Šarović: Brisel mora da reaguje

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za N1 je kazao da je BiH za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robu u vrijednosti od 106 miliona KM a uvezla 15 milona KM . "Kosovo nema takvu ekonomiju da može nešto ponuditi tržištu BiH",kazao je Šarović.

Bosna i Hercegovina 23.11.2018 | 18:47
Šarović: Brisel mora da reaguje
Komentarišući odluku vlade u Prištini da uvede 100 odsto carine na proizvode iz BiH, Šarovič je rekao da Brisel mora da reaguje jer je prekršen SSP.

"Ovim mjerama Kosova ugrožen je SSP. Kosovo je nedavno potpisao SSP a tim potpisom se obavezalo da će poštovati i unaprijeđivati regionalnu saradnju, zonu slobodne trgovine CEFTA. Brisel mora reagovati jer je na ovaj način grubo prekršen SSP", kazao je Šarović.

"Neekonomske razloge uvođenja carina smo čuli sa kosovske strane. Oni su o tome govorili u protekla dva dana. Moj argument je da Bosna i Hercegovina na bilo koji način nije izazvala ovakav scenario. Ni na koji način nismo dali povoda za uvođenje ovakvih mjera. Mi smo zemlja koja je najmanje prijavljivana za barijere u okviru CEFTA-e, mi i Crna Gora. Ovo nisu zaštitne mjere, ovo je klasična blokada. U javnosti se spominje mnogo toga", istakao je Šarović.

Šarović je kazao da će najviše od mjera Kosova štete imati metalska industrija u BiH.

"Najviše će trpiti metalska industrija i prehrambena industrija. Skoro 50 posto našeg izvoza odnosi se na proizvode Željezare Zenica. BiH se povodom ovoga obratila Hanu i Mogerini, Njemačkoj ali i Prištini", naglasio je Šarović.

On kaže da se ne može u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta. Navodi da je prava adresa za rješavanje ovog pitanja Brisel.

"Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta, nije lako pronaći nova tržišta a u pitanju su i radna mjesta. Ubijeđen sam da je naša ekonomija otporna ali sam i uvjeren da ćemo na duge staze uspjeti da ukoliko ove mjere potraju naći neka druga tržišta kako bi pomogli našoj ekonomiji", istakao je Šarović.

Odgovarajući na pitanja, Šarović je komentarisao i najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši da moramo biti spremi da ovakve scene gledamo svaki dan.

"Ovo će biti jedan zanimljiv trio u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga ćemo se mi nagledati narednih sedmica i mjeseci. Neće biti dosadno. Svaki dan ćemo gledati slične scene, komentare i kontra komentare. Dodik je takav, on ne zna da se brani. On zna samo da napada. To je njegov teren i ko upadne u taj njegov scenario tih svakodnevnih spinova imaće problem svakako. To znači da svaki dan izbacite po jednu vijest. Danas zastava, sutra nešto drugo, smjene, SIPA, automobili, obezbjeđenje i...", istakao je Šarović.

Kazao je da ono što je Dodik rekao juče zaboravi se za dan, dva jer je on već izbacio neku novu priču.

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", kazao je Šarović.

Za najavu smjena koje ja najavio Dodik, Šarović kaže da je to je njegov standaradan spin.

"On ne može donijeti tako nešto. On svaku odluku mora da dijeli sa Džaferovićem i Komšićem. To se njemu neće svidjeti. Nije zanimljivo to što govori", zaključio je Šarović.

(BN/N1)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

guz

23.11.2018 18:54

Zna li Sarovic zasto su uveli carinu bas BiH,je li zbog bosnjacke politike prema Kosovu,ko ce nadoknaditi stetu,mozda Crnadak?

ODGOVORITE
Name

RE: Guz

23.11.2018 19:02

Pa Guz, da li imate mozda neko rjesenje ili savjet kako da se to rijesi?

Name

zg-uze

23.11.2018 20:14

Odreci se izvoza na Kosovo! Zauzvrat smanjiti za toliko uvoz s drugih strana koga treba pokriti vlastitom proizvodnjom!

Name

Brisel

23.11.2018 20:14

Nemamo sad vremena,Britanci izlaze iz E.U. a Spanci u medjuvremenu traze da im ovi vrate Gibraltar,bice tu jos problema,vas problem je sitan.

ODGOVORITE
Name

derven

23.11.2018 20:54

A Baja se po ovom pitanju ne oglašava, on izigrava klovna što mu najbolje i pristaje, njega ekonomija ne zanima, samo skečevi za krezavu buraniju i šator.

ODGOVORITE
Name

Pepearuende

23.11.2018 21:59

Bajo je napunio dzepove, neutralisao tuzilastvo i sudove, i sada moze da se sa vama svima ismijava dok sve to traje, a trajat ce jer je upravo to rezultat pokradenih izbora!

Name

Re:

23.11.2018 22:51

Ha ha ...dobar :)

Name

Joja

23.11.2018 21:28

srpske proizvode samo na sever uvoziti a nevernicima nista

ODGOVORITE
Name

Ratko

24.11.2018 08:56

Pogresno, Srbija mora da reaguje.

ODGOVORITE