Дуели који ће ријешити дерби...

Двојица дебитаната на клупама вечитих, шесторица новајлија у црно-белом и још толико у црвено-белој опреми. Довољно материјала да се у фокус стави неко ко досад није био актер српског кошаркашог празника.

Кошарка 24.11.2018 | 16:15
Дуели који ће ријешити дерби...
Сваки вечити дерби рађа новог хероја. Неког ко под ударом адреналина покаже квалитет више у односу свог директног противника, остале ривале на терену. Играча чије ће се име помињати данима пошто сирена буде означила крај утакмице, док се сви утисци не посложе.

Изузетак неће бити ни дуел пред нама (ТВ Аренаспорт, 17.00). Јер, сусрет Партизана и Црвене звезде може бити све, само не обичан меч или судар који неће изнедрити неко ново име. Зато је вечити дерби утакмица над утакмицама. А овај ће дерби бити посебан због много чега. Двојица дебитаната на клупама вечитих, шесторица новајлија у црно-белом и још толико у црвено-белој опреми. Довољно материјала да се у фокус стави неко ко досад није био актер српског кошаркашог празника. 

Зато смо издвојили три директна окршаја, односно по три ведете на обе стране које би могле да реше предстојећи окршај. 

МАРКУС ПЕЈЏ вс ЏО РЕГЛАНД

Логично, пошто се ради о покретачким снагама две екипе. Не каже се узалуд да је плејмејкер тренерова продужена рука на терену. Гледајући папир, Црвена звезда у овом окршају има предност. За обојицу је ово први вечити дерби, с тим да је искуство далеко на страни плејмејкера црвено-белих.

Пејџова транзиција са колеџ на професионални ниво кошарке није била лака, али није много одступао од својих постулата којима се водио у Северној Каролини. У црно-белој опреми показао је да поседује висок кошаркашки ИQ, међутим још није стекао рутину и чини се да нема довољно самопоуздања када треба да организује напад. Истина, убедљиво је први асистент екипе (42), али се досад није истицао додавањима од којих застаје дах. Више су то биле не претерано тешке лопте за дистрибуцију. Али, ради посао. За разлику од свог ривала, Пејџ није неко ко се лако упушта у двокорак ка кошу и много се више ослања на шут споља. Опет, највише је тројки испалио и погодио у тиму (19/50) и понекад чак претера у испуцавањима, вероватно у жељи да исправи неки претходни промашај. Једино је Вања Маринковић испред њега у броју покушаја из игре. Вања има 42/106, а Маркус 38/93. Одбрамбено, Пејџ има агресивни приступ и стално жели да ишчачка лопту противнику. Уз Алексеја Николића (13) најбољи је крадљивац лопти (11) и ту опет у фокус долази његов кошаркашки ИQ. Пејџов највећи минус је недостатак „меса“, односно масе с којом може да изађе на крај против виших такмаца. Ту неће имати проблем против Регланда, који је чак и нижи од њега.

Регланд је сезону добро почео, али је онда стао. Јесте убацио 20 поена Андори, али је практично само он нападачки функционисао у добром делу утакмице. Већ против Морнара се испуцавао и није оставио добар утисак пред вечити дерби. Милан Гуровић је у разговору за наш портал истакао да је Црвена звезда пала оног тренутка када је Регланду пала форма. Ипак, то не значи да баш вечерас не би могао да експлодира и врати стари сјај. Регланд је играч кога је јако тешко чувати. Када је у ставу троструке претње - где може да буде подједнако опасан са шутем, дриблингом и додавањем - никада нисте начисто с тим шта смера. Врло је лукав играч, а својим дефанзивцима задаје додатну муку јер је леворук. Поредећи његов учинак у Јадранској лиги с Пејџовим разлика је драстична. Регланд са дистанце има те 8/26, односно из игре 32/65, мада је одиграо укупно двадесет и кусур минута мање од свог противника. И, додуше, изгубио више лопти (17), али их је поделио више (50). Џо Регланд је доста незгодан играч за анализу. Може да живи од свог шута и учинка, али и доста зависи од саиграча. Када му Мајк Цирбес, Мохамед Фаје или Мајкл Оџо прочитају намеру, следи шоутајм и види се колико му значи свака асистенција коју упути. Воли директан дуел и посебно да изломи колена противницима када улази на двокорак. Зато најчешће извлачи фаул за два слободна бацања. Мада, не либи се да шутне кад год му ситуација то наложи. Мада је у регионалном такмичењу играо просечно четири минута мање него у Еврокупу, вероватно је да ће вечерас добити много већи простор. Ако буде у свом елементу и посебно буде обратио пажњу на дефанзивну поставку ривала и мало помогне саиграчима у одбрани, ово би могло да буде његово вече. У супротном, Звезда ће се наћи у проблему. 

РАДЕ ЗАГОРАЦ вс ОГЊЕН ДОБРИЋ

Обојица покривају више позиција на паркету. Раде Загорац игра као бек, крило, па чак и лажни крилни центар по потреби и у ниској петорци, док Огњен Добрић може да се снађе као двојка, тројка, а врло ретко и помоћни кец, само на моменте. Лепо је то објаснио Андреа Тринкијери. Некада сте имали играче од један до пет, данас је поставка: два-два-један. По два бека/плејмејкера, два крила и центар. 

Раде Загорац је Партизанов човек за све и то му никако није нова улога. Тако се понашао и док је носио опрему Меге. Једноставно, својом висином, грађом, интелигенцијом, прегледом игре, атлетским и шутерским способностима може да ради све што пожели. Делује понекад само да му на моменте недостаје оног спортског себичлука, као оног који је показао против Олимпије у Београду, да повуче онда када му крене или када треба да проструји крв у игри. Имао је пех, сломио нос и морао принудно да смањи гас, иако је одлично почео. 

Упркос томе што је одиграо две утакмице мање од већине, трећи је асистент екипе и за другопласираним Алексејем Николићем (23) заостаје само три додавања. Трећи је тројкаш, а на добром узорку има одличних 40,7 одсто (11/27). Ипак, утисак који оставља на терену не може да се измери статистичким методама. Једноставно, делује сјајно на паркету и када хоће може све. Има дугачак први корак којим оставља противнике за собом, сигуран је у скоку, може да послужи и као испомоћ у преносу лопте, не либи се да је држи у својим рукама када је густо. Нападачки, Црвена звезда нема таквог играча у својим редовима. Односно, неког ко покрива све кључне елементе игре. Исто је и у одбрани, где можда на први поглед изгледа као неко кога је лако проћи, али има равномерно распоређену снагу због које је тешка препрека у дуелу.

Зато не би требало да зачуди ако га највећим делом утакмице буде чувао Огњен Добрић, можда чак и Бранко Лазић. Добрић и даље има својих осцилација у игри, то се видело на гостовању Андори, али је и даље неко у кога Милан Томић има поверење. Свестан је и Звездин шеф струке да су Добрићеви одбрамбени квалитети и те како потребни екипи вечерас, зато ће он вероватно као задатак имати да у неком тренутку, ако не и већини сусрета испрати Загорца. Једноставно, Стратос Перпероглу због својих година неће моћи да се носи с том енергијом, иако сам има своје квалитете. Добрић је бржи, окретнији, има више енергије и зна колико је вечити дерби важан у животу сваког играча. Прошле сезоне је добио прилику да се докаже и у томе је успео. Изузев првог дуела у Јадранској лиги и финала Купа Радивоја Кораћа у Нишу, Добрић је у сваком дербију био двоцифрен, а био је и херој меча одиграног у јануару, када је рафалном паљбом срушио црно-беле.

Поредећи га са Загорцем нема ту нападачку ширину, мада је одбрамбено свеприсутан. Теоретски, Партизан ће имати предност у овом двобоју. 

ЏОК ЛЕНДЕЈЛ вс МАЈК ЦИРБЕС

Ради се о двојици центара различитих квалитета и тешко је предвидети ко би могао да изађе као победник из овог окршаја. Реално, Црвена звезда има центарску дубину коју Партизан нема, али Џок Лендејл је центар каквог српски шампион нема.

Момак из Аустралије је модернија верзија центра и као такав зна чак да распали за три поена и тренутно је на солидних 33,3 одсто (4/12). Његова нападачка игра углавном се своди на реализације са полудистанце, чиме шири простор за евентуално утрчавање саиграча из другог плана. Солидан је асистент, има добар преглед ситуације и зна да подели додавање. Ипак, види се да му недостаје искуства, што је сасвим нормално за неког ко игра прву професионалну сезону. 

Физички Лендејл тешко да може да се носи с Мајком Цирбесом или Мајклом Оџом, јер су они ипак класични центри, снажни, стамени, робусни и њихов мајндсет је усмерен на игру под кошем. Лендејл ће зато покушати да искористи своје шутерске способности и стави их у службу тима, али и да покуша да настави скакачки континуитет којим плени. Има добар осећај за скок, зна да препозна моменат када треба да крене по лопту и засад има 20 офанзивних лопти. Међу центрима је четврти у Јадранској лиги по том сегменту. 

Мајк Цирбес је неко ко иза себе има прегршт вечитих дербија, такође и много важних сусрета два београдска гиганта од овог, али и много већих утакмица у каријери. Ипак, Немац у последње време не личи на себе и доста варира с формом. Важи за играча кога „пали“ атмосфера са трибина, а поготово када игра у непријатељској атмосфери. Ако буде био у свом елементу, Партизану би у рекету могао да направи велику штету. Али, ако Партизанови играчи буду успели да га избаце из такта и пробуде у њему све израженију ноту нервозног човека, Звезда би могла да има проблем. 

Видећемо ко ће се боље снаћи...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар