Напето стање на сјеверу Космета

Око 10 х почела је у Косовској Митровици ванредна сједница Кризног штаба четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

Србија 24.11.2018 | 11:51
Напето стање на сјеверу Космета
На јучерашњој првој сједници анализирана је политичко-безбједносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије, послије упада специјалне јединице косовске полиције Росу и хапшења четворице Срба који су наводно повезани са убиством лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

На јучерашњој сједници штаба општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток затражено је да се укину таксе на српске прозводе јер ће се због тих мјера Срби иселити са ових простора, да се одмах пусте ухапшени грађани Косовске Митровице или да се понуде валидни докази, да се сачува мир и безбједност, да то обезбиједе и гарантују Кфор и надлежне међународне институције на КиМ и да се одрже мирни и ненасилни једносатни протести против политичког и полицијског терора Приштине над Србима.

Ни данас на Косову и Метохији нема српске штампе, а како је за Тањуг рекао Звездан Михајловић из фирме "КиМ Беоколп", неће је бити ни сутра с обзиром на то да косовски цариници траже да на свим фактурама пише "Република Косово".

"Данас и сутра неће бити штампе, а од понедељка ћемо видети. Ми смо били спремни да платимо таксу од 100 одсто на сву штампу, али цариници сада траже и да пише 'Република Косово' на свим фактурама", рекао је Михајловић.

Навео је да ће та фирма сачекати одлуку Београда када је ријеч о таксама које је увела Приштина на српске производе.

"Не желимо да одступамо од одлука Владе Србије, а ни нама није у интересу да на фактурама пише 'Република Косово'", рекао је Михајловић.

У граду се живот нормално одвија, а субота је пијачни дан за Митровчане.

На главном тргу је примјетно појачано присуство припадника Кфора и косовске полиције.

И у Митровици је јутрос обиљежена слава светог Стефана Дечанског - Мратиндан, литургијом у цркви Светог Димитрија.

Грађани кажу да су забринути због новонастале ситуације и увећања такси на српске производе, али вјерују да ће се пронаћи начин да се криза превазиђе.

''У продавницама тренутно има свега, али народ је много забринут, видећемо шта ће бити, ово не води ничему, млеко је поскупело за 10-20 динара'', каже грађанин Митровице.

Атмосфера је, кажу, затегнута и осјећа се напетост, али то није ништа ново за Србе на КиМ. Такође наводе да су људи по питању такси помало забринути, али да вјерују да ће се пронаћи начин да се тренутна криза превазиђе.

Један грађанин истиче да власти у Приштини повлаче "очајничке потезе са њиховим менторима", али да то неће проћи.

"Овај народ овде је много пропатио и прилагодљив је за такве ситуације. Спремни смо и на горе ствари од овога", каже.

"Сирене, има болесних људи и трудница које ово може да узнемири. Зашто хапсе у пет сати ујутро, по мраку, ово је њихова проба да би могли после још више да тлаче овај напаћени народ. Нормално је да су људи забринути, али преживећемо, навикли смо", поручују грађани Косовске Митровице.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

гуз

24.11.2018 11:17

Кад запоцну орузани сукоби,Србија и Вуциц це морати одговорити одакле толико орузје код Срба у Митровици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИП

24.11.2018 11:38

Прво моје сјећање из дјетинства је како испрацамо тетка Мишу, полицајца на Косово и како тетка плаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир коцовиц

24.11.2018 12:20

Провоцирају И једни идруги зељни рата И патње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.11.2018 13:02

Да су то не дај боже урадили Срби, већ би узлетјели НАТО авиони.

ОДГОВОРИТЕ