Priča: Stratosfera...

Šta znači iskustvo. . . ?!

Košarka 25.11.2018 | 21:45
Priča: Stratosfera...
Košarkaši Crvene zvezde istrčavaju na parket Pionira, dok im buka sa tribina dobuje o ušne opne. Gledamo koga nema na parketu i brzo dolazimo do zaključka da su to Boriša Simanić, AleksaRadanov i Dejan Davidovac. Trener Milan Tomić je pred meč rekao da računa na sve igrače. Dakle, iako su poslednja dvojica bila povređena - to je bio njegov izbor da ih ostavi na klupi.

Prva stvar koja je mogla da padne na pamet - odlučio se na iskusnije igrače. Derbi je takva utakmica da moraš da imaš prekaljene igrače na parketu (istrčavanje Novice Veličkovića  u opremi potvrđuje tu tezu sa druge strane).

I onda do kraja meča sve to dobije smisao. Iskustvo je odigralo glavnu ulogu. A najiskusniji među svima, osvajač Evrolige u tri (!) navrata, Stratos Perperoglu, pokazao je zašto mu je za vitrinu sa trofejima potrebno nekoliko kvadrata.

Kao što se stratosfera nalazi od 10 do 55 kilometara iznad planete Zemlje, tako je Stratos Perperoglu svojim iskustvom i znanjem odskakao i bio na visokom nivou u i iznad večitog derbija sa 25 poena, četiri skoka, tri asistencije i sve to bez izgubljene lopte.

On je jedan od onih igrača za koje nemate utisak da su se preznojili tokom utakmice. Kao da je ubacio u treću brzinu i sa tim je zadovoljan. To je često znalo da deluje previše nonšalantno u toku sezone, nije baš briljirao na svim utakmicama, ali kada je bilo važno tačno je znao kada svoj menjač treba da pomeri na brojku pet i da sve to izgleda baš onako kako se očekuje od njegovog imena.

Govorimo o čoveku koji je igrao „večiti derbi“ u Grčkoj mnogo puta. Nastupao je za Olimpijakos od 2012. do 2014. godine, pre toga je pet godina nosio dres Panatinaikosa. Igrao je derbije i na jednoj i na drugoj strani. Sami znate koliko je hrabar (ili ludo hrabar?) potez preći iz jednog dresa u drugi u glavnom gradu Grčke, ali to je on učinio. To znači da ima ozbiljnu mentalnu snagu.

To se videlo i u Pioniru kada je 34-godišnjak ubacio 25 poena uz šut iz igre od 75%! Za tri poena je gađao 5/8 (62,5%).Sve pred protivničkim navijačima.

Tačno se videlo da je izašao na parket apsolutno spreman za bitku.

Posle meča pitali smo ga upravo za to njegovo iskustvo, sve je on ovo, isto ili slično već prošao. Iako je bio debitant u srpskom derbiju.

„Volim da igram ovakve utakmice. Bila je lepa atmosfera, vrlo slična onoj u Grčkoj. Ljudi su ovde veoma strastveni kad je košarka u pitanju. Njihovi navijači podržavaju svoj tim, teško je igrati ovde protiv Partizana... Ali, veliko iskustvo nosim iz ranijih utakmica u karijeri i znao sam šta mogu da očekujem. Pripremio sam se mentalno kako da uđem u ovu utakmicu“, siže je onoga što je poručio Zvezdin Grk. Onako kroz osmeh. U trećoj brzini.

Ali, nije tu samo Stratos potvrda iskustva.

Tomić je često držao petorke kompletno ispunjene iskusnim strancima. Zato su i dovedeni. Da dobiju ovakve utakmice. Pre početka sezone smo pisali o Zvezdinom zaokretu u filozofiji u odnosu na prošlu sezonu kada se probalo sa mlađim igračima na duže staze. I upravo se na ovom meču to isplatilo. Regland, Stratos, Mo Faje i Bili Beron su odigrali svi preko 30 minuta! Cirbes 24, Kešelj 16 minuta. Sve su to igrači koji su u karijeri prebacili mnogo toga preko pleća. Nedostajao je jedino učinak iskusnog kapitena Branka Lazića, ali su ga lične greške sputale, pa nije igrao mnogo.

Posle Stratosa, najefikasniji kod Zvezde bio je 29-godišnji Džo Regland sa 19 poena. I kod njega se videlo da je u karijeri igrao za brojne klubove kao što su Kantu, Armani, Karšijaka, Lokomotiva Kubanj...

„Iskočio sam, ali ovo je kolektivna pobeda. Svi su odigrali dobro. Stratos je igrao odlično od početka. Drago nam je što ga imamo u timu“, rekao je Regland posle utakmice. Postigao je američki plej neke veoma bitne poene i udelio važnih šest asistencija.

Posle njih na redu je bio 33-godišnji Mohamed Faje sa 11 poena i sedam skokova. Potom sledi 28-godišnji Majk Cirbes sa devet poena... I tako dalje. Shvatate poentu. Iskustvo i kvalitet doneli su Zvezdi veoma važnu pobedu. Možda i bitniju na psihološkom planu nego čisto rezultatski.

Partizan je na raspolaganju imao tri iskusnija igrača - Novicu Veličkovića, Bandžu Sija i ĐorđaGagića. Novica je igrao rovit, Gagić proveo samo devet minuta, a jedinu veću minutažu je imao Si i to pretočio u 12 poena.

Svi ostali igrači crno-belih su mlađi igrači u rangu od 21 godine koliko ima Vanja Marinković pa do 25 koliko ima Stefan Janković. I to se videlo na parketu. Možda će im mladost doneti više svežine na kraju sezone, ali u ovom momentu je iskustvo donelo prevagu i to je činjenica. Videlo se samo koliko Novica znači za Partizanovu igru, pa makar i u nedovoljno dobroj formi.

Dakle, Zvezda je sinoć imala više štihova u rukama, a glavni je bio igrač utakmice Stratos. Kada on uđe u sferu gde skoro da ne promašuje, protivnik nema šanse. To se nije događalo prečesto, ali jeste kada je bilo važno do sada.

A sinoć je bilo baš važno za Zvezdu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar