Šta se to "kuva" u FSS? Piksi mijenja Krleta...?!

Nešto ne štima na relaciji Krstajić-Kokeza. Da li se sprema promjena selektora i ako se sprema ko je nasljednik Krstajića? Kokeza: O selektoru posle žreba kvalifikacija za EP! Predsednik FSS Slaviša Kokeza izjavio je da se po pitanju smene selektora Mladena Krstajića neće oglašavati do žreba kvalifikacija za EURO 2020. godine.

Fudbal 22.11.2018 | 15:45
Šta se to "kuva" u FSS? Piksi mijenja Krleta...?!
Ova izjava prvog čoveka FSS dolazi posle medijskih spekulacije da Krstajić odlazi, što je i on sam indirektno potvrdio na konferenciji za medije posle pobede protiv Litvanije i plasmana u B Ligu nacija.

"Daleko je mart", rekao je tada Krstajić, nedugo pošto je konstatovao da mu je pao kamen sa srca i da mu je godina na funkciji selektora najteža u karijeri.

"Neću se oglašavati pre žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Posle 5. decembra možemo da razgovaramo o bilo kojoj temi", rekao je Kokeza Tanjugu.

Opet je u prvi plan izbio Dragan StojkovićPiksi, za koga Kokeza nikad nije krio da mu je najveća želja, pitanje je samo da li će uspeti da sa trenerom kineskom Gvandžua R.F. "premosti" jaz u ogromnoj razlici u plati.

Upada u oči i da je sadašnji scenario sa Krstajićem gotovo identičan onome od pre godinu dana kada je smenjen Slavoljub Muslin.

I Muslin je tada dobio otkaz, uprkos ostvarenom cilju i plasmanu na Mundijal. I Krstajić je plasmanom u B Ligu nacija ostvario plan, ali izgleda da je "pao" na istoj stvari – sastavu tima.

Kao što je Muslin tvrdoglavo odbijao da pozove Sergeja Milinkovića-Savića, tako je Krstajić "precrtao" Luku Milivojevića, Matiju Nastasića, Vladimira Stojkovića, Branislava Ivanovića, Duška Tošića....

Osim toga, konstantno je odbijao da igra sa dva špica, uprkos "pritisku novinara", kao i jasnoj poruci predsednika Kokeze da je ta opcija, sa Prijovićem i Mitrovićem, prava, pogotovo protiv Litvanije ili Rumunije kad imaš igrača više.

Na kraju, kad je "voda došla do grla", na poluvremenu protiv Litvanije, Krstajić je uveo Prijovića, a epilog je poznat – četiri gola, jedan njegov, plus asistencija...

Kako sad stoje stvari, Srbija će u nove kvalifikacije sa novim selektorom, sa Piksijem ili nekim drugim, recimo Slavišom Jokanovićem ili Aleksandarom Stanojevićem...

Vratimo se u prošlost, ne daleku, već godinu dana unazad.

"Orlovi" su na Mundijalu!

Euforično raspoloženje srpskih zaljubljenika u fudbal prekida šokantna vijest: "Ali ih u Rusiji neće voditi Slavoljub Muslin!"

Tako je odlučio vrh Fudbalskog saveza Srbije. Ova odluka u javnosti nije prihvaćena sa oduševljenjem. Naprotiv! Mnoga pitanja ostala su bez odgovora do danas. Tiho, na mala vrata, reprezentaciju je, posle neuspješnih pregovora sa ostalim kandidatima, preuzeo Mladen Krstajić, dotadašnji Muslinov pomoćnik.

Dobio je veliki priliku da trenersku karijeru počne na Svjetskom prvenstvu. Praktično, ako izuzmemo pripremne utakmice, debi u takmičarskim je imao protiv Kostarike u Rusiji (1:0), što je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu.

Turnir je počeo odlično, a završio ga neslavno. Prilika da vodi nacionalni tim kroz novoformirano takmičenje UEFA, Ligu nacija, nije mu oduzeta. Nastavio je selektorski put i za razliku od Mundijala bio uspješan. Srbiju je doveo do B Lige nacija.

Međutim, godinu dana od smjene Muslina i postavljanja Krstajića na njegove mjesto, sve su glasnije priče o novim promjenama na klupi Srbije.

Još uvijek nema zvaničnih informacija i sve se svodi na spekulacije proistekle iz izjava predsjednika FSS Slaviše Kokeze, ali i selektora.

"Da sačekamo najprije 2. decembar i žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pa ćemo poslije da razgovaramo sa sportskim sektorom saveza i selektorom, da vidimo šta ćemo i kako dalje nastaviti, te kojim putem", otvorio je temu Kokeza.

Da se nešto sprema uvjerio nas je i Mladen Krstajić poslije meča sa Litvanijom. Na pitanje novinara kakvi su planovi za budućnost, selektor je rekao:

"Ne znam, treba da odmorim par dana da bismo pričali. U ovom momentu je suvišan svaki komentar. Nisam nezadovoljan, nego, neke stvari moram da sačuvam za sebe", kazao je Krstajić i u istom tonu nastavio. "Nije momenat, pod velikim pritiskom sam bio, možda prihvatam neke stvari za sebe koje nisu realne. Mislim da razumijete iako nisam ništa odgovorio. Ovi momci zaslužuju veću podršku, nebitno ko će biti (selektor prim. aut.) u martu. Živimo u zemlji gdje se sve dešava od danas do sutra", poručio je uvijek zatvoreni Krstajić.

A, možda je zapelo i oko Aleksandra Prijovića, jer je upravo o njemu govorio Kokeza poslije Litvanije, kada nije krio da se ne slaže sa selektorom oko izbora taktike u napadu.

"Prvo poluvrijeme je bilo slabo i naravno da nisam zadovoljan igrom tokom tog dijela utakmice. Drago mi je što je u igru ušao Aleksandar Prijović i što je postigao gol i upisao asistenciju. On je radom i zalaganjem to zaslužio, a na neki način bio je zapostavljen u prethodnom periodu. Smatram da je nezasluženo bio zapostavljen. Veoma mi je drago zbog tog momka, zaslužio je ovo ponašanjem i radom. Ali, nije na meni da se miješam u posao selektora. To je posao selektora, on odlučuje. Ja kao predsjednik neću da se miješam. Kao navijač smatram da treba da igraju zajedno. Aposlutno da", poručio je Kokeza. 

Dovoljno da se prepozna sličnost oko "slučaja SMS", jer je odluka Muslina da Sergeja Milinkovića-Savića "precrta" sa spiska reprezentativaca, dovela krajem prošle godine do velikih potresa i promjena u sportskom sektoru Saveza.

Dakle, slutnje da se nešto sprema su jasne.

Djelovalo je da je Krstajić siguran na klupi "orlova", ali izgleda da je negdje, ipak, zapelo, jer kako drugačije protumačiti riječi i jedne i druge strane. Nije mu zamjereno ni kada se lako odrekao Matije Nastasića, Luke Milivojevića, Vladimira Stojkovića ili Mijata Gaćinovića za Svjetsko prvenstvo. Sada jeste…

Jedan od kandidata za nasljednika Muslina bio je i Dragan Stojković Piksi, ali je tada zbog unosnog posla u Kini odbio FSS. Protiv Litvanije upravo je nekadašnji predsednik FS Jugoslavije, a kasnije i Crvene zvezde bio na tribinama stadiona u Humskoj i pratio duel po ciči zimi i kiši.

Dovoljno da se Piksi ponovo označi kao prvi pik Slaviše Kokeze i FSS…

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MK

22.11.2018 15:06

jesi gad

ODGOVORITE
Name

MK

22.11.2018 15:11

Dokazani promasaj

ODGOVORITE