Sastavi svih divizija Lige nacija za naredni ciklus...

Mogući rivali Srbije su Nemačka, Hrvatska, Rusija, Poljska, Češka. . .  U nadi da vam je posle još jednog pojašnjenja malo jasnije kako funkcioniše novo takmičenje. . .

Fudbal 24.11.2018 | 00:00
Sastavi svih divizija Lige nacija za naredni ciklus...
Na ligaški deo takmičenja u prvom izdanju Lige nacija sinoć je spuštena zavesa. Oni najbolji iz svake Divizije (po četiri pobednika grupa iz svake) takmičenje nastavljaju i doigravanju, ili takozvanom plej-ofu, koji će im poslužiti kao druga šansa za odlazak na EURO 2020, ukoliko vizu ne obezbede kroz regularne kvalifikacije. 

Dakle, da pokušamo još jednom da pojasnimo, pošto je očigledno da mnogima i dalje nije jasno kako Liga nacija funkcioniše: Plej-of se igra za svaku Diviziju ponaosob, što će reći da ćemo 2020. imati četiri plej-ofa i svaki od pobednika imaće zagantovano učešće na Evropskom šampionatu. Pobednik plej-ofa Divizije A, pobednik plej-ofa Divizije B, pobednik plej-ofa Divizije C i pobednik plej-ofa Divizije C. 

Logično, postavlja se pitanje šta ako neko od tih selekcija već obezbedi prolaz na EURO kroz kvalifikacije? U tom slučaju na njegovo mesto u plej-ofu upada drugoplasirana reprezentacija iz grupe iz koje dolazi trenutni učesnik plej-ofa. Nije najjasnije? Evo recimo ovako: Bosna i Hercegovina kao prva u Grupi 3 Divizije A prođe na EP kroz kvalifikacije. Njeno mesto u polufinalu plej-ofa Lige nacije zauzima selekcija koja je završila iza nje. A to je Austrija. Na EP je prošla i Austrija kroz kvalifikacije? U plej-of će Severna Irska. I tako dalje za svaku grupu. 

Suština svega jeste da Liga nacija pobednicima svih grupa daje drugu šansu da se dokopaju Eura. Samim tim, mesto na završnom turniru uvek će biti zagarantovano i za neku od manje atraktivnih ekipa, pošto i pobednici Divizije D ili C takođe imaju prohodnost do završnog turnira. UEFA tu pokriva onaj segment razvoja fudbala u manje razvijenim fudbalskim zemljama...    

E sad, evo kako izgleda spisak preostalih utakmica u plej-ofu za prvo izdanje Lige nacija:



Dakle, od Divizije A, do Divizije C. I još jednom: kroz Ligu nacija i ovaj plej-of, dobićemo četiri učesnika Evropskog šampionata. 

TURNIR DIVIZIJE A

Švajcarska - Engleska
Portugal - Holandija

TURNIR DIVIZIJE B

BiH - Švedska
Ukrajina - Danska

TURNIR DIVIZIJE C

Škotska - Finska
Norveška - Srbija

TURNIR DIVIZIJE D

Gruzija - Belorusija
Makedonija - Kosovo


Jedina razlika između Divizije A i svih ostalih jeste što se taj glavni turnir organizuje u jednoj državi(Portugalija ovoga puta) i što pobednik dobija trofej kao šampion Lige nacija. A uz to i prikladnu novčanu nagradu od 7.500.000 evra. U ostalim Divizijama domaćinstvo je određeno po broju bodova, dok će za finala biti održani žrebovi. I još jednom: pobednik svakog od tih finala imaće prolaz na EP. I još jednom: ukoliko tu privilegiju sebi već nije obezebdio kroz "regularne" kvalifikacije.

U nadi da je sada situacija malo jasnija...

E, pošto smo se od prvog ciklusa i tog ligaškog dela praktično oprostili, red je da vidimo kako će izgledati naredni. Odnosno kako posle svih tumbanja izgledaju sastavi sve četiri divizije za sezonu 2020/21.



Odmah, na prvi pogled, u oči upada značajno slabija Divizija A, barem po imenima, u odnosu na prvo, tek okončano izdanje. Pored šampiona sveta Francuza, Belgijanaca, evropskih prvaka Portugalaca, Španaca, Engleza, te vaskrslih Holanđana i ne baš vaskrslih Italijana, sada su tu Danci, Bosanci, Ukrajinci, Šveđani, Švajcarci... Mada Sajdžijama svaka čast na svemu što rade poslednjih godina. Zaslužili su da budu u eliti. 

"Druga liga" sa Nemcima i Hrvatima deluje zaista ozbiljno. Tu su i naši Orlovi, pa Austrijanci, Poljaci, Rusi... Uostalom, sastave svih divizija za naredni ciklus vidite iznad.

Ono što je važno pomenuti, a tiče se naše selekcije, jeste da je skokom u drugu diviziju napravljen veliki korak ka boljem statusu na nekom narednom žrebu. Potrebno je biti prvi ili drugi u svojoj grupi i to će garantovani drugi šešir na žrebu. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar