У новој Влади више рада и одговорности?

Акценат у новој Влади ће бити очување институција Републике Српске и на реални сектор, повећавање плата и повећавање запослености и рјешавање свих оних животних питања које се тичу грађана Републике Српске.

Република Српска 23.11.2018 | 19:17
У новој Влади више рада и одговорности?
У Бањалуци су данас настављене консултације мандатара за састав нове Владе РС и политичких партија. Мандатар Владе РС састао се и са представницима привреде и синдиката.

На разговор са мандатаром и данас су се одазвале све позване политичке партије које имају изабране представнике у НС РС.

Будући премијер Радован Вишковић није конкретно рекао шта је договорено, као ни то колико ће која странка имати министара у новој Влади. Он је рекао да ће подјела мандата бити у складу с изборним резултатима. Од будућих министара Вишковић очекује пуну одговорност, као и од руководилаца у јавним предузећима и институцијама. Казао је и на шта ће нити фокусирана нова Влада РС.

„Очување институција Републике Српске и на реални сектор, повећавање плата и повећавање запослености и рјешавање свих оних животних питања које се тичу грађана Републике Српске.
Мој став је јасан. Да ћемо им дати прилику, али да то не значи да је неко бирањем за министра или директора јавног предузећа себи загарантовао останак на тој функцији наредне четири године. Опстанак ће бити вреднован резултатима рада сваког појединца.“, рекао је Вишковић.

Подршка новој Влади изостала је од опозиције.

Лидер Српске демократске странке Вукота Говедарица потврдио је да СДС остаје опозициона странка. Рекао је да су будућем премијеру указали на слабости рада претходне владе, прије свега на лошу политику задуживања у последњих шест година.

Поручио је да ће СДС наставити да ради у интересу грађана.

„За нас интерес грађана представљају три ствари. Прва је да сачувамо народ који треба да једину своју перспективу види у РС. Влада континуитета не може се похвалити тим резултатима. Морамо да сачувамо наше институције које су по нашем дубоком увјерењу корумпиране са људима који сједе у институцијама и раде за сопствену корист или за корист својих политичких организација.“, рекао је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Влада континуитета нема подршку ни ПДП-а.

Потпредсједник ове странке Игор Црнадак рекао ја да ће ова странка инсистирати на три основна захтјева, међу којима је и тај да РТРС коначно буде јавни сервис, а не сервис једне политичке партије.

„Да се заузме један јаснији, конкретнији и снажнији став према потреби да се хитно ријеши убиство Давида Драгичевића , као и остала неријешена убиства у Републици Српској. Да дође до новог изборног закона и да нова власт у РС јасно каже да се више никада у Републици Српској не смије десити да кључни кандидати на изборима гласове добијају тако што ће пријетити студентима, докторима, радницима, пензионерима и тако освајати гласове под притиском и уцјенама.“, рекао је Црнадак.

О очекивањима и будућим плановима Вишковића су упознали и у Коалицији „Заједно За БиХ“ као и независни посланици у НС РС.

Након састанка са политичким субјектима, на ред су дошли представници привреде. Порези , доприноси и растерећење привреде биле су кључне теме састанка.

„То би био један од предуслова да повећамо плате запослених и на тај начин учинимо корак ближе стварању услова за смањен одлив радне снаге са којим се сада сусрећемо јер имамо велики број незапослених на Заводу за запошљавање, а са друге стране имамо недостатак радне снаге у свим гранама привреде.“, казао је предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

Повећање плата и боље услове рада траже и социјални партнери у РС. Поручују да то мора бити још у току ове године.

„Повећање плата, повећање најниже плате, боља законска рјешења, прије свега бољи закон о раду...", казала је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

„Ми смо се изјаснили да припадамо реду послодаваца који су већ одавно схватили да је прошло вријеме да радник може радити без плате и да можемо радити а да држави не платимо обавезе. Ми тражимо ту финансијску дисциплину да сви платимо обавезе, али да у неком наредном периоду те обавезе буду ниже, а за свако смањење пореза и доприноса ми преузимамо обавезу да за тај износ повећамо лична примања радника.“, рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић.

Дуги преговори о томе шта чека нову Владу завршени су састанцима са представницима Конфедерације синдиката и Занатско-предузетнике коморе Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Xxx

23.11.2018 18:18

ДАЈ БОЖЕ. МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО ПРОЦА ЗА ДЈЕЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

23.11.2018 18:44

Висе рада,ахахахах...реце пумпадзија.

Name

вук

23.11.2018 18:58

што му идете кад вас је десетковао СНСД, а од тих формалности нема ништа. Можда вас има још на продају, али паја цена Вуче.

Name

диспечер

23.11.2018 19:16

Диспечер их скупља и консултује, као са возачима бокситовим.

Name

У3ПМ

23.11.2018 18:25

А ста би са тврдањама опозиције да су избори покрадени. Паде у заборав као и куповина папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

23.11.2018 18:25

Знаци, дадосе легитимитет изборним резултатима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

23.11.2018 18:29

Кад је Србски народ био свет, Бог им је слао у Цркви и на власти Свете владаре. Кад је Србски постао фукара, Велики Бог им је послао фукаре да их воде... Погани роде! Зашто се жалите и буните, а још и тражите боље. Исправите прво себе и вратите се Б9гу да би вас Бог спасио и наградио. Бог све види! Св. Владика Николај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

23.11.2018 18:49

Ово треба сваки дан пустати на медијима, да би поцели да се поптављамо, а не да зелимо поправљати друге а своје брвно не вадимо.

Name

Ре

23.11.2018 18:57

Оно сто си хтио реци, има смисла. Али звуци као да ти Српски језик није матерњи.

Name

Даре

23.11.2018 18:54

СОБЗИРОМ КОЈЕ НА ВЛАСТБОЉЕ РЕЧЕНО НА СЦЕНИ ПЛАЋКЕ НАРОДА КОЛИКО ГОДИНА ВЛАДАЈУ НИКАД НИСУ НИШТА РАДИЛИ ОСИМ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ НЕЋЕ НИ САДА . КОЛИКО НОВЦА СУ ШКРБИЋ И ДОДИК ОПРАЛИ А БОЛНИЦИ ДОДИК НА СТОТИЊАК КИЛОМ АУТОПУТА ЗАЈЕДНО СА ТАЈКУНОМ Б СТАНКОВИЋЕМ И НА ОСТАЛИМ ПРОЕКТИМА НОВЦА НЕМА НАРОД ЗАДУЖЕН ДО 9 КОЉЕНА ГДЈЕ ЈЕ ЗАВРШИЛО 5 МИЛИЈАРДИ БУЖЕТСКОГ НОВЦА ЊИХ 4 ЗНАЈУ ВРЛО ДОБРО И ЊИХОВИ ТАЈКУНИ ФУЈ БАГРО СНСДа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Даре

23.11.2018 19:14

Све тачно, али поради, брате, мало на писмености.

Name

светски кредит

23.11.2018 19:36

Сва задужења кредитна од Светске банке Додик узима 40% плус из мимистарстава и ЈП...

Name

БОБА

23.11.2018 19:05

НОВА ВЛАДА ИСТЕ ФАЦЕ.НИШТА СЕ НЕЋЕ МЈЕЊАТИ САМО ЋЕ СЕ ОБЕЋАВАТИ, ЛАГАТИ, ПРОМОВИСАТИ ТО ЈЕ ИСТИНА СВЕ ДРУГО ЈЕ ЛАЖ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

23.11.2018 19:29

Само досљедно као и до сада ви све богатији ми све сиромаснији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

23.11.2018 20:11

Хоце и народ рад, одговормост, дисциплину и плате с којима могу да зиве као ноалан свијет.УРЕДИТЕ СЕ да бих и народ поносо с вама и да се народу врати ДОСТОЈАМСТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

23.11.2018 20:20

Неће он ништа урадити, човјек за такав посао мора имати педигре који му је у корјенима. Овај нема визију осим слијепе послушности како је већ и дошао ту гдје јесте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влада наставља исту политику????

23.11.2018 20:25

Па за десет година ако овако настави овдје це остати само пензионери и политицари!!! Ја будала мајко моја мила!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.11.2018 15:50

Залосно све које бљувотине па видили су ваљда сви и дјеца у колијевки стаје урадио снсд до сада од свега ниста само лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

24.11.2018 21:28

Гдје це да запосле раднике кад су сва предузеца унистена.СУПЉА ПРИЦА.

ОДГОВОРИТЕ