Шта се то "кува" у ФСС? Пикси мијења Крлета...?!

Нешто не штима на релацији Крстајић-Кокеза. Да ли се спрема промјена селектора и ако се спрема ко је насљедник Крстајића? Кокеза: О селектору после жреба квалификација за ЕП! Председник ФСС Славиша Кокеза изјавио је да се по питању смене селектора Младена Крстајића неће оглашавати до жреба квалификација за ЕУРО 2020. године.

Фудбал 22.11.2018 | 15:45
Шта се то "кува" у ФСС? Пикси мијења Крлета...?!
Ова изјава првог човека ФСС долази после медијских спекулације да Крстајић одлази, што је и он сам индиректно потврдио на конференцији за медије после победе против Литваније и пласмана у Б Лигу нација.

"Далеко је март", рекао је тада Крстајић, недуго пошто је констатовао да му је пао камен са срца и да му је година на функцији селектора најтежа у каријери.

"Нећу се оглашавати пре жреба квалификација за Европско првенство. После 5. децембра можемо да разговарамо о било којој теми", рекао је Кокеза Тањугу.

Опет је у први план избио Драган СтојковићПикси, за кога Кокеза никад није крио да му је највећа жеља, питање је само да ли ће успети да са тренером кинеском Гванџуа Р.Ф. "премости" јаз у огромној разлици у плати.

Упада у очи и да је садашњи сценарио са Крстајићем готово идентичан ономе од пре годину дана када је смењен Славољуб Муслин.

И Муслин је тада добио отказ, упркос оствареном циљу и пласману на Мундијал. И Крстајић је пласманом у Б Лигу нација остварио план, али изгледа да је "пао" на истој ствари – саставу тима.

Као што је Муслин тврдоглаво одбијао да позове Сергеја Милинковића-Савића, тако је Крстајић "прецртао" Луку Миливојевића, Матију Настасића, Владимира Стојковића, Бранислава Ивановића, Душка Тошића....

Осим тога, константно је одбијао да игра са два шпица, упркос "притиску новинара", као и јасној поруци председника Кокезе да је та опција, са Пријовићем и Митровићем, права, поготово против Литваније или Румуније кад имаш играча више.

На крају, кад је "вода дошла до грла", на полувремену против Литваније, Крстајић је увео Пријовића, а епилог је познат – четири гола, један његов, плус асистенција...

Како сад стоје ствари, Србија ће у нове квалификације са новим селектором, са Пиксијем или неким другим, рецимо Славишом Јокановићем или Александаром Станојевићем...

Вратимо се у прошлост, не далеку, већ годину дана уназад.

"Орлови" су на Мундијалу!

Еуфорично расположење српских заљубљеника у фудбал прекида шокантна вијест: "Али их у Русији неће водити Славољуб Муслин!"

Тако је одлучио врх Фудбалског савеза Србије. Ова одлука у јавности није прихваћена са одушевљењем. Напротив! Многа питања остала су без одговора до данас. Тихо, на мала врата, репрезентацију је, после неуспјешних преговора са осталим кандидатима, преузео Младен Крстајић, дотадашњи Муслинов помоћник.

Добио је велики прилику да тренерску каријеру почне на Свјетском првенству. Практично, ако изузмемо припремне утакмице, деби у такмичарским је имао против Костарике у Русији (1:0), што је вјероватно јединствен случај у свијету.

Турнир је почео одлично, а завршио га неславно. Прилика да води национални тим кроз новоформирано такмичење УЕФА, Лигу нација, није му одузета. Наставио је селекторски пут и за разлику од Мундијала био успјешан. Србију је довео до Б Лиге нација.

Међутим, годину дана од смјене Муслина и постављања Крстајића на његове мјесто, све су гласније приче о новим промјенама на клупи Србије.

Још увијек нема званичних информација и све се своди на спекулације проистекле из изјава предсједника ФСС Славише Кокезе, али и селектора.

"Да сачекамо најприје 2. децембар и жријеб квалификација за Европско првенство, па ћемо послије да разговарамо са спортским сектором савеза и селектором, да видимо шта ћемо и како даље наставити, те којим путем", отворио је тему Кокеза.

Да се нешто спрема увјерио нас је и Младен Крстајић послије меча са Литванијом. На питање новинара какви су планови за будућност, селектор је рекао:

"Не знам, треба да одморим пар дана да бисмо причали. У овом моменту је сувишан сваки коментар. Нисам незадовољан, него, неке ствари морам да сачувам за себе", казао је Крстајић и у истом тону наставио. "Није моменат, под великим притиском сам био, можда прихватам неке ствари за себе које нису реалне. Мислим да разумијете иако нисам ништа одговорио. Ови момци заслужују већу подршку, небитно ко ће бити (селектор прим. аут.) у марту. Живимо у земљи гдје се све дешава од данас до сутра", поручио је увијек затворени Крстајић.

А, можда је запело и око Александра Пријовића, јер је управо о њему говорио Кокеза послије Литваније, када није крио да се не слаже са селектором око избора тактике у нападу.

"Прво полувријеме је било слабо и наравно да нисам задовољан игром током тог дијела утакмице. Драго ми је што је у игру ушао Александар Пријовић и што је постигао гол и уписао асистенцију. Он је радом и залагањем то заслужио, а на неки начин био је запостављен у претходном периоду. Сматрам да је незаслужено био запостављен. Веома ми је драго због тог момка, заслужио је ово понашањем и радом. Али, није на мени да се мијешам у посао селектора. То је посао селектора, он одлучује. Ја као предсједник нећу да се мијешам. Као навијач сматрам да треба да играју заједно. Апослутно да", поручио је Кокеза. 

Довољно да се препозна сличност око "случаја СМС", јер је одлука Муслина да Сергеја Милинковића-Савића "прецрта" са списка репрезентативаца, довела крајем прошле године до великих потреса и промјена у спортском сектору Савеза.

Дакле, слутње да се нешто спрема су јасне.

Дјеловало је да је Крстајић сигуран на клупи "орлова", али изгледа да је негдје, ипак, запело, јер како другачије протумачити ријечи и једне и друге стране. Није му замјерено ни када се лако одрекао Матије Настасића, Луке Миливојевића, Владимира Стојковића или Мијата Гаћиновића за Свјетско првенство. Сада јесте…

Један од кандидата за насљедника Муслина био је и Драган Стојковић Пикси, али је тада због уносног посла у Кини одбио ФСС. Против Литваније управо је некадашњи председник ФС Југославије, а касније и Црвене звезде био на трибинама стадиона у Хумској и пратио дуел по цичи зими и киши.

Довољно да се Пикси поново означи као први пик Славише Кокезе и ФСС…

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МК

22.11.2018 15:06

јеси гад

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

22.11.2018 15:11

Доказани промасај

ОДГОВОРИТЕ