ABA: Grk srušio Partizan, Zvezda i dalje perfektna!

Reglend i Perperoglu pokazali klasu, Zvezdi prvi derbi u sezoni! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su kao gosti Partizan sa 77:71 u devetom kolu ABA lige.  Crveno-beli izdržali šuterski nalet "večitog rivala", pa na čelu sa Stratosom Perperogluom ostvarili i devetu pobedu u sezoni. Na kraju, 71:77 u crno-belom "Pioniru".  Zvezda se „presvukla“ na poluvremenu, Perperoglu i Reglend zatrpali Partizan! Grčki krilni košarkaš odigrao sjajnu utakmicu u pobedi crveno-belih u prvom večitom derbiju - 77:71.

Košarka 24.11.2018 | 23:10
ABA: Grk srušio Partizan, Zvezda i dalje perfektna!
Zvezda je pobedom ostala jedina neporažena ekipa u regionalnom takmičenju iako je Partizan u prvom poluvremenu bio bolja ekipa.

Pobednika je odlučila treća četvrtina u kojoj je Partizan izgubio čak osam lopti, a Zvezda to iskoristila da preokrene rezultat u svoju korist. Najefikasniji su kod pobednika bili Stratos Perperoglu sa 25 poena i Džo Reglend sa 19, a još 11 je dodao Mohamed Faje.

U Partizanu je Džok Lendejl imao 18 poena, po 12 su ubacili Bandža Si i Markus Pejdž, a 11 Vanja Marinković. 

Prodor, trojka, ukradena lopta i kontra – Džo Reglend je razbijao odbranu Partizana u prvim minutima utakmice, a gosti su vodili sa 7:0. 

Ako Aleksej Nikolić i crno-beli nisu mogli da ga čuvaju, Zvezda je brzo shvatila da ne može da čuva Džoka Lendejla. Australijanac je počeo da "sipa" trojke kojima je Partizan prvo prišao na 10:9, a onda i poveo 11:10 košem Vanje Marinkovića. 

Furioznu seriju crno-belih je sa tri trojke nastavio i Stefan Janković koji se "večitom derbiju" vratio kao igrač Partizana. 

Njegov novi tim je nošen njegovim trojkama poveo 22:12 posle serije 19:2, da bi Cirbes mučenje Zvezde prekinuo tek u finišu prve deonice završene 22:15. 

Druga je počela povratkom u život igrača Zvezde. Cirbes je skokovima uneo stabilnost na obruču, Kešelj je pogodio iz odbitka, Bili Beron je dao trojku i Zvezda je serijom 8:0 uspela da priđe na 22:20 posle dva minuta u drugoj četvrtini.

Usledilo je tvrdih nekoliko minuta gde ni jedni ni drugi nisu uspeli da pogode ništa, da bi se Partizan bolje "resetovao" košem Lendejla posle pik end rola. 

Pejdž je pogotkom uz faul doneo Partizanu +9 na 34:25. Tada se napadu gostiju priključio Mo Faje. 

Nesigurnim krajem poluvremena, crno-beli su ispustili prednost što je iskusnija Zvezda iskoristila da na pauzu ode sa prihvatljivim zaostatkom 41:38. 

Samo tri poena je postigao Partizan u prvih pet minuta drugog poluvremena. Za to vreme crno-beli su imali čak pet izgubljenih lopti, a do kraja četvrtine osam. 

Janković je forsirao u napadu, Lendejl je grešio, a kako šutevi nisu ulazili, Zvezda je vrlo brzo preokrenula rezultat. Beron je u kontri poravnao na 44:44, da bi Cirbes poentirao za vođstvo. 

Koji minut kasnije Perperoglu trojkom i 20. poenom, a onda i Faje košem uz faul donose Zvezdi 54:44 i prvu dvocifrenu prednost na meču u 26. minutu. 

Partizan do kraja smanjuje, a nadu navijačima domaćih vraća jednim gafom trener crveno-belih Milan Tomić. Loš pâs njegove ekipe je išao u aut, on je dirao loptu i vratio je u teren. 

Slobodno bacanje igrači Partizana pogađaju, ali umesto da iskoriste to što su se približili na 58:54, opet se u napadu njihovog rivala razgoropadio Perperoglu. 

Kada se aktivirao i Džo Reglend koji je počeo da pogađa i iznutra i spolja kao u prvoj četvrtini, sa druge strane nije bilo odgovora, Zvezda je povela sa 77:62, a crno-beli do kraja uspevaju samo da ublaže poraz.

Crvena zvezda mts odlazi na jesenju pauzu sa perfektnim učinkom (9-0), a Partizan sa "minusom" na tabeli (4-5).

U crno-beloj dvorani "Aleksandar Nikolić", tim Milana Tomića je ostao nepobeđen u ABA ligi, jer je u borbenom duelu istrpeo "rafal" trojki domaćina, pa na čelu sa Stratosom Perperogluom i Džoom Reglendom polako preuzimao inicijativu i sticao vođstvo.

Grčki veteran je odigrao najbolji meč u crveno-belom i sa 25 poena bio ključni igrač prvog "večitog" derbija u sezoni 2018/19. Crno-bele su odlično poveli trojkaši Džok Lendejl i Stefan Janković, ali je ekipi Andree Trinkijerija potom ipak failio inspirisani i konstantni igrač, koji bi pre svega zaustavio veliki pad domaćina u trećoj deonici.

Iako su na poluvremenu imali i vođstvo i samo tri izgubljene lopte, igrači Partizana su u narednih deset minuta ispustili čak osam poseda, a Zvezda je taj "poklon" uzela, iskoristila i nastavila trijumfalni niz u ABA ligi, dok je domaćin doživeo i četvrti poraz u teškoj seriji u poslednje dve nedelje.

PARTIZAN - ZVEZDA 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Plej crveno-belih Džo Reglend postigao je prvih sedam poena na utakmici, a visoki igrači crno-belih Džok Lendejl i Stefan Janković odgovorili su sa šest trojki. Taj vatromet nagovestio je uzbudljiv derbi, koji su obeležile dve velike serije:

Partizanov niz od 19:2, mahom izgrađen trojkama, doneo je crno-belima kontrolu dešavanja u prvom poluvremenu, a Zvezdina serija 16:0 omogućila je crveno-belima da u trećoj četvrtini preuzmu kontrolu i da uvedu utakmicu u ipak miran finiš, u kojem je Bandža Si uspeo da samo ublaži zaostatak domaćih.

U teškim momentima lidera ABA lige, Perperoglu je u prvom delu zajedno sa Maikom Cirbesom zadržao crveno-bele "iznad vode" i hicima iz daljine nije dozvoljavao Partizanu da se "odlepi". Kapiten Novica Veličković se vratio posle mesec dana u tim i postigao bitan pogodak uz faul (30:23), Markus Pejdž je poenima održavao prednost do pauze (34:25, 41:35) , ali su crveno-beli hicima Grka i Mohameda Fajea ipak najavili veliku borbu i u nastavku.

A, onda se dogodila odlučujuća deonica, u kojoj su uzastopne ofanzivne greške Stefana Jankovića najavile seriju izgubljenih lopti crno-belih, koju je Tomićev tim kažnjavao navedenom serijom. Perperoglu je "vezivao" poene, Faje i Cirbes su zakucavali posle kontri, a Partizan je ostajao bez rešanja.

Vanja Marinković je pet minuta pre kraja pokušao da "zakuva" trojkom i pogotkom uz faul, Rade Zagorac je u svojoj lošoj večeri čak i skinuo zaštitnu masku, ali ništa od toga nije uspelo da zaustavi crveno-bele, koji su mirnom igrom u napadu i Reglendovom "egzekucijom" tri minuta pre kraja stekli i maksimalnih "plus 15" (62:77).

Derbi je u tom trenutku bio odlučen, a Si je do kraja samo smanjio razliku na podnošljivijih šest poena.

Crvena zvezda je ostala jedina neporažena ekipa na Jadranu i posle derbija. Crveno-beli su kao gosti u Pioniru savladali Partizan sa 77:71 (15:22, 23:19, 20:10, 19:20) u meču devetog kola i reprezentativnu pauzu dočekala sa osmehom na licu.

Sa druge strane, crno-belima je ovo četvrti vezani poraz u svim takmičenjima i ovaj meč pokazao je koliko će još morati da radi Andrea Trinkijeri sa svojim košarkašima da bi zaličili na ozbiljnu ekipu u nastavku sezone.

Posle odličnog prvog poluvremena, Partizan je poptuno stao u nastavku, a Zvezda je zaigrala onako kako je to radila do pre mesec dana. Sve u svemu, presudilo je veće iskustvo crveno-belih kao i njihova bolja igra u odbrani kada se lomila utakmica. Stratos Perperoglu je odigrao ofanzivno najbolju utakmicu otkako je letos stigao na Mali Kalemegdan i ubacio 25 poena (4/4 za dva, 5/8 za tri), dok je na individualni kvalitet Grka doprineo Džo Reglend sa 19 poena i šest asistencija. Kod Partizana Rade Zagorac i Vanja Marinković imali su partije ispod očekivanja. Prvi je ostao bez poena (0/5 iz igre) za 21 minut na parketu, dok je mladi zamenik kapitena imao 11 poena. Džok Lendejl je igrao odlično u najvećem delu utakmice i skupio 18 poena i pet skokova, dok su Markus Pejdž i Bandža Si upisali po 12 poena.

S obzirom da su obe ekipe u prvom poluvremenu imale bele šortseve i majice, jedan tim je morao da ih presvuče, a to je kao gostujući, bila Crvena zvezda. I istrčali su izabranici Milana Tomića sa crvenim šortsevima na teren i zaista su delovali kao drugačija ekipa, ne samo estetski već i kvalitativno.

Džo Reglend je pogotovo kada se lomio rezultat umeo da napravi dobar potez, pogodi posle prodora ili trojku, uostalom zato je i doveden. Jednostavno, pravio je razliku kada je trebalo. I upravo je on vezao pet poena za plus 11 sredinom poslednje deonice.

Sve posle toga bila je samo jurnjava Partizana za najvećim rivalom, u kojoj je samo na momente delovalo da crno-beli mogu da zaprete, ali to je bila optička varka, jer crveno-beli ipak imaju previše iskusnu ekipu da ispuste povoljnu situaciju. Delovalo je u poslednjih pet minuta derbija da se igra Partizana potpuno raspala, a posebno je upala u oči slaba partija Radeta Zagorca, koji je čak u jednom trenutku odlučio da skine masku koja mu je štitila operisan nos.

Zvezda je vrata pobede odškrinula fanatičnom igrom u odbrani na početku drugog poluvremena, a trio Stratos Perperoglu, Maik Cirbes i Mohamed Faje napravio je seriju od 13:0, pa su crveno-beli prvi put na utakmici došli do dvocifrenog viška i uspostavilo kontrolu nad utakmicom.

Grmelo je i pre početka utakmice sa tribina u Pioniru, ali je Zvezda ušla hladna kao špricer u utakmicu. Delovalo je u uvodna dva minuta da ništa ne može da poremeti Džoa Reglenda i ono što je zamislio, međutim, "ukazali" su se Novica Veličković, kao iks faktor i Džok Lendejl. Australijski centar možda fizički ne može da se nosi sa centrima Zvezde, ali je iskoristio svoje najveće oružje - dobar šut sa distance. Razvlačio je Lendejl rivale, Majkla Odža, pa Maika Cirbesaoko linije 6,75 metara i kada je pogodio tri trojke zaredom hala je maltene "eksplodirala". Ipak, nije tu bio kraj oduševljenju među gledaocima, pošto je i Stefan Janković, za kojeg su se mnogi pitali kako će izdržati pritisak jer je prošle sezone igrao za Zvezdu, vezao još tri trojke i Partizan je stigao do plus deset.

Ipak, Zvezda je pokazala u drugoj četvrtini da je ozbiljna ekipa, jer, koliko god da je slabo igrala, odnosno Partizan je naterao na greške, imali su snage da se vrate u meč. Za to je najzaslužniji Stratos Perperoglu koji je pogađao kada niko drugi nije mogao ili smeo. I uspeo je Grk sa prebogatim iskustvom da spreči Partizan da na veliki odmor ode sa osetnom prednošću. Utisak je, kakav je bio odnos snaga na terenu u prvom poluvremenu, Zvezda je i dobro prošla sa samo minus tri. I očekivalo se još borbe, ali i određeni odgovor nominalnih gostiju u nastavku utakmice. To smo i videli.

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 71:77 (22:15, 19:23, 10:20, 20:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: oko 6.000;
Sudije: Ilija Belošević, Milija Vojinović, Dragan Porobić.

PARTIZAN: Pejdž 12 (3sk, 3as, 3uk, 3iz), Si 12, Marinković 11, Gegić -, Veličković 5, Pecarski -, Gavrilović -, Zagorac -, Janković 9 (5sk), Lendejl 18 (5sk, 2as), Gagić 2, Nikolić 2.

CRVENA ZVEZDA: Reglend 19, Čović -, Kešelj 2, Perperoglu 25 (4sk, 3as, 2uk), Nenadić 1, Lazić -, Faje 11 (7sk), Beron 7 (5as), Dobrić -, Ristić -, Cirbes 9, Odžo 3.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

25.11.2018 08:02

Grobari...zašto ćutite....

ODGOVORITE