Dueli koji će riješiti derbi...

Dvojica debitanata na klupama večitih, šestorica novajlija u crno-belom i još toliko u crveno-beloj opremi. Dovoljno materijala da se u fokus stavi neko ko dosad nije bio akter srpskog košarkašog praznika.

Košarka 24.11.2018 | 16:15
Dueli koji će riješiti derbi...
Svaki večiti derbi rađa novog heroja. Nekog ko pod udarom adrenalina pokaže kvalitet više u odnosu svog direktnog protivnika, ostale rivale na terenu. Igrača čije će se ime pominjati danima pošto sirena bude označila kraj utakmice, dok se svi utisci ne poslože.

Izuzetak neće biti ni duel pred nama (TV Arenasport, 17.00). Jer, susret Partizana i Crvene zvezde može biti sve, samo ne običan meč ili sudar koji neće iznedriti neko novo ime. Zato je večiti derbi utakmica nad utakmicama. A ovaj će derbi biti poseban zbog mnogo čega. Dvojica debitanata na klupama večitih, šestorica novajlija u crno-belom i još toliko u crveno-beloj opremi. Dovoljno materijala da se u fokus stavi neko ko dosad nije bio akter srpskog košarkašog praznika. 

Zato smo izdvojili tri direktna okršaja, odnosno po tri vedete na obe strane koje bi mogle da reše predstojeći okršaj. 

MARKUS PEJDŽ vs DŽO REGLAND

Logično, pošto se radi o pokretačkim snagama dve ekipe. Ne kaže se uzalud da je plejmejker trenerova produžena ruka na terenu. Gledajući papir, Crvena zvezda u ovom okršaju ima prednost. Za obojicu je ovo prvi večiti derbi, s tim da je iskustvo daleko na strani plejmejkera crveno-belih.

Pejdžova tranzicija sa koledž na profesionalni nivo košarke nije bila laka, ali nije mnogo odstupao od svojih postulata kojima se vodio u Severnoj Karolini. U crno-beloj opremi pokazao je da poseduje visok košarkaški IQ, međutim još nije stekao rutinu i čini se da nema dovoljno samopouzdanja kada treba da organizuje napad. Istina, ubedljivo je prvi asistent ekipe (42), ali se dosad nije isticao dodavanjima od kojih zastaje dah. Više su to bile ne preterano teške lopte za distribuciju. Ali, radi posao. Za razliku od svog rivala, Pejdž nije neko ko se lako upušta u dvokorak ka košu i mnogo se više oslanja na šut spolja. Opet, najviše je trojki ispalio i pogodio u timu (19/50) i ponekad čak pretera u ispucavanjima, verovatno u želji da ispravi neki prethodni promašaj. Jedino je Vanja Marinković ispred njega u broju pokušaja iz igre. Vanja ima 42/106, a Markus 38/93. Odbrambeno, Pejdž ima agresivni pristup i stalno želi da iščačka loptu protivniku. Uz Alekseja Nikolića (13) najbolji je kradljivac lopti (11) i tu opet u fokus dolazi njegov košarkaški IQ. Pejdžov najveći minus je nedostatak „mesa“, odnosno mase s kojom može da izađe na kraj protiv viših takmaca. Tu neće imati problem protiv Reglanda, koji je čak i niži od njega.

Regland je sezonu dobro počeo, ali je onda stao. Jeste ubacio 20 poena Andori, ali je praktično samo on napadački funkcionisao u dobrom delu utakmice. Već protiv Mornara se ispucavao i nije ostavio dobar utisak pred večiti derbi. Milan Gurović je u razgovoru za naš portal istakao da je Crvena zvezda pala onog trenutka kada je Reglandu pala forma. Ipak, to ne znači da baš večeras ne bi mogao da eksplodira i vrati stari sjaj. Regland je igrač koga je jako teško čuvati. Kada je u stavu trostruke pretnje - gde može da bude podjednako opasan sa šutem, driblingom i dodavanjem - nikada niste načisto s tim šta smera. Vrlo je lukav igrač, a svojim defanzivcima zadaje dodatnu muku jer je levoruk. Poredeći njegov učinak u Jadranskoj ligi s Pejdžovim razlika je drastična. Regland sa distance ima te 8/26, odnosno iz igre 32/65, mada je odigrao ukupno dvadeset i kusur minuta manje od svog protivnika. I, doduše, izgubio više lopti (17), ali ih je podelio više (50). Džo Regland je dosta nezgodan igrač za analizu. Može da živi od svog šuta i učinka, ali i dosta zavisi od saigrača. Kada mu Majk Cirbes, Mohamed Faje ili Majkl Odžo pročitaju nameru, sledi šoutajm i vidi se koliko mu znači svaka asistencija koju uputi. Voli direktan duel i posebno da izlomi kolena protivnicima kada ulazi na dvokorak. Zato najčešće izvlači faul za dva slobodna bacanja. Mada, ne libi se da šutne kad god mu situacija to naloži. Mada je u regionalnom takmičenju igrao prosečno četiri minuta manje nego u Evrokupu, verovatno je da će večeras dobiti mnogo veći prostor. Ako bude u svom elementu i posebno bude obratio pažnju na defanzivnu postavku rivala i malo pomogne saigračima u odbrani, ovo bi moglo da bude njegovo veče. U suprotnom, Zvezda će se naći u problemu. 

RADE ZAGORAC vs OGNJEN DOBRIĆ

Obojica pokrivaju više pozicija na parketu. Rade Zagorac igra kao bek, krilo, pa čak i lažni krilni centar po potrebi i u niskoj petorci, dok Ognjen Dobrić može da se snađe kao dvojka, trojka, a vrlo retko i pomoćni kec, samo na momente. Lepo je to objasnio Andrea Trinkijeri. Nekada ste imali igrače od jedan do pet, danas je postavka: dva-dva-jedan. Po dva beka/plejmejkera, dva krila i centar. 

Rade Zagorac je Partizanov čovek za sve i to mu nikako nije nova uloga. Tako se ponašao i dok je nosio opremu Mege. Jednostavno, svojom visinom, građom, inteligencijom, pregledom igre, atletskim i šuterskim sposobnostima može da radi sve što poželi. Deluje ponekad samo da mu na momente nedostaje onog sportskog sebičluka, kao onog koji je pokazao protiv Olimpije u Beogradu, da povuče onda kada mu krene ili kada treba da prostruji krv u igri. Imao je peh, slomio nos i morao prinudno da smanji gas, iako je odlično počeo. 

Uprkos tome što je odigrao dve utakmice manje od većine, treći je asistent ekipe i za drugoplasiranim Aleksejem Nikolićem (23) zaostaje samo tri dodavanja. Treći je trojkaš, a na dobrom uzorku ima odličnih 40,7 odsto (11/27). Ipak, utisak koji ostavlja na terenu ne može da se izmeri statističkim metodama. Jednostavno, deluje sjajno na parketu i kada hoće može sve. Ima dugačak prvi korak kojim ostavlja protivnike za sobom, siguran je u skoku, može da posluži i kao ispomoć u prenosu lopte, ne libi se da je drži u svojim rukama kada je gusto. Napadački, Crvena zvezda nema takvog igrača u svojim redovima. Odnosno, nekog ko pokriva sve ključne elemente igre. Isto je i u odbrani, gde možda na prvi pogled izgleda kao neko koga je lako proći, ali ima ravnomerno raspoređenu snagu zbog koje je teška prepreka u duelu.

Zato ne bi trebalo da začudi ako ga najvećim delom utakmice bude čuvao Ognjen Dobrić, možda čak i Branko Lazić. Dobrić i dalje ima svojih oscilacija u igri, to se videlo na gostovanju Andori, ali je i dalje neko u koga Milan Tomić ima poverenje. Svestan je i Zvezdin šef struke da su Dobrićevi odbrambeni kvaliteti i te kako potrebni ekipi večeras, zato će on verovatno kao zadatak imati da u nekom trenutku, ako ne i većini susreta isprati Zagorca. Jednostavno, Stratos Perperoglu zbog svojih godina neće moći da se nosi s tom energijom, iako sam ima svoje kvalitete. Dobrić je brži, okretniji, ima više energije i zna koliko je večiti derbi važan u životu svakog igrača. Prošle sezone je dobio priliku da se dokaže i u tome je uspeo. Izuzev prvog duela u Jadranskoj ligi i finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu, Dobrić je u svakom derbiju bio dvocifren, a bio je i heroj meča odigranog u januaru, kada je rafalnom paljbom srušio crno-bele.

Poredeći ga sa Zagorcem nema tu napadačku širinu, mada je odbrambeno sveprisutan. Teoretski, Partizan će imati prednost u ovom dvoboju. 

DŽOK LENDEJL vs MAJK CIRBES

Radi se o dvojici centara različitih kvaliteta i teško je predvideti ko bi mogao da izađe kao pobednik iz ovog okršaja. Realno, Crvena zvezda ima centarsku dubinu koju Partizan nema, ali Džok Lendejl je centar kakvog srpski šampion nema.

Momak iz Australije je modernija verzija centra i kao takav zna čak da raspali za tri poena i trenutno je na solidnih 33,3 odsto (4/12). Njegova napadačka igra uglavnom se svodi na realizacije sa poludistance, čime širi prostor za eventualno utrčavanje saigrača iz drugog plana. Solidan je asistent, ima dobar pregled situacije i zna da podeli dodavanje. Ipak, vidi se da mu nedostaje iskustva, što je sasvim normalno za nekog ko igra prvu profesionalnu sezonu. 

Fizički Lendejl teško da može da se nosi s Majkom Cirbesom ili Majklom Odžom, jer su oni ipak klasični centri, snažni, stameni, robusni i njihov majndset je usmeren na igru pod košem. Lendejl će zato pokušati da iskoristi svoje šuterske sposobnosti i stavi ih u službu tima, ali i da pokuša da nastavi skakački kontinuitet kojim pleni. Ima dobar osećaj za skok, zna da prepozna momenat kada treba da krene po loptu i zasad ima 20 ofanzivnih lopti. Među centrima je četvrti u Jadranskoj ligi po tom segmentu. 

Majk Cirbes je neko ko iza sebe ima pregršt večitih derbija, takođe i mnogo važnih susreta dva beogradska giganta od ovog, ali i mnogo većih utakmica u karijeri. Ipak, Nemac u poslednje vreme ne liči na sebe i dosta varira s formom. Važi za igrača koga „pali“ atmosfera sa tribina, a pogotovo kada igra u neprijateljskoj atmosferi. Ako bude bio u svom elementu, Partizanu bi u reketu mogao da napravi veliku štetu. Ali, ako Partizanovi igrači budu uspeli da ga izbace iz takta i probude u njemu sve izraženiju notu nervoznog čoveka, Zvezda bi mogla da ima problem. 

Videćemo ko će se bolje snaći...

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar