EK: Novi poraz Partizana! E, sad je u problemu!

Partizan sjajno parirao Valensiji, ali nije imao snage da je nokautira! Košarkaši Partizana izgubili su od Valensije 69:61 u osmom kolu Evrokupa i umanjili šanse da se plasiraju u Top 16 fazu.  Top 16 je (pre)daleko! Crno-beli pod imperativom pobede nisu uspeli da savladaju Valensiju. Samo četiri poena Partizan je dao u poslednjih osam minuta. Šest trojki Van Rosoma.  Tako blizu, a tako daleko - Valensija produžila Partizanov crni niz! Crno-beli nisu mogli protiv španskog predstavnika - 61:69.

Košarka 21.11.2018 | 21:05
EK: Novi poraz Partizana! E, sad je u problemu!
Crno-beli dva kola pre kraja imaju skor 2-6 i pobedu manje od četvrtoplasiranog Turk Telekoma.

S druge strane, Valensija je trijumfom u Beogradu "overila" mesto u narednoj rundi takmičenja uz Asvel.

Partizan je posle slabog starta (4:13) dobro parirao Valensiji, odličnom odbranom preokreće na poluvremenu (36:34), ali Španci krajem trećeg perioda serijom 10:2 vraćaju prednost pred poslednji kvartal (48:52).

Crno-beli sjajno ulaze u odlučujući period, preko razigranog Marinkovića prave seriju 9:0 za preokret na 57:52, ali onda ulaze u veliku krizu i u naredna tri minuta Valensija odgovara serijom 12:2 za novi preokret (57:64) koji prelama meč.

Partizan je predvodio Vanja Marinković sa 15 poena, a dvocifren učinak je imao još samo Džok Lendejl sa 14 uz pet skokova, dok je devet dodao Đorđe Gagić.

Valensiju je "nosio" Sem van Rosom sa 20 poena pogodivši šest trojki uz po pet skokova i asistencija, Bojan Dubljević je ostvario dabl-dabl sa po 12 poena i skokova, a 11 poena dodao je Vil Tomas, uz pet proigravanja.

Partizan u narednom kolu gostuje Asvelu u Vilebranu, dok Valensija čeka Zenit. U trećem meču devetog kola Grupe C igraju Partizanovi konkurenti u borbi za Top 16, Turk Telekom – Trento.

Od plasmana crno-belih u Top 16 fazu Evrokupa verovatno neće biti ništa!

Protiv Valensije na domaćem parketu bila im je neophodna pobeda da bi u poslednja dva kola sami odlučivali o svojoj sudbini, ali su pred nešto više od 5.000 navijača - u večeri kada tribine zbog Aranđelovdana nisu bile očekivano pune - ostali bez rešenja u završnici.

Partizan (skor 2-6) - Valensija (6-2) 61:69 (18:22, 18:12, 12:18, 13:17)!

Španci su zajedno sa Asvelom osigurali mesto u Top 16, dok je željena četvrta pozicija sada veoma daleko za crno-bele, posebno što iduće nedelje gostuju francuskom predstavniku, koji ih je nekoliko dana pre ostavke Nenada Čanka deklasirao u Beogradu.

U borbu za prolaz zato se u velikom stilu vratio Trento (3-5)! Vicešampion Italije u poslednjih pet minuta je anulirao 15 poena zaostatka i u produžetku savladao Zenit (4-4) kao gost - 99:102!

Partizan se polako oprašta od Evrokupa. To je postalo jasno i nakon večerašnjeg poraza u Pioniru od Valensije (69:61) u osmom kolu i sada crno-belima za Top 16 fazu preostaje samo tanka slamka spasa u vidu teorije i matematike, pogotovo nakon iznenađujuće pobede Trenta nad Zenitom u Sankt Peterburgu.

Ovo je Partizanu bio šesti poraz u Evrokupu, a treći uzastopni u teškoj seriji utakmica pre reprezentativne pauze. A za kraj te serije izabranike Andree Trinkijerija u subotu čeka okršaj sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom u Jadranskoj ligi.

Crno-beli su i večeras igrali od sjaja do očaja i tako sve u krug. Previše oscilacija i brzopletih rešenja u trenucima kada se lomila utakmica koštali su domaću ekipu pobede koja bi pobedom došla u dobru poziciju sa plasman u Top 16 fazu.

Ispostavilo se da je utakmica odlučena serijom Valensije od 12:0 sredinom poslednje četvrtine, a u tom periodu su Bojan Dubljević i Sem van Rosom zaista pokazali zavidno iskustvo, a gosti su otišli na plus sedam, što je u ovakvom meču bila zlata vredna prednost.

Vanja Marinković je sa sedam vezanih poena upalio vulkan u Pioniru, vratio vođstvo Partizanu, ali i nadu da može do uspeha. Ipak, ta nada je brzo ugašena.

Početak prvo poluvremena bio je kao iz najgore noćne more za Partizan, vezale su se igračima i ruke i noge, a Bojan Dubljević je u tim trenucima izgledao poput Gulivera među Liliputancima. Vrlo brzo su gosti stekli devet poena prednosti i naterali crno-bele na jurnjavu.

Nedostajalo je u tim trenucima agresivnosti košarkašima Partizana, kako u odbrani, tako i u napadu o čemu slikovito govori i podatak da su tek u sedmom minutu igrači Valensije bili primorani da naprave prvi faul na utakmici.

Bilo jasno i Andrei Trinkijeriju da mora nešto da menja kako bi razdrmao ekipu da ne bi već u ranoj fazi utakmice Valensija uhatila ritam koji bi joj utabao put ka pobedi. I ispostavilo se da je ulazak Radeta Zagoraca i Đorđa Gagića bio upravo ono što je trebalo domaćinu.

Gagić je počeo da pravi ozbiljne probleme Valensiji pod košem, bio je vrlo raspoložen, Zagorac je preuzeo organizaciju igre, Marinković je vezao dve trojke, crno-beli su zaigrali kvalitetnu timsku odbranu i potpuno se vratili u utakmicu.

Kako se približavao kraj prvog dela utakmice, tako je rasla i temperatura u hali, a počeli su da se pojavljuju i određeni znaci nervoze na klupi Valensije. Sve je kulminiralo bukvalno u poslednjoj sekundi ovog dela utakmice kada je Sem van Rosom nesportskim faulom zaustavio Jankovića na zakucavanju, a krilni centar sa penala doneo dugo čekanu prednost.

Ali, daleko od toga je Valensija spustila gard, a bilo je jasno da će se vratiti sa adekvatnim odgovorom u nastavku. Upravo to se i desilo, a Sem van Rosom bio je čovek koji je preciznim šutem vratio špansku ekipu i život i doneo joj prednost koja se ispostavila kao odlučujuća.

PARTIZAN - VALENSIJA 61:69
/18:22, 18:12, 12:18, 13:17/

Hala Pionir
Gledalaca: 5.000
Sudije: Viklicki, Difalah, Ovinov

PARTIZAN: Pejdž 9, Si, Marinković 15, Gegić 2, Pecarski, Gavrilović, Zagorac 6, Janković 6, Lendejl 14, Gagić 9, Nikolić.

VALENSIJA: Garsija, Abalde 9, Laberi 2, Van Rosom 20, Tomas 11, Tobi, Dubljević 12, Vives 3, Martinez, San Emeterio 6, Tomas 6, Dornekamp.

Trento nadoknadio -22 u St. Peterburgu i zagorčao sudbinu Partizanu! Košarkaši Trenta napravili su iznenađenje i savladali Zenit u Sankt Peterburgu sa 102:99 u osmom kolu Evrokupa.

Trento je u meču grupe C drugog po jačini evropskog takmičenja uspeo da nadoknadi minus od čak 22 poena i u produžetku stigne do važne pobede u borbi za plasman u narednu rundu.

Italijanski predstavnik je odigrao veoma loše prvo poluvreme – uvodnu četvrtinu izgubio je 26:16, u drugoj je ruski predstavnik bio još ubedljiviji (26:14), dok je treća prošla u egalu.

Tada niko nije pomislio da je moguć preokret, ali su gosti odigrali neverovatnih 10 minuta u poslednjoj deonici, taj deo igre dobili sa 35:18 i izbore produžetak.

U dodatnih pet minuta imali su više koncentracije i ostvarili treću pobedu, čime su dodatno zagorčali sudbinu ekipi Partizana.

Italijane je do pobede vodio Beto Gomes sa 28 poena, pratio ga je Aron Kraft sa 17, dok su Dijego Flakadori i Davide Paskolo ubacili po 16 poena. Dvocifren je bio i Fabio Mian sa 14 poena.

U Zenitu su se istakli Sergej Karasjov sa 20, Evgenij Voronov sa 18, Filip Skrub sa 16 i Vladislav Truškin sa po 14 poena. Srpski reprezentativac Marko Simonović je za 13 minuta na parketu postigao pet poena.

"Crno-beli" posle neuspeha sa Valensijom imaju učinak 2-6 i ostali su poslednjoj poziciji grupe C sa malim izgledima da dođu među najbolja četiri.

Tu poziciju sada zauzima Trento sa istim skorom kao i Turk Telekom (3-5).

Evo problema za Partizan - Trento čudesno pobedio Zenit! Italijani zakomplikovali borbu za četvrto mesto.

Loše vesti za crno-bele stižu iz Sankt Peterburga. Italijanski Trento sa kojim se košarkaši Andree Trinkijerija bore za četvrto mesto u grupi i plasman u top 16 Evrokupa napravio je čudesan preokret u poslednjoj četvrtini i posle produžetka kao gost savladao Zenit sa 102:99.

Ništa posle 30 minuta igre nije ukazivalo na ovakav ishod. Predvođen razigranim Sergejom Karaševimkošarkaši Zenita su imali uglavnom po 20 poena razlike u većem delu meča, a pred poslednjih deset minuta stigli su do prednosti od 17 poena. Međutim, onda je je usledio šok. Pravi. Čudesno su košarkaši iz Italije zatrpali koš protivnika, ubacili u poslednjoj deonici čak 35 poena i izborili produžetak.

U dodatnih pet minuta imali su bolje živce i bili strpljiviji, a preko sjajnog Dijega Flakadorija, koji ih je nosio i bio junak preokreta, stigli su do važne pobede u neizvesnoj završnici. Pobede koja ih je izjednačila sa Turk Telekomom sa skorom 3-5 na deobi četvrtog mesta.

Najefikasniji pojedinac susreta bio je Beto Gomeš sa 28 poena, Eron Kraft je ubacio 17, a heroj produžetka Flakadori 16 koševa. Nikola Jovanović nije igrao za italijanski tim.

Na drugoj strani u redovima Zenita Karašev je postigao 20, Voronov 18, a Skrab 16 poena. Srpski reprezentativac Marko Simonović postigao je pet poena. 

PAROVI 8. KOLA GRUPE C

Zenit - Trento 99:102 (89:89)
Partizan - Valensija 61:69

odigrano u utorak:

Turk Telekom - Asvel 78:83

TABELA: Valensija 6-2, Asvel 6-2, Zenit 4-4, Turk Telekom 3-5, Trento 3-5, Partizan 2-6.

PREOSTALI MEČEVI: Valensija - Zenit, Asvel - Partizan (11. decembra), Turk Telekom - Trento (12. decembra), Zenit - Asvel, Trento - Valensija (18. decembra), Partizan - Turk Telekom (19. decembra).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar