Шаровић: Брисел мора да реагује

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ за Н1 је казао да је БиХ за девет мјесеци ове године на Косово извезла робу у вриједности од 106 милиона КМ а увезла 15 милона КМ . "Косово нема такву економију да може нешто понудити тржишту БиХ",казао је Шаровић.

Босна и Херцеговина 23.11.2018 | 18:47
Шаровић: Брисел мора да реагује
Коментаришући одлуку владе у Приштини да уведе 100 одсто царине на производе из БиХ, Шарович је рекао да Брисел мора да реагује јер је прекршен ССП.

"Овим мјерама Косова угрожен је ССП. Косово је недавно потписао ССП а тим потписом се обавезало да ће поштовати и унапријеђивати регионалну сарадњу, зону слободне трговине ЦЕФТА. Брисел мора реаговати јер је на овај начин грубо прекршен ССП", казао је Шаровић.

"Неекономске разлоге увођења царина смо чули са косовске стране. Они су о томе говорили у протекла два дана. Мој аргумент је да Босна и Херцеговина на било који начин није изазвала овакав сценарио. Ни на који начин нисмо дали повода за увођење оваквих мјера. Ми смо земља која је најмање пријављивана за баријере у оквиру ЦЕФТА-е, ми и Црна Гора. Ово нису заштитне мјере, ово је класична блокада. У јавности се спомиње много тога", истакао је Шаровић.

Шаровић је казао да ће највише од мјера Косова штете имати металска индустрија у БиХ.

"Највише ће трпити металска индустрија и прехрамбена индустрија. Скоро 50 посто нашег извоза односи се на производе Жељезаре Зеница. БиХ се поводом овога обратила Хану и Могерини, Њемачкој али и Приштини", нагласио је Шаровић.

Он каже да се не може у овом тренутку процијенити колика ће бити штета. Наводи да је права адреса за рјешавање овог питања Брисел.

"Не може се у овом тренутку процијенити колика ће бити штета, није лако пронаћи нова тржишта а у питању су и радна мјеста. Убијеђен сам да је наша економија отпорна али сам и увјерен да ћемо на дуге стазе успјети да уколико ове мјере потрају наћи нека друга тржишта како би помогли нашој економији", истакао је Шаровић.

Одговарајући на питања, Шаровић је коментарисао и најаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика казавши да морамо бити спреми да овакве сцене гледамо сваки дан.

"Ово ће бити један занимљив трио у Предсједништву БиХ. Много тога ћемо се ми нагледати наредних седмица и мјесеци. Неће бити досадно. Сваки дан ћемо гледати сличне сцене, коментаре и контра коментаре. Додик је такав, он не зна да се брани. Он зна само да напада. То је његов терен и ко упадне у тај његов сценарио тих свакодневних спинова имаће проблем свакако. То значи да сваки дан избаците по једну вијест. Данас застава, сутра нешто друго, смјене, СИПА, аутомобили, обезбјеђење и...", истакао је Шаровић.

Казао је да оно што је Додик рекао јуче заборави се за дан, два јер је он већ избацио неку нову причу.

"То је његова игра. Он је мајстор за тако нешто. Одбрана није добра тактика према њему. Мора се имати офанзиван став према њему", казао је Шаровић.

За најаву смјена које ја најавио Додик, Шаровић каже да је то је његов стандарадан спин.

"Он не може донијети тако нешто. Он сваку одлуку мора да дијели са Џаферовићем и Комшићем. То се њему неће свидјети. Није занимљиво то што говори", закључио је Шаровић.

(БН/Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

гуз

23.11.2018 17:54

Зна ли Саровиц засто су увели царину бас БиХ,је ли због босњацке политике према Косову,ко це надокнадити стету,мозда Црнадак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: Гуз

23.11.2018 18:02

Па Гуз, да ли имате мозда неко рјесење или савјет како да се то ријеси?

Name

зг-узе

23.11.2018 19:14

Одреци се извоза на Косово! Заузврат смањити за толико увоз с других страна кога треба покрити властитом производњом!

Name

Брисел

23.11.2018 19:14

Немамо сад времена,Британци излазе из Е.У. а Спанци у медјувремену тразе да им ови врате Гибралтар,бице ту јос проблема,вас проблем је ситан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дервен

23.11.2018 19:54

А Баја се по овом питању не оглашава, он изиграва кловна што му најбоље и пристаје, њега економија не занима, само скечеви за крезаву буранију и шатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепеаруенде

23.11.2018 20:59

Бајо је напунио дзепове, неутралисао тузиластво и судове, и сада мозе да се са вама свима исмијава док све то траје, а трајат це јер је управо то резултат покрадених избора!

Name

Ре:

23.11.2018 21:51

Ха ха ...добар :)

Name

Јоја

23.11.2018 20:28

српске производе само на север увозити а неверницима ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

24.11.2018 07:56

Погресно, Србија мора да реагује.

ОДГОВОРИТЕ