Propao pokušaj vraćanja naknade

Povlačenjem potpisa Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića sa zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH osujećen je pokušaj državnih parlamentaraca za vraćanje "bijelog hljeba".

Bosna i Hercegovina 22.11.2018 | 08:19
Propao pokušaj vraćanja naknade
S obzirom na to da je ostalo nejasno da li poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović mogu povući potpise sa zahtjeva kojim je praktično zatraženo vraćanje "bijelog hljeba", od Ustavnog suda BiH tražili smo da nam odgovori da li će uvažiti Ahmetovićev i Sokolovićev zahtjev za brisanje njihovih potpisa sa zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

"Podnosilac zahtjeva može u toku postupka, a prije donošenja odluke Suda, odustati od zahtjeva. Članom 63. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine propisano je da će Ustavni sud donijeti odluku kojom obustavlja postupak o zahtjevu kada je u toku postupka podnosilac zahtjeva odustao od zahtjeva", rekli su nam u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH pitali smo i da li će zahtjev za ocjenu ustavnosti biti razmatran s obzirom na to da je povlačenjem Ahmetovića i Sokolovića na zahtjevu ostalo samo devet potpisa državnih parlamentaraca.

"Prilikom odlučivanja o zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona Ustavni sud prvo razmatra pitanje dopustivosti, u skladu sa članom 19. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", kazali su nam u Ustavnom sudu BiH.

U Ustavu BiH jasno piše da sporove pred Ustavnim sudom BiH mogu pokretati članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, predsjedavajući, ili njegov zamjenik, bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine BiH, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.

Povlačenjem potpisa Ahmetovića i Sokolovića sa zahtjeva praktično je srušen i princip jedne četvrtine poslanika u Predstavničkom domu PS BiH. To znači da je potrebno minimalno 11 državnih parlamentaraca da bi Ustavni sud BiH razmatrao ovaj zahtjev.

Prema svim procjenama, Ustavni sud BiH odbaciće zahtjev devet poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kao nedopustiv.

Podsjećamo, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović prošle sedmice uputili su zahtjev Ustavnom sudu BiH u kojem je zatraženo da se njihovi potpisi brišu iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

"Potpisivanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi kojim je ukinut 'bijeli hljeb' napravili smo grešku. Svjesni te činjenice od Ustavnog suda BiH tražili smo da izbriše naše potpise sa zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH", pisalo je u zajedničkom saopštenju za javnost Ahmetovića i Sokolovića.

Izvor: Kliks

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Koka

22.11.2018 07:26

Oko cega parlamentarci diskutuju na palubi broda koji tone! Bas dirljiva scena. Kakvi idioti?

ODGOVORITE
Name

@Роки

22.11.2018 09:10

Хиене се боре коме ће бољи комад ловине допасти. Прво је била борба ко ће више гласова украсти а сад ко ће гуклити народ.

Name

kuku nama sa nama

22.11.2018 07:38

U prevodu na jezik prostog seljaka,sta to znacii..da ce i dalje uzivati u platama i kad nebudu bili to sto su bili

ODGOVORITE
Name

Vuk

22.11.2018 08:01

Prosti seljak bi bolje od tebe razumio ovo što je napisano u članku.

Name

kuku nama sa nama

22.11.2018 08:35

Pa eto ti mi objasni,jer zbog takvih kao ti sto sve znaju i razumiju i kad clanak nije razumljiv,mi i jesmo tu gdje smo

Name

silver

22.11.2018 08:37

I prosto prosireni seljak, saljaku.

Name

jovo

22.11.2018 07:51

Pa kako ce sada ljudi moji da prezivljavaju potpisnici peticije velki papci iz sds-a Boro Bojic iz Prijedora i Djokica Krcmar iz Gradiske. Neka vrate mandate Dodiku prije isteka mandata, mozda dobiju stipendiju.

ODGOVORITE
Name

A

22.11.2018 14:02

A gdje je Dodik ovdje? Volike pare, a nema dode. Pa zar ima jos koji krimos?

ODGOVORITE