U novoj Vladi više rada i odgovornosti?

Akcenat u novoj Vladi će biti očuvanje institucija Republike Srpske i na realni sektor, povećavanje plata i povećavanje zaposlenosti i rješavanje svih onih životnih pitanja koje se tiču građana Republike Srpske.

Republika Srpska 23.11.2018 | 19:17
U novoj Vladi više rada i odgovornosti?
U Banjaluci su danas nastavljene konsultacije mandatara za sastav nove Vlade RS i političkih partija. Mandatar Vlade RS sastao se i sa predstavnicima privrede i sindikata.

Na razgovor sa mandatarom i danas su se odazvale sve pozvane političke partije koje imaju izabrane predstavnike u NS RS.

Budući premijer Radovan Višković nije konkretno rekao šta je dogovoreno, kao ni to koliko će koja stranka imati ministara u novoj Vladi. On je rekao da će podjela mandata biti u skladu s izbornim rezultatima. Od budućih ministara Višković očekuje punu odgovornost, kao i od rukovodilaca u javnim preduzećima i institucijama. Kazao je i na šta će niti fokusirana nova Vlada RS.

„Očuvanje institucija Republike Srpske i na realni sektor, povećavanje plata i povećavanje zaposlenosti i rješavanje svih onih životnih pitanja koje se tiču građana Republike Srpske.
Moj stav je jasan. Da ćemo im dati priliku, ali da to ne znači da je neko biranjem za ministra ili direktora javnog preduzeća sebi zagarantovao ostanak na toj funkciji naredne četiri godine. Opstanak će biti vrednovan rezultatima rada svakog pojedinca.“, rekao je Višković.

Podrška novoj Vladi izostala je od opozicije.

Lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica potvrdio je da SDS ostaje opoziciona stranka. Rekao je da su budućem premijeru ukazali na slabosti rada prethodne vlade, prije svega na lošu politiku zaduživanja u poslednjih šest godina.

Poručio je da će SDS nastaviti da radi u interesu građana.

„Za nas interes građana predstavljaju tri stvari. Prva je da sačuvamo narod koji treba da jedinu svoju perspektivu vidi u RS. Vlada kontinuiteta ne može se pohvaliti tim rezultatima. Moramo da sačuvamo naše institucije koje su po našem dubokom uvjerenju korumpirane sa ljudima koji sjede u institucijama i rade za sopstvenu korist ili za korist svojih političkih organizacija.“, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Vlada kontinuiteta nema podršku ni PDP-a.

Potpredsjednik ove stranke Igor Crnadak rekao ja da će ova stranka insistirati na tri osnovna zahtjeva, među kojima je i taj da RTRS konačno bude javni servis, a ne servis jedne političke partije.

„Da se zauzme jedan jasniji, konkretniji i snažniji stav prema potrebi da se hitno riješi ubistvo Davida Dragičevića , kao i ostala neriješena ubistva u Republici Srpskoj. Da dođe do novog izbornog zakona i da nova vlast u RS jasno kaže da se više nikada u Republici Srpskoj ne smije desiti da ključni kandidati na izborima glasove dobijaju tako što će prijetiti studentima, doktorima, radnicima, penzionerima i tako osvajati glasove pod pritiskom i ucjenama.“, rekao je Crnadak.

O očekivanjima i budućim planovima Viškovića su upoznali i u Koaliciji „Zajedno Za BiH“ kao i nezavisni poslanici u NS RS.

Nakon sastanka sa političkim subjektima, na red su došli predstavnici privrede. Porezi , doprinosi i rasterećenje privrede bile su ključne teme sastanka.

„To bi bio jedan od preduslova da povećamo plate zaposlenih i na taj način učinimo korak bliže stvaranju uslova za smanjen odliv radne snage sa kojim se sada susrećemo jer imamo veliki broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, a sa druge strane imamo nedostatak radne snage u svim granama privrede.“, kazao je predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

Povećanje plata i bolje uslove rada traže i socijalni partneri u RS. Poručuju da to mora biti još u toku ove godine.

„Povećanje plata, povećanje najniže plate, bolja zakonska rješenja, prije svega bolji zakon o radu...", kazala je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

„Mi smo se izjasnili da pripadamo redu poslodavaca koji su već odavno shvatili da je prošlo vrijeme da radnik može raditi bez plate i da možemo raditi a da državi ne platimo obaveze. Mi tražimo tu finansijsku disciplinu da svi platimo obaveze, ali da u nekom narednom periodu te obaveze budu niže, a za svako smanjenje poreza i doprinosa mi preuzimamo obavezu da za taj iznos povećamo lična primanja radnika.“, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić.

Dugi pregovori o tome šta čeka novu Vladu završeni su sastancima sa predstavnicima Konfederacije sindikata i Zanatsko-preduzetnike komore Republike Srpske.



BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Xxx

23.11.2018 18:18

DAJ BOŽE. MISLIM DA JE TO PROCA ZA DJECU.

ODGOVORITE
Name

Deki

23.11.2018 18:44

Vise rada,ahahahah...rece pumpadzija.

Name

vuk

23.11.2018 18:58

što mu idete kad vas je desetkovao SNSD, a od tih formalnosti nema ništa. Možda vas ima još na prodaju, ali paja cena Vuče.

Name

dispečer

23.11.2018 19:16

Dispečer ih skuplja i konsultuje, kao sa vozačima boksitovim.

Name

U3PM

23.11.2018 18:25

A sta bi sa tvrdanjama opozicije da su izbori pokradeni. Pade u zaborav kao i kupovina papaka.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

23.11.2018 18:25

Znaci, dadose legitimitet izbornim rezultatima

ODGOVORITE
Name

Srbin

23.11.2018 18:29

Kad je Srbski narod bio svet, Bog im je slao u Crkvi i na vlasti Svete vladare. Kad je Srbski postao fukara, Veliki Bog im je poslao fukare da ih vode... Pogani rode! Zašto se žalite i bunite, a još i tražite bolje. Ispravite prvo sebe i vratite se B9gu da bi vas Bog spasio i nagradio. Bog sve vidi! Sv. Vladika Nikolaj

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

23.11.2018 18:49

Ovo treba svaki dan pustati na medijima, da bi poceli da se poptavljamo, a ne da zelimo popravljati druge a svoje brvno ne vadimo.

Name

Re

23.11.2018 18:57

Ono sto si htio reci, ima smisla. Ali zvuci kao da ti Srpski jezik nije maternji.

Name

Dare

23.11.2018 18:54

SOBZIROM KOJE NA VLASTBOLJE REČENO NA SCENI PLAĆKE NARODA KOLIKO GODINA VLADAJU NIKAD NISU NIŠTA RADILI OSIM KRIMINALA I KORUPCIJE NEĆE NI SADA . KOLIKO NOVCA SU ŠKRBIĆ I DODIK OPRALI A BOLNICI DODIK NA STOTINJAK KILOM AUTOPUTA ZAJEDNO SA TAJKUNOM B STANKOVIĆEM I NA OSTALIM PROEKTIMA NOVCA NEMA NAROD ZADUŽEN DO 9 KOLJENA GDJE JE ZAVRŠILO 5 MILIJARDI BUŽETSKOG NOVCA NJIH 4 ZNAJU VRLO DOBRO I NJIHOVI TAJKUNI FUJ BAGRO SNSDa

ODGOVORITE
Name

Re Dare

23.11.2018 19:14

Sve tačno, ali poradi, brate, malo na pismenosti.

Name

svetski kredit

23.11.2018 19:36

Sva zaduženja kreditna od Svetske banke Dodik uzima 40% plus iz mimistarstava i JP...

Name

BOBA

23.11.2018 19:05

NOVA VLADA ISTE FACE.NIŠTA SE NEĆE MJENJATI SAMO ĆE SE OBEĆAVATI, LAGATI, PROMOVISATI TO JE ISTINA SVE DRUGO JE LAŽ.

ODGOVORITE
Name

Dario

23.11.2018 19:29

Samo dosljedno kao i do sada vi sve bogatiji mi sve siromasniji.

ODGOVORITE
Name

Tako

23.11.2018 20:11

Hoce i narod rad, odgovormost, disciplinu i plate s kojima mogu da zive kao noalan svijet.UREDITE SE da bih i narod ponoso s vama i da se narodu vrati DOSTOJAMSTVO.

ODGOVORITE
Name

Student

23.11.2018 20:20

Neće on ništa uraditi, čovjek za takav posao mora imati pedigre koji mu je u korjenima. Ovaj nema viziju osim slijepe poslušnosti kako je već i došao tu gdje jeste..

ODGOVORITE
Name

Vlada nastavlja istu politiku????

23.11.2018 20:25

Pa za deset godina ako ovako nastavi ovdje ce ostati samo penzioneri i politicari!!! Ja budala majko moja mila!!!!!

ODGOVORITE
Name

Austria

24.11.2018 15:50

Zalosno sve koje bljuvotine pa vidili su valjda svi i djeca u kolijevki staje uradio snsd do sada od svega nista samo lopovluk

ODGOVORITE
Name

Suco

24.11.2018 21:28

Gdje ce da zaposle radnike kad su sva preduzeca unistena.SUPLJA PRICA.

ODGOVORITE