Пропао покушај враћања накнаде

Повлачењем потписа Садика Ахметовића и Салке Соколовића са захтјева за оцјену уставности одредби Закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ осујећен је покушај државних парламентараца за враћање "бијелог хљеба".

Босна и Херцеговина 22.11.2018 | 08:19
Пропао покушај враћања накнаде
С обзиром на то да је остало нејасно да ли посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Садик Ахметовић и Салко Соколовић могу повући потписе са захтјева којим је практично затражено враћање "бијелог хљеба", од Уставног суда БиХ тражили смо да нам одговори да ли ће уважити Ахметовићев и Соколовићев захтјев за брисање њихових потписа са захтјева за оцјену уставности одредби Закона о измјени Закона о плаћама и накнадама у институцијама БиХ.

"Подносилац захтјева може у току поступка, а прије доношења одлуке Суда, одустати од захтјева. Чланом 63. Правила Уставног суда Босне и Херцеговине прописано је да ће Уставни суд донијети одлуку којом обуставља поступак о захтјеву када је у току поступка подносилац захтјева одустао од захтјева", рекли су нам у Уставном суду БиХ.

Уставни суд БиХ питали смо и да ли ће захтјев за оцјену уставности бити разматран с обзиром на то да је повлачењем Ахметовића и Соколовића на захтјеву остало само девет потписа државних парламентараца.

"Приликом одлучивања о захтјеву за оцјену уставности закона Уставни суд прво разматра питање допустивости, у складу са чланом 19. Правила Уставног суда Босне и Херцеговине", казали су нам у Уставном суду БиХ.

У Уставу БиХ јасно пише да спорове пред Уставним судом БиХ могу покретати чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара БиХ, предсједавајући, или његов замјеник, било којег дома Парламентарне скупштине БиХ, једна четвртина чланова/делегата било којег дома Парламентарне скупштине или једна четвртина чланова било којег дома законодавног органа једног ентитета.

Повлачењем потписа Ахметовића и Соколовића са захтјева практично је срушен и принцип једне четвртине посланика у Представничком дому ПС БиХ. То значи да је потребно минимално 11 државних парламентараца да би Уставни суд БиХ разматрао овај захтјев.

Према свим процјенама, Уставни суд БиХ одбациће захтјев девет посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ као недопустив.

Подсјећамо, Садик Ахметовић и Салко Соколовић прошле седмице упутили су захтјев Уставном суду БиХ у којем је затражено да се њихови потписи бришу из захтјева за оцјену уставности одредби Закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

"Потписивањем захтјева за оцјену уставности одредби којим је укинут 'бијели хљеб' направили смо грешку. Свјесни те чињенице од Уставног суда БиХ тражили смо да избрише наше потписе са захтјева за оцјену уставности одредби Закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ", писало је у заједничком саопштењу за јавност Ахметовића и Соколовића.

Извор: Кликс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кока

22.11.2018 07:26

Око цега парламентарци дискутују на палуби брода који тоне! Бас дирљива сцена. Какви идиоти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

22.11.2018 09:10

Хиене се боре коме ће бољи комад ловине допасти. Прво је била борба ко ће више гласова украсти а сад ко ће гуклити народ.

Name

куку нама са нама

22.11.2018 07:38

У преводу на језик простог сељака,ста то знации..да це и даље узивати у платама и кад небуду били то сто су били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

22.11.2018 08:01

Прости сељак би боље од тебе разумио ово што је написано у чланку.

Name

куку нама са нама

22.11.2018 08:35

Па ето ти ми објасни,јер због таквих као ти сто све знају и разумију и кад цланак није разумљив,ми и јесмо ту гдје смо

Name

силвер

22.11.2018 08:37

И просто просирени сељак, саљаку.

Name

јово

22.11.2018 07:51

Па како це сада људи моји да презивљавају потписници петиције велки папци из сдс-а Боро Бојиц из Приједора и Дјокица Крцмар из Градиске. Нека врате мандате Додику прије истека мандата, мозда добију стипендију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.11.2018 14:02

А гдје је Додик овдје? Волике паре, а нема доде. Па зар има јос који кримос?

ОДГОВОРИТЕ