Нуклеарни отпад све ближе БиХ

Хрватска је одлучила како ће ипак градити одлагалиште нуклеарног отпада на локацији Трговска гора која се налази на самој граници Босне и Херцеговине.  Оваквој одлуци противе се становници Новог града у БиХ и Двора у Хрватској, али и надлежни органи Републике Српске.

Босна и Херцеговина 24.11.2018 | 10:37
Нуклеарни отпад све ближе БиХ
Влада Хрватске донијела је Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Овим програмом, нуклеарни отпад биће дефинитивно одлаган на Трговску гору упркос противљењу локалних заједница, са обје стране ријеке Уне.

Никола Арбутина, начелник општине Двор која се налази у Хрватској и на чијем подучју би се требало градити поменуто одлагалиште, каже да нису усвојене њихове бројне примједбе.

"Наши становници су изразили свој став и општина Двор је предузела све оно што је у законској могућности да каже да то није добра локација и да то није добро за становнике општине Двор.

Наше примједбе нису у процесу доношења Националног програма збрињавања радиоактивног отпада узете у обзир иако смо ми питали по чему је одређена само локација Двор, Трговска гора-Черкезовац, иако их је било много у расправи прије тога а Просторним планом Републике Хрватске је само одређена опћина Двор, односно Тговска гора. Који су то аргументи на то питање нисмо добили одговор", каже Арбутина.

Слично је и у општини Нови Град која се налази са друге стране ријеке Уне. Начелник општине Мирослав Дрљача каже да је несхватљиво градити такво одлагалиште у близини извора питке воде.

"Таква локација се не поставља и не бира ако на том подручју практично имамо изворишта воде, а то имамо са ове наше стране", каже Дрљача.

Еколошке организације већ дуго упозоравају да ова локација није погодна за одлагалиште нуклеарног отпада.

Марио Црнковић из Удружења "Греен тим" из Новог Града каже да су бројни негативни ефекти овог пројекта по квалитет живота и здравље грађана, те истиче да Хрватска одабиром ове локације крши бројне европске прописе и конвенције. Због тога ће каже наставити са петицијом против изградње а не искључују ни радикалније потезе.

"До сада имамо више од 20 хиљада потписа људи који су гласно рекли свој став. Настављамо са петицијом и искрено говорећи пошто очигледно лијепа ријеч и лијепо објашњење није довољно слободно могу најавити да ће бити предузете неке радикалније мјере.

Евидентно је да је Хрватска прекршила више међународних конвенција, ЕСПОО и Архушку које су саме по себи више него довољне али чињеница је да ту постоје још неке ствари које су дефинисане међународним конвенцијама које се тичу прекограничног утицаја", објашњава Црнковић.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у допису који су нам послали, тврде да су за одлуку Владе Хрватске чули из медија, те су истакли како је ова одлука неприхватљива и да представља преседан у међународним односима.

Ипак, истичу да разматрају све могућности дјеловања с обзиром да је у наведеном програму, за период 2019-2020. планирано издавање локацијске дозволе.

"Што подразумијева и спровођење поступка процјене утицаја пројекта на животну средину. Користец́и механизме и наша права која проистичу из ЕСПОО конвенције и СЕА протокола, које су обје земље ратификовале, ми ц́емо се укључити у процес одлучивања и учинити све да се од ове локације одустане", наводи се у допису Министарства.

Надлежни ентитетски органи али и становници мјеста која ће бити захваћена планираном локацијом одлагалишта нуклеарног отпада очекују од новог Савјета министара и Предсједништва БиХ да се активније укључе у рјешавање овог питања с обзиром да сви досадашњи напори нису уродили плодом.

(Вијести / РСЕ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Нови Град

24.11.2018 10:45

Од свих који су укључени у овај процес, најинтересантнији ми је начелник општине Двор... Наиме, он је, помоћу своје већиное у ооштинском вијећу Двора, изгласао промјене планова просторног планирања у смислу да су неке општинске надлежности делегирали на жупанијски односно државни ниво.... И наравно, државни ниво - Влада РХ је то искористила и донијела одлуку, против које је Арбутина сада, као, против. да није жалосно, било би смијешно. По мом мишљењу, локација није случајна, то је завршни чин погрома над српским народом који је остао са лијеве о десне обале Уне. Тај чин је, уствари, путоказ да Срби, до те 2035. треба да оду са ових простора. Срба је све мање у Двору, али и Новом а до те године нас неће ни бити овдје. Арбутина у свој стан у Новом Саду а ми остали куд који, јер овдје неће бити живота, ако им ово прође. Али, они заборављају ово... Загреб је од Трговске горе и касарне Черкезовац удаљен само 80 км ваздушном линијом. Нема одустајања јер је ово одсудна битка каквих је у прошлости било много....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босански Нови

24.11.2018 14:44

Да је мени само знати од кога очекујете заштиту? Је л' од државе коју више од 20 година урушавате? Зар заиста мислите да вас један обични ентитет може заштитити? Камо среће да сте мање србовали, па бисте се могли заједно са Бошњацима борити за очување животне средине и оног најсветијег, наше Уне. Мене срце боли због тренутне ситуације, али из принципа не желим да подржим вашу борбу. Ваша политика ми је згадила мој родни град, а сви ми врло добро знамо и како се изгласао тренутни назив града и шта је томе предходило, увјерени сте у глупости да се град тако некада давно звао, што није истина, то су небулозе. Ваша политика је допринијела томе да ће Нови, као што кажеш, за 20-30 година постати офуцана касабица.

Name

075

25.11.2018 09:17

Нека, само нас СВЕ отрујте јер немамо, огромна већина, мозга! Гдје је сада Милорад и његов дојучерашњи представник Срба, Човић да ово осуде! Узгред, сви вјетрови на том потезу су запад-исток и сво загађење ће се осјетити и у Приједору!

Name

КОМЕНТАТОР

24.11.2018 10:50

Нека граде сметлиште за нуклеарни отпад на Сљемену ако је то тако сигурно ми би то подржали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко штити РС?

24.11.2018 11:00

Нека сад госп. Човић покаже како он боље штити РС од српских представника. Гдје сад његова подршка госп. Додику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.11.2018 11:59

Ма дизете прасину без везе бице како газда додик казе колико буде капнило у дзеп ито ако буде од први пута колико он буде зино тоје просло сигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

24.11.2018 20:39

Ниста ново сто се вец не десава, на Палама и Трнову се одавно вец одлазу разноразни "зивотињски", "медицински" и други отпади.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Да

25.11.2018 21:39

А смета им мирис из рафинерије.Да се ја питам,ја би у Броду саградио централну кафилерију,поставио би турбо млазне моторе да мирис саљу у Славонски Брод.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

25.11.2018 23:24

Ста би било кад би било. Дизете панику без везе па не баца се атомска бомба како у крском стоји до сад па ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Али

27.11.2018 19:46

Словенија је озбиљна дрзава а ови су индијанци као и ми.они це то намјерно пустити да исцури, да нам напакосте.

Name

Аустриа

29.11.2018 05:28

Ниста се небуните ви јер тоце газда додик ријесит колико је његова свота пара.мозда је то вец и договорено и исплацено док он сути и његов снсд знаци задовољни моздаце мало да урлицу тоје само мазање оцију јавности а вама је задовољство кад га само видите

ОДГОВОРИТЕ