Izraelski prirodni gas i na Balkanu

Ministar nacionalne infrastrukture, energije i vodnih resursa Izraela Juval Štajnic (Yuval Steinitz) je izložio plan širenja cjevovoda priorodnog gasa Izraela tokom današnje diplomatske konferencije Džeruzalem post-a (Jerusalem Post) u Jerusalimu.  Na današnjoj konferenciji, kako BN saznaje od Aleksandra Nikolića, počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izraelu, ministar Štajnic je iznio uvjerenje da će iz Grčke mreža biti širena u pravcu drugih dijelova Balkana.

Bosna i Hercegovina 21.11.2018 | 20:41
Izraelski prirodni gas i na Balkanu
Štajnic je okarakterisao izuzetno značajnim i gotovo nezamislivim da Izrael postaje energetski dobavljač za dvije važne arapske zemlje. Već naredne godine očekuje se da će Izrael započeti prodaju prirodnog gasa Egiptu i Jordanu u sveukupnoj vrijednosti od 26 milijardi dolara. Uporedo sa ovim, inicijalni ugovor je potpisan o neposrednom izvozu priorodnog gasa u Evropsku uniju putem gradnje najdužeg i najdubljeg cjevovoda na svijetu.  

“Premda je naš prevashodni fokus osiguranje Izraela energijom i to ekološki čistom, činjenica da ćemo putem gasne mreže izvoziti energiju u EU u bliskoj budućnosti biće uočljivo značajna, a taj će nam uticaj u Evropi biti potreban u budućnosti”, rekao je Štajnic.

Ministri enegrije Italije, Grčke, Kipra i Izraela 5. decembra prošle godine potpisali su Memorandum o razumijevanju, kojim je planirano cjevovodno povezivanje Izraela i Italije, dužinom od 2,100 km, u vrijednosti od 6,7 milijardi dolara, a koji bi trebao biti dovršen do 2025. godine.

Na današnjoj konferenciji, kako BN saznaje od Aleksandra Nikolića, počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izraelu, ministar Štajnic je iznio uvjerenje da će iz Grčke mreža biti širena u pravcu drugih dijelova Balkana.

Diplomatska konferencija Džeruzalem posta je među najrenomiranjim u regionu. Među njenim govornicima su premijer, ministri u vladi Izraela, lideri opozicije, diplomatski kor, vojni atašei i stručnjaci iz tematskih oblasti.

Ovogodišnja konferencija je obuhvatala strateško-bezbjednosna, makro-privredna, kao i pitanja iz oblasti zdravstva, turizma i dr. Zapaženo mjesto je zauzeo i specijalni koordinator UN za mirovni proces na Bliskom istoku, bugarski diplomata Nikolaj (Nickolay) Mladenov.

BN TV  

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

21.11.2018 20:17

Sva se strategija vrti oko energije i njenih tokova.

ODGOVORITE