуство носим из ранијих утакмица у каријери и знао сам шта могу да очекујем. Припремио сам се ментално како да уђем у ову утакмицу“, сиже је онога што је поручио Звездин Грк. Онако кроз осмех. У трећој брзини.

Али, није ту само Стратос потврда искуства.

Томић је често држао петорке комплетно испуњене искусним странцима. Зато су и доведени. Да добију овакве утакмице. Пре почетка сезоне смо писали о Звездином заокрету у филозофији у односу на прошлу сезону када се пробало са млађим играчима на дуже стазе. И управо се на овом мечу то исплатило. Регланд, Стратос, Мо Фаје и Били Берон су одиграли сви преко 30 минута! Цирбес 24, Кешељ 16 минута. Све су то играчи који су у каријери пребацили много тога преко плећа. Недостајао је једино учинак искусног капитена Бранка Лазића, али су га личне грешке спутале, па није играо много.

После Стратоса, најефикаснији код Звезде био је 29-годишњи Џо Регланд са 19 поена. И код њега се видело да је у каријери играо за бројне клубове као што су Канту, Армани, Каршијака, Локомотива Кубањ...

„Искочио сам, али ово је колективна победа. Сви су одиграли добро. Стратос је играо одлично од почетка. Драго нам је што га имамо у тиму“, рекао је Регланд после утакмице. Постигао је амерички плеј неке веома битне поене и уделио важних шест асистенција.

После њих на реду је био 33-годишњи Мохамед Фаје са 11 поена и седам скокова. Потом следи 28-годишњи Мајк Цирбес са девет поена... И тако даље. Схватате поенту. Искуство и квалитет донели су Звезди веома важну победу. Можда и битнију на психолошком плану него чисто резултатски.

Партизан је на располагању имао три искуснија играча - Новицу Величковића, Банџу Сија и ЂорђаГагића. Новица је играо ровит, Гагић провео само девет минута, а једину већу минутажу је имао Си и то преточио у 12 поена.

Сви остали играчи црно-белих су млађи играчи у рангу од 21 године колико има Вања Маринковић па до 25 колико има Стефан Јанковић. И то се видело на паркету. Можда ће им младост донети више свежине на крају сезоне, али у овом моменту је искуство донело превагу и то је чињеница. Видело се само колико Новица значи за Партизанову игру, па макар и у недовољно доброј форми.

Дакле, Звезда је синоћ имала више штихова у рукама, а главни је био играч утакмице Стратос. Када он уђе у сферу где скоро да не промашује, противник нема шансе. То се није догађало пречесто, али јесте када је било важно до сада.

А синоћ је било баш важно за Звезду.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар