Састави свих дивизија Лиге нација за наредни циклус...

Могући ривали Србије су Немачка, Хрватска, Русија, Пољска, Чешка. . .  У нади да вам је после још једног појашњења мало јасније како функционише ново такмичење. . .

Фудбал 24.11.2018 | 00:00
Састави свих дивизија Лиге нација за наредни циклус...
На лигашки део такмичења у првом издању Лиге нација синоћ је спуштена завеса. Они најбољи из сваке Дивизије (по четири победника група из сваке) такмичење настављају и доигравању, или такозваном плеј-офу, који ће им послужити као друга шанса за одлазак на ЕУРО 2020, уколико визу не обезбеде кроз регуларне квалификације. 

Дакле, да покушамо још једном да појаснимо, пошто је очигледно да многима и даље није јасно како Лига нација функционише: Плеј-оф се игра за сваку Дивизију понаособ, што ће рећи да ћемо 2020. имати четири плеј-офа и сваки од победника имаће загантовано учешће на Европском шампионату. Победник плеј-офа Дивизије А, победник плеј-офа Дивизије Б, победник плеј-офа Дивизије Ц и победник плеј-офа Дивизије Ц. 

Логично, поставља се питање шта ако неко од тих селекција већ обезбеди пролаз на ЕУРО кроз квалификације? У том случају на његово место у плеј-офу упада другопласирана репрезентација из групе из које долази тренутни учесник плеј-офа. Није најјасније? Ево рецимо овако: Босна и Херцеговина као прва у Групи 3 Дивизије А прође на ЕП кроз квалификације. Њено место у полуфиналу плеј-офа Лиге нације заузима селекција која је завршила иза ње. А то је Аустрија. На ЕП је прошла и Аустрија кроз квалификације? У плеј-оф ће Северна Ирска. И тако даље за сваку групу. 

Суштина свега јесте да Лига нација победницима свих група даје другу шансу да се докопају Еура. Самим тим, место на завршном турниру увек ће бити загарантовано и за неку од мање атрактивних екипа, пошто и победници Дивизије Д или Ц такође имају проходност до завршног турнира. УЕФА ту покрива онај сегмент развоја фудбала у мање развијеним фудбалским земљама...    

Е сад, ево како изгледа списак преосталих утакмица у плеј-офу за прво издање Лиге нација:



Дакле, од Дивизије А, до Дивизије Ц. И још једном: кроз Лигу нација и овај плеј-оф, добићемо четири учесника Европског шампионата. 

ТУРНИР ДИВИЗИЈЕ А

Швајцарска - Енглеска
Португал - Холандија

ТУРНИР ДИВИЗИЈЕ Б

БиХ - Шведска
Украјина - Данска

ТУРНИР ДИВИЗИЈЕ Ц

Шкотска - Финска
Норвешка - Србија

ТУРНИР ДИВИЗИЈЕ Д

Грузија - Белорусија
Македонија - Косово


Једина разлика између Дивизије А и свих осталих јесте што се тај главни турнир организује у једној држави(Португалија овога пута) и што победник добија трофеј као шампион Лиге нација. А уз то и прикладну новчану награду од 7.500.000 евра. У осталим Дивизијама домаћинство је одређено по броју бодова, док ће за финала бити одржани жребови. И још једном: победник сваког од тих финала имаће пролаз на ЕП. И још једном: уколико ту привилегију себи већ није обезебдио кроз "регуларне" квалификације.

У нади да је сада ситуација мало јаснија...

Е, пошто смо се од првог циклуса и тог лигашког дела практично опростили, ред је да видимо како ће изгледати наредни. Односно како после свих тумбања изгледају састави све четири дивизије за сезону 2020/21.



Одмах, на први поглед, у очи упада значајно слабија Дивизија А, барем по именима, у односу на прво, тек окончано издање. Поред шампиона света Француза, Белгијанаца, европских првака Португалаца, Шпанаца, Енглеза, те васкрслих Холанђана и не баш васкрслих Италијана, сада су ту Данци, Босанци, Украјинци, Швеђани, Швајцарци... Мада Сајџијама свака част на свему што раде последњих година. Заслужили су да буду у елити. 

"Друга лига" са Немцима и Хрватима делује заиста озбиљно. Ту су и наши Орлови, па Аустријанци, Пољаци, Руси... Уосталом, саставе свих дивизија за наредни циклус видите изнад.

Оно што је важно поменути, а тиче се наше селекције, јесте да је скоком у другу дивизију направљен велики корак ка бољем статусу на неком наредном жребу. Потребно је бити први или други у својој групи и то ће гарантовани други шешир на жребу. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар