Израелски природни гас и на Балкану

Министар националне инфраструктуре, енергије и водних ресурса Израела Јувал Штајниц (Yувал Стеинитз) је изложио план ширења цјевовода приородног гаса Израела током данашње дипломатске конференције Џерузалем пост-а (Јерусалем Пост) у Јерусалиму.  На данашњој конференцији, како БН сазнаје од Александра Николића, почасног конзула Босне и Херцеговине у Израелу, министар Штајниц је изнио увјерење да ће из Грчке мрежа бити ширена у правцу других дијелова Балкана.

Босна и Херцеговина 21.11.2018 | 20:41
Израелски природни гас и на Балкану
Штајниц је окарактерисао изузетно значајним и готово незамисливим да Израел постаје енергетски добављач за двије важне арапске земље. Већ наредне године очекује се да ће Израел започети продају природног гаса Египту и Јордану у свеукупној вриједности од 26 милијарди долара. Упоредо са овим, иницијални уговор је потписан о непосредном извозу приородног гаса у Европску унију путем градње најдужег и најдубљег цјевовода на свијету.  

“Премда је наш превасходни фокус осигурање Израела енергијом и то еколошки чистом, чињеница да ћемо путем гасне мреже извозити енергију у ЕУ у блиској будућности биће уочљиво значајна, а тај ће нам утицај у Европи бити потребан у будућности”, рекао је Штајниц.

Министри енегрије Италије, Грчке, Кипра и Израела 5. децембра прошле године потписали су Меморандум о разумијевању, којим је планирано цјевоводно повезивање Израела и Италије, дужином од 2,100 км, у вриједности од 6,7 милијарди долара, а који би требао бити довршен до 2025. године.

На данашњој конференцији, како БН сазнаје од Александра Николића, почасног конзула Босне и Херцеговине у Израелу, министар Штајниц је изнио увјерење да ће из Грчке мрежа бити ширена у правцу других дијелова Балкана.

Дипломатска конференција Џерузалем поста је међу најреномирањим у региону. Међу њеним говорницима су премијер, министри у влади Израела, лидери опозиције, дипломатски кор, војни аташеи и стручњаци из тематских области.

Овогодишња конференција је обухватала стратешко-безбједносна, макро-привредна, као и питања из области здравства, туризма и др. Запажено мјесто је заузео и специјални координатор УН за мировни процес на Блиском истоку, бугарски дипломата Николај (Ницколаy) Младенов.

БН ТВ  

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

21.11.2018 20:17

Сва се стратегија врти око енергије и њених токова.

ОДГОВОРИТЕ