Студенти неће понуђене мрвице

Ново окупљање студената испред првог павиљона Студентског центра “Никола Тесла” чијим се радовима не назире крај. Незадовољни су и одлуком Управног одбора дома да се бруцоши ослободе само два мјесеца плаћања смјештаја, односно 40 КМ колико кошта боравак у дому.

Република Српска 23.11.2018 | 16:23
Студенти неће понуђене мрвице
Бруцоши који су тренутно смјештени у другом павиљону Студентског центра “Никола Тесла” биће ослобођени плаћања станарине за наредна два мјесеца, односно за децембар и јануар. Ове информације саопштио је вршилац дужности директора Драгослав Топић, након одржане сједнице Управног одбора СЦ ”Никола Тесла”.

„Захтјев Скупштине студената је био да се студенти ослободе плаћања станарине за онај период за који се и каснило. У питање је била процедура око добијања употребне дозволе и отприлике све то је трајало дуже него што је било предвиђено“, истакао је в.д. директора СЦ „Никола Тесла“ Драгослав Топић.

Овом одлуком студенти нису задовољни. У знак протеста поново су се окупили испред првог павиљона.  Траже да их Управа Студентско центра “Никола Тесла" ослободи плаћања и хране или да буду ослобођени наредних десет мјесеци плаћања смјештаја.

 “Данас смо се  окупили још једном да покажемо да наша борба неће престати и да се нећемо заситити мрвицама које су нам понудили. Појавила се информација да смо ми захтјевали тих 125КМ или два мјесеца без накнаде да плаћамо. Ми то никада нисмо рекли, то је само игра студентских представника“, навео је студент из Рибника Владимир Мишковић.

Студенти су и овај пут показали да су огорчени кашњењем радова на првом павиљону.  Представници Скупштине студената истичу да реконструкција касни због неспоразума са бившим министром који је потписивањем анекса уговора омогућио извођачу радова да се посао опремања продужи за 30 дана.

"Овакве грешке су неприхватљиве", поручио је и посланик ПДП-а у НС РС Драшко Станивуковић.

 “Нисмо ни ми знали до састанка између министарства, надзорног одбора, руководства Студентског центра и нас као Уније студената РС. Нисмо уопште знали да је потписан анекс уговора који омогућава да се продужи рок за реконструкцију за 30 дана. Тако да извођач радова није пробио рок. Рок за завршетак радова је 31.12.2018. године“- поручили су представници Уније студената РС.

„Шта нас брига ко је потписао тај анекс о продужењу рока. Није то наш проблем. Министар дао оставку и више га нема па је он крив. Ми нисмо министра ни именовали ни разријешили, нити смо ми криви за то. Ми не желимо само да посљедице трпе студенти“, поручио је Станивуковић.

Своје захтјеве студенти су упутили Министарству просвјете и културе РС. Дали су им рок до понедјељка да се конкретно изјасне поводом ове ситуације у Студентском центру “Никола Тесла”. Уколико не дође до усаглашавања студентске популације, њихових представника, Управе дома и Министарства просвјете и културе, студенти су поручили да ће своје незадовољство и даље исказивати путем протеста, јер демократским путем нису успјели остварити жељене циљеве.