АБА: Грк срушио Партизан, Звезда и даље перфектна!

Регленд и Перпероглу показали класу, Звезди први дерби у сезони! Кошаркаши Црвене звезде победили су као гости Партизан са 77:71 у деветом колу АБА лиге.  Црвено-бели издржали шутерски налет "вечитог ривала", па на челу са Стратосом Перпероглуом остварили и девету победу у сезони. На крају, 71:77 у црно-белом "Пиониру".  Звезда се „пресвукла“ на полувремену, Перпероглу и Регленд затрпали Партизан! Грчки крилни кошаркаш одиграо сјајну утакмицу у победи црвено-белих у првом вечитом дербију - 77:71.

Кошарка 24.11.2018 | 23:10
АБА: Грк срушио Партизан, Звезда и даље перфектна!
Звезда је победом остала једина непоражена екипа у регионалном такмичењу иако је Партизан у првом полувремену био боља екипа.

Победника је одлучила трећа четвртина у којој је Партизан изгубио чак осам лопти, а Звезда то искористила да преокрене резултат у своју корист. Најефикаснији су код победника били Стратос Перпероглу са 25 поена и Џо Регленд са 19, а још 11 је додао Мохамед Фаје.

У Партизану је Џок Лендејл имао 18 поена, по 12 су убацили Банџа Си и Маркус Пејџ, а 11 Вања Маринковић. 

Продор, тројка, украдена лопта и контра – Џо Регленд је разбијао одбрану Партизана у првим минутима утакмице, а гости су водили са 7:0. 

Ако Алексеј Николић и црно-бели нису могли да га чувају, Звезда је брзо схватила да не може да чува Џока Лендејла. Аустралијанац је почео да "сипа" тројке којима је Партизан прво пришао на 10:9, а онда и повео 11:10 кошем Вање Маринковића. 

Фуриозну серију црно-белих је са три тројке наставио и Стефан Јанковић који се "вечитом дербију" вратио као играч Партизана. 

Његов нови тим је ношен његовим тројкама повео 22:12 после серије 19:2, да би Цирбес мучење Звезде прекинуо тек у финишу прве деонице завршене 22:15. 

Друга је почела повратком у живот играча Звезде. Цирбес је скоковима унео стабилност на обручу, Кешељ је погодио из одбитка, Били Берон је дао тројку и Звезда је серијом 8:0 успела да приђе на 22:20 после два минута у другој четвртини.

Уследило је тврдих неколико минута где ни једни ни други нису успели да погоде ништа, да би се Партизан боље "ресетовао" кошем Лендејла после пик енд рола. 

Пејџ је поготком уз фаул донео Партизану +9 на 34:25. Тада се нападу гостију прикључио Мо Фаје. 

Несигурним крајем полувремена, црно-бели су испустили предност што је искуснија Звезда искористила да на паузу оде са прихватљивим заостатком 41:38. 

Само три поена је постигао Партизан у првих пет минута другог полувремена. За то време црно-бели су имали чак пет изгубљених лопти, а до краја четвртине осам. 

Јанковић је форсирао у нападу, Лендејл је грешио, а како шутеви нису улазили, Звезда је врло брзо преокренула резултат. Берон је у контри поравнао на 44:44, да би Цирбес поентирао за вођство. 

Који минут касније Перпероглу тројком и 20. поеном, а онда и Фаје кошем уз фаул доносе Звезди 54:44 и прву двоцифрену предност на мечу у 26. минуту. 

Партизан до краја смањује, а наду навијачима домаћих враћа једним гафом тренер црвено-белих Милан Томић. Лош пâс његове екипе је ишао у аут, он је дирао лопту и вратио је у терен. 

Слободно бацање играчи Партизана погађају, али уместо да искористе то што су се приближили на 58:54, опет се у нападу њиховог ривала разгоропадио Перпероглу. 

Када се активирао и Џо Регленд који је почео да погађа и изнутра и споља као у првој четвртини, са друге стране није било одговора, Звезда је повела са 77:62, а црно-бели до краја успевају само да ублаже пораз.

Црвена звезда мтс одлази на јесењу паузу са перфектним учинком (9-0), а Партизан са "минусом" на табели (4-5).

У црно-белој дворани "Александар Николић", тим Милана Томића је остао непобеђен у АБА лиги, јер је у борбеном дуелу истрпео "рафал" тројки домаћина, па на челу са Стратосом Перпероглуом и Џоом Реглендом полако преузимао иницијативу и стицао вођство.

Грчки ветеран је одиграо најбољи меч у црвено-белом и са 25 поена био кључни играч првог "вечитог" дербија у сезони 2018/19. Црно-беле су одлично повели тројкаши Џок Лендејл и Стефан Јанковић, али је екипи Андрее Тринкијерија потом ипак фаилио инспирисани и константни играч, који би пре свега зауставио велики пад домаћина у трећој деоници.

Иако су на полувремену имали и вођство и само три изгубљене лопте, играчи Партизана су у наредних десет минута испустили чак осам поседа, а Звезда је тај "поклон" узела, искористила и наставила тријумфални низ у АБА лиги, док је домаћин доживео и четврти пораз у тешкој серији у последње две недеље.

ПАРТИЗАН - ЗВЕЗДА 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Плеј црвено-белих Џо Регленд постигао је првих седам поена на утакмици, а високи играчи црно-белих Џок Лендејл и Стефан Јанковић одговорили су са шест тројки. Тај ватромет наговестио је узбудљив дерби, који су обележиле две велике серије:

Партизанов низ од 19:2, махом изграђен тројкама, донео је црно-белима контролу дешавања у првом полувремену, а Звездина серија 16:0 омогућила је црвено-белима да у трећој четвртини преузму контролу и да уведу утакмицу у ипак миран финиш, у којем је Банџа Си успео да само ублажи заостатак домаћих.

У тешким моментима лидера АБА лиге, Перпероглу је у првом делу заједно са Маиком Цирбесом задржао црвено-беле "изнад воде" и хицима из даљине није дозвољавао Партизану да се "одлепи". Капитен Новица Величковић се вратио после месец дана у тим и постигао битан погодак уз фаул (30:23), Маркус Пејџ је поенима одржавао предност до паузе (34:25, 41:35) , али су црвено-бели хицима Грка и Мохамеда Фајеа ипак најавили велику борбу и у наставку.

А, онда се догодила одлучујућа деоница, у којој су узастопне офанзивне грешке Стефана Јанковића најавиле серију изгубљених лопти црно-белих, коју је Томићев тим кажњавао наведеном серијом. Перпероглу је "везивао" поене, Фаје и Цирбес су закуцавали после контри, а Партизан је остајао без решања.

Вања Маринковић је пет минута пре краја покушао да "закува" тројком и поготком уз фаул, Раде Загорац је у својој лошој вечери чак и скинуо заштитну маску, али ништа од тога није успело да заустави црвено-беле, који су мирном игром у нападу и Реглендовом "егзекуцијом" три минута пре краја стекли и максималних "плус 15" (62:77).

Дерби је у том тренутку био одлучен, а Си је до краја само смањио разлику на подношљивијих шест поена.

Црвена звезда је остала једина непоражена екипа на Јадрану и после дербија. Црвено-бели су као гости у Пиониру савладали Партизан са 77:71 (15:22, 23:19, 20:10, 19:20) у мечу деветог кола и репрезентативну паузу дочекала са осмехом на лицу.

Са друге стране, црно-белима је ово четврти везани пораз у свим такмичењима и овај меч показао је колико ће још морати да ради Андреа Тринкијери са својим кошаркашима да би заличили на озбиљну екипу у наставку сезоне.

После одличног првог полувремена, Партизан је поптуно стао у наставку, а Звезда је заиграла онако како је то радила до пре месец дана. Све у свему, пресудило је веће искуство црвено-белих као и њихова боља игра у одбрани када се ломила утакмица. Стратос Перпероглу је одиграо офанзивно најбољу утакмицу откако је летос стигао на Мали Калемегдан и убацио 25 поена (4/4 за два, 5/8 за три), док је на индивидуални квалитет Грка допринео Џо Регленд са 19 поена и шест асистенција. Код Партизана Раде Загорац и Вања Маринковић имали су партије испод очекивања. Први је остао без поена (0/5 из игре) за 21 минут на паркету, док је млади заменик капитена имао 11 поена. Џок Лендејл је играо одлично у највећем делу утакмице и скупио 18 поена и пет скокова, док су Маркус Пејџ и Банџа Си уписали по 12 поена.

С обзиром да су обе екипе у првом полувремену имале беле шортсеве и мајице, један тим је морао да их пресвуче, а то је као гостујући, била Црвена звезда. И истрчали су изабраници Милана Томића са црвеним шортсевима на терен и заиста су деловали као другачија екипа, не само естетски већ и квалитативно.

Џо Регленд је поготово када се ломио резултат умео да направи добар потез, погоди после продора или тројку, уосталом зато је и доведен. Једноставно, правио је разлику када је требало. И управо је он везао пет поена за плус 11 средином последње деонице.

Све после тога била је само јурњава Партизана за највећим ривалом, у којој је само на моменте деловало да црно-бели могу да запрете, али то је била оптичка варка, јер црвено-бели ипак имају превише искусну екипу да испусте повољну ситуацију. Деловало је у последњих пет минута дербија да се игра Партизана потпуно распала, а посебно је упала у очи слаба партија Радета Загорца, који је чак у једном тренутку одлучио да скине маску која му је штитила оперисан нос.

Звезда је врата победе одшкринула фанатичном игром у одбрани на почетку другог полувремена, а трио Стратос Перпероглу, Маик Цирбес и Мохамед Фаје направио је серију од 13:0, па су црвено-бели први пут на утакмици дошли до двоцифреног вишка и успоставило контролу над утакмицом.

Грмело је и пре почетка утакмице са трибина у Пиониру, али је Звезда ушла хладна као шприцер у утакмицу. Деловало је у уводна два минута да ништа не може да поремети Џоа Регленда и оно што је замислио, међутим, "указали" су се Новица Величковић, као икс фактор и Џок Лендејл. Аустралијски центар можда физички не може да се носи са центрима Звезде, али је искористио своје највеће оружје - добар шут са дистанце. Развлачио је Лендејл ривале, Мајкла Оџа, па Маика Цирбесаоко линије 6,75 метара и када је погодио три тројке заредом хала је малтене "експлодирала". Ипак, није ту био крај одушевљењу међу гледаоцима, пошто је и Стефан Јанковић, за којег су се многи питали како ће издржати притисак јер је прошле сезоне играо за Звезду, везао још три тројке и Партизан је стигао до плус десет.

Ипак, Звезда је показала у другој четвртини да је озбиљна екипа, јер, колико год да је слабо играла, односно Партизан је натерао на грешке, имали су снаге да се врате у меч. За то је најзаслужнији Стратос Перпероглу који је погађао када нико други није могао или смео. И успео је Грк са пребогатим искуством да спречи Партизан да на велики одмор оде са осетном предношћу. Утисак је, какав је био однос снага на терену у првом полувремену, Звезда је и добро прошла са само минус три. И очекивало се још борбе, али и одређени одговор номиналних гостију у наставку утакмице. То смо и видели.

ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Дворана: Александар Николић;
Гледалаца: око 6.000;
Судије: Илија Белошевић, Милија Војиновић, Драган Поробић.

ПАРТИЗАН: Пејџ 12 (3ск, 3ас, 3ук, 3из), Си 12, Маринковић 11, Гегић -, Величковић 5, Пецарски -, Гавриловић -, Загорац -, Јанковић 9 (5ск), Лендејл 18 (5ск, 2ас), Гагић 2, Николић 2.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регленд 19, Човић -, Кешељ 2, Перпероглу 25 (4ск, 3ас, 2ук), Ненадић 1, Лазић -, Фаје 11 (7ск), Берон 7 (5ас), Добрић -, Ристић -, Цирбес 9, Оџо 3.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаффа

25.11.2018 08:02

Гробари...зашто ћутите....

ОДГОВОРИТЕ