ЕК: Нови пораз Партизана! Е, сад је у проблему!

Партизан сјајно парирао Валенсији, али није имао снаге да је нокаутира! Кошаркаши Партизана изгубили су од Валенсије 69:61 у осмом колу Еврокупа и умањили шансе да се пласирају у Топ 16 фазу.  Топ 16 је (пре)далеко! Црно-бели под императивом победе нису успели да савладају Валенсију. Само четири поена Партизан је дао у последњих осам минута. Шест тројки Ван Росома.  Тако близу, а тако далеко - Валенсија продужила Партизанов црни низ! Црно-бели нису могли против шпанског представника - 61:69.

Кошарка 21.11.2018 | 21:05
ЕК: Нови пораз Партизана! Е, сад је у проблему!
Црно-бели два кола пре краја имају скор 2-6 и победу мање од четвртопласираног Турк Телекома.

С друге стране, Валенсија је тријумфом у Београду "оверила" место у наредној рунди такмичења уз Асвел.

Партизан је после слабог старта (4:13) добро парирао Валенсији, одличном одбраном преокреће на полувремену (36:34), али Шпанци крајем трећег периода серијом 10:2 враћају предност пред последњи квартал (48:52).

Црно-бели сјајно улазе у одлучујући период, преко разиграног Маринковића праве серију 9:0 за преокрет на 57:52, али онда улазе у велику кризу и у наредна три минута Валенсија одговара серијом 12:2 за нови преокрет (57:64) који прелама меч.

Партизан је предводио Вања Маринковић са 15 поена, а двоцифрен учинак је имао још само Џок Лендејл са 14 уз пет скокова, док је девет додао Ђорђе Гагић.

Валенсију је "носио" Сем ван Росом са 20 поена погодивши шест тројки уз по пет скокова и асистенција, Бојан Дубљевић је остварио дабл-дабл са по 12 поена и скокова, а 11 поена додао је Вил Томас, уз пет проигравања.

Партизан у наредном колу гостује Асвелу у Вилебрану, док Валенсија чека Зенит. У трећем мечу деветог кола Групе Ц играју Партизанови конкуренти у борби за Топ 16, Турк Телеком – Тренто.

Од пласмана црно-белих у Топ 16 фазу Еврокупа вероватно неће бити ништа!

Против Валенсије на домаћем паркету била им је неопходна победа да би у последња два кола сами одлучивали о својој судбини, али су пред нешто више од 5.000 навијача - у вечери када трибине због Аранђеловдана нису биле очекивано пуне - остали без решења у завршници.

Партизан (скор 2-6) - Валенсија (6-2) 61:69 (18:22, 18:12, 12:18, 13:17)!

Шпанци су заједно са Асвелом осигурали место у Топ 16, док је жељена четврта позиција сада веома далеко за црно-беле, посебно што идуће недеље гостују француском представнику, који их је неколико дана пре оставке Ненада Чанка декласирао у Београду.

У борбу за пролаз зато се у великом стилу вратио Тренто (3-5)! Вицешампион Италије у последњих пет минута је анулирао 15 поена заостатка и у продужетку савладао Зенит (4-4) као гост - 99:102!

Партизан се полако опрашта од Еврокупа. То је постало јасно и након вечерашњег пораза у Пиониру од Валенсије (69:61) у осмом колу и сада црно-белима за Топ 16 фазу преостаје само танка сламка спаса у виду теорије и математике, поготово након изненађујуће победе Трента над Зенитом у Санкт Петербургу.

Ово је Партизану био шести пораз у Еврокупу, а трећи узастопни у тешкој серији утакмица пре репрезентативне паузе. А за крај те серије изабранике Андрее Тринкијерија у суботу чека окршај са највећим ривалом Црвеном звездом у Јадранској лиги.

Црно-бели су и вечерас играли од сјаја до очаја и тако све у круг. Превише осцилација и брзоплетих решења у тренуцима када се ломила утакмица коштали су домаћу екипу победе која би победом дошла у добру позицију са пласман у Топ 16 фазу.

Испоставило се да је утакмица одлучена серијом Валенсије од 12:0 средином последње четвртине, а у том периоду су Бојан Дубљевић и Сем ван Росом заиста показали завидно искуство, а гости су отишли на плус седам, што је у оваквом мечу била злата вредна предност.

Вања Маринковић је са седам везаних поена упалио вулкан у Пиониру, вратио вођство Партизану, али и наду да може до успеха. Ипак, та нада је брзо угашена.

Почетак прво полувремена био је као из најгоре ноћне море за Партизан, везале су се играчима и руке и ноге, а Бојан Дубљевић је у тим тренуцима изгледао попут Гуливера међу Лилипутанцима. Врло брзо су гости стекли девет поена предности и натерали црно-беле на јурњаву.

Недостајало је у тим тренуцима агресивности кошаркашима Партизана, како у одбрани, тако и у нападу о чему сликовито говори и податак да су тек у седмом минуту играчи Валенсије били приморани да направе први фаул на утакмици.

Било јасно и Андреи Тринкијерију да мора нешто да мења како би раздрмао екипу да не би већ у раној фази утакмице Валенсија ухатила ритам који би јој утабао пут ка победи. И испоставило се да је улазак Радета Загораца и Ђорђа Гагића био управо оно што је требало домаћину.

Гагић је почео да прави озбиљне проблеме Валенсији под кошем, био је врло расположен, Загорац је преузео организацију игре, Маринковић је везао две тројке, црно-бели су заиграли квалитетну тимску одбрану и потпуно се вратили у утакмицу.

Како се приближавао крај првог дела утакмице, тако је расла и температура у хали, а почели су да се појављују и одређени знаци нервозе на клупи Валенсије. Све је кулминирало буквално у последњој секунди овог дела утакмице када је Сем ван Росом неспортским фаулом зауставио Јанковића на закуцавању, а крилни центар са пенала донео дуго чекану предност.

Али, далеко од тога је Валенсија спустила гард, а било је јасно да ће се вратити са адекватним одговором у наставку. Управо то се и десило, а Сем ван Росом био је човек који је прецизним шутем вратио шпанску екипу и живот и донео јој предност која се испоставила као одлучујућа.

ПАРТИЗАН - ВАЛЕНСИЈА 61:69
/18:22, 18:12, 12:18, 13:17/

Хала Пионир
Гледалаца: 5.000
Судије: Виклицки, Дифалах, Овинов

ПАРТИЗАН: Пејџ 9, Си, Маринковић 15, Гегић 2, Пецарски, Гавриловић, Загорац 6, Јанковић 6, Лендејл 14, Гагић 9, Николић.

ВАЛЕНСИЈА: Гарсија, Абалде 9, Лабери 2, Ван Росом 20, Томас 11, Тоби, Дубљевић 12, Вивес 3, Мартинез, Сан Еметерио 6, Томас 6, Дорнекамп.

Тренто надокнадио -22 у Ст. Петербургу и загорчао судбину Партизану! Кошаркаши Трента направили су изненађење и савладали Зенит у Санкт Петербургу са 102:99 у осмом колу Еврокупа.

Тренто је у мечу групе Ц другог по јачини европског такмичења успео да надокнади минус од чак 22 поена и у продужетку стигне до важне победе у борби за пласман у наредну рунду.

Италијански представник је одиграо веома лоше прво полувреме – уводну четвртину изгубио је 26:16, у другој је руски представник био још убедљивији (26:14), док је трећа прошла у егалу.

Тада нико није помислио да је могућ преокрет, али су гости одиграли невероватних 10 минута у последњој деоници, тај део игре добили са 35:18 и изборе продужетак.

У додатних пет минута имали су више концентрације и остварили трећу победу, чиме су додатно загорчали судбину екипи Партизана.

Италијане је до победе водио Бето Гомес са 28 поена, пратио га је Арон Крафт са 17, док су Дијего Флакадори и Давиде Пасколо убацили по 16 поена. Двоцифрен је био и Фабио Миан са 14 поена.

У Зениту су се истакли Сергеј Карасјов са 20, Евгениј Воронов са 18, Филип Скруб са 16 и Владислав Трушкин са по 14 поена. Српски репрезентативац Марко Симоновић је за 13 минута на паркету постигао пет поена.

"Црно-бели" после неуспеха са Валенсијом имају учинак 2-6 и остали су последњој позицији групе Ц са малим изгледима да дођу међу најбоља четири.

Ту позицију сада заузима Тренто са истим скором као и Турк Телеком (3-5).

Ево проблема за Партизан - Тренто чудесно победио Зенит! Италијани закомпликовали борбу за четврто место.

Лоше вести за црно-беле стижу из Санкт Петербурга. Италијански Тренто са којим се кошаркаши Андрее Тринкијерија боре за четврто место у групи и пласман у топ 16 Еврокупа направио је чудесан преокрет у последњој четвртини и после продужетка као гост савладао Зенит са 102:99.

Ништа после 30 минута игре није указивало на овакав исход. Предвођен разиграним Сергејом Карашевимкошаркаши Зенита су имали углавном по 20 поена разлике у већем делу меча, а пред последњих десет минута стигли су до предности од 17 поена. Међутим, онда је је уследио шок. Прави. Чудесно су кошаркаши из Италије затрпали кош противника, убацили у последњој деоници чак 35 поена и изборили продужетак.

У додатних пет минута имали су боље живце и били стрпљивији, а преко сјајног Дијега Флакадорија, који их је носио и био јунак преокрета, стигли су до важне победе у неизвесној завршници. Победе која их је изједначила са Турк Телекомом са скором 3-5 на деоби четвртог места.

Најефикаснији појединац сусрета био је Бето Гомеш са 28 поена, Ерон Крафт је убацио 17, а херој продужетка Флакадори 16 кошева. Никола Јовановић није играо за италијански тим.

На другој страни у редовима Зенита Карашев је постигао 20, Воронов 18, а Скраб 16 поена. Српски репрезентативац Марко Симоновић постигао је пет поена. 

ПАРОВИ 8. КОЛА ГРУПЕ Ц

Зенит - Тренто 99:102 (89:89)
Партизан - Валенсија 61:69

одиграно у уторак:

Турк Телеком - Асвел 78:83

ТАБЕЛА: Валенсија 6-2, Асвел 6-2, Зенит 4-4, Турк Телеком 3-5, Тренто 3-5, Партизан 2-6.

ПРЕОСТАЛИ МЕЧЕВИ: Валенсија - Зенит, Асвел - Партизан (11. децембра), Турк Телеком - Тренто (12. децембра), Зенит - Асвел, Тренто - Валенсија (18. децембра), Партизан - Турк Телеком (19. децембра).

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар