Неко ће морати одустати од приче

"Да би било сарадње између новоизабраних чланова Предсједништва БиХ, неко ће морати одустати од онога што је причао у кампањи. Уколико Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић остану при својим принципима, имаћемо вјечите конфликте", изјавио је бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, гостујући синоћ у Дневнику 3 БХТ-а

Босна и Херцеговина 21.11.2018 | 15:16
Неко ће морати одустати од приче
Према Иванићевим ријечима, да би се конфликти избјегли, Додик мора одустати од приче да не прихвата Босну и Херцеговину, да постоји само Република Српска. Са друге стране, с циљем сарадње, Џаферовић би требало да одустане од става да РС има своје мјесто, али да је БиХ доминантна, или да Комшић одустане од приче о грађанској БиХ.

Иванић је истакао како сматра да ниједан од новоизабраних чланова Предсједништва БиХ неће одустати од својих принципа, те да због тога неће бити суштинских искорака у вођењу државе.

Како је рекао, посебан проблем ће настати уколико се деси да Предсједништво постане центар одлучивања, како је раније најавио Додик, јер то значи да Савјет министара БиХ, а вјероватно ни Парламент, неће имати своје мјесто у доношењу одлука.

Највећи проблем на којем ће новоизабрани чланови Предсједништва БиХ морати радити, према Иванићевим ријечима је измјена изборног закона, а то је питање које ће, како је рекао, од старта опредјељивати њихов рад.

Иванић је рекао да, када су у питању измјене изборног закона, постоје различити погледи у зависности од политичких субјеката.

“Човић тражи измјене Изборног закона како би осигурао да представници хрватског народа бирају своје представнике и ту је велико неслагање са партијама са сједиштем у Сарајеву”, рекао је Иванић, те додао да су оно за шта се ПДП залаже када су у питању измјене Изборног закона, више техничке промјене, које би требало да онемогуће евентуалне злоупотребе.

Према његовим ријечима, техничке промјене Изборног закона односиле би се на електронски надзор, видео надзор над кутијама све вријеме током избора, као и покушај да се рачунарским путем надгледа гласање.

“То је предуслов за било какве нормалне изборе, јер су ови задњи били потпуно ненормални и мислим да је то највећа злоупотреба која се икада десила”, рекао је Иванић.

Истакао је како је очигледно да се злоупотреба десила, те да је ПДП прикупио довољно доказа о томе, али да нико није желио тиме да се бави, јер би то представљало још један проблем, а сви, како је рекао, иду линијом мањег отпора.

Говорећи о протекле четири године, када је у питању рад Предсједништва БиХ, Иванић је истакао како су прве двије године биле сасвим коректне, те је у том периоду покренут Европски пут БиХ и направљене су многе позитивне ствари, али током посљедње двије године, како је рекао, тај ентузијазам је пао и ствари су почеле да се компликују непотребном политизацијом.

Иванић је поручио да завршетком мандата на функцији члана Предсједништва БиХ, неће завршити и његов ангажман на босанскохерцеговачкој политичкој сцени.

(Вијести)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Светозар

21.11.2018 14:19

Додик ће одустати и одустао је већ од кампање, он ће све нас сахранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба Сарајеву

21.11.2018 14:30

Треба Додик Сарајеву.Ко год од мирних Срба додје они га у царсији сахране подметацинама.Ето вам га сад.Немирни Србин.

Name

лабуд

21.11.2018 15:01

У Сарајеву Додик ниста сам не мозе уцинити,друкције се одлуцује у Пресједниству није то РС.Зато не гајите нека наде да це Додик разбуцати Сарајево.Мозе блокирати и то му је све сто мозе али та блокирања це да иду и на стету Српског народа сто је вец видљиво какво је стање у РС.

Name

Да Не Поверује Цовек,

21.11.2018 15:03

одма је поцео'доливати уље на ватру.

Name

Лаки

21.11.2018 15:31

БиХ је земља без перспективе - треба је раздјелити на уније.

Name

Градјанин РС

21.11.2018 16:17

Додик треба да ради на разградњи тзв БиХ, свакако у том послу заједницки интерес имамо са Хрватском политицком елитом.

Name

хммм..

21.11.2018 16:55

Додик је у Истоцном Сарајеву,Српском..то имајте на уму.

Name

Блиц

21.11.2018 14:21

Није лако након 30 година у разноразним фотељама остати без исте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

21.11.2018 16:16

Блиц, па видиш да каже да овим не престаје његов политички ангажман. Наћи ће он себи мјесто већ негдје, гдје ће и даље циркати наше паре а неће радити ништа. Има још шансе, Вијеће народа, Дом народа. Лопови из свих партија су намјерно нагрували масу институција и агенција да се могу ухљебити. Видјећеш само.

Name

РЕ

21.11.2018 18:23

Овај сада има накнадну памет , нека наведе ста је све добро урадио за РС у претходне 4 године , а не ста требају да ураде ова нова тројка .

Name

хм

21.11.2018 23:14

Ста сте ви урадили за 15 година.Спириц мозда зна?!

Name

Само Да Примјетим

21.11.2018 14:24

Додик је вец одустао тразеци повецање будзета институција за поцетак је ударио директно на Владу РС која му није наредила да си повеца будзет. И тако це сад он да буде Зељкина лутка на концу а Висковиц це на дневној бази да му наредјује ста да ради, ма неце ни јести ни пити сто му неце реци ста... и да, мрмот мота цоколаду и цуди се каквих све бајки има и какав је крај кад се пробудимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

анимал планет

21.11.2018 14:49

Свисац је замотао чоколаду . Ови други су мрмоти.

Name

21.11.2018 14:40

ДОДИК ЈЕ ВЕЋ ОДУСТАО, ЈОШ ЈЕ СИНОЋ ИЗЈАВИО НОВИНАРИМА ДА МОРАЈУ ХРВАТИМА ДАТИ ВЕЋА ПРАВА У БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

21.11.2018 14:52

Иванић треба и даље бити на политичкој сцени Б и Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре стево

21.11.2018 15:21

Ако ако све по резултати.

Name

истина

21.11.2018 15:15

Док ви мислите да це бити гладни народ оде без разлике на вјеру и нацију док се ви свадате који језик це бити српски хрватски босански наса дјеца уце енглески и њемацки и назнају нас моја дјеца питају бабо како се казе ово оно ја казем нетреба ти цигански некад се стидим тог дивљег балкана зар смо нај веца стока волим доци након пет дана бјези кад це се увести правна дрзаве па ти буди ста хоцес сви требају да имају право сејдиц и финци онда це бити боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

21.11.2018 15:44

Мислим да је намјера оних који су га ту и инсталирали да се закомпликује и да се онда ријеше ови пљачкаши и болиди који су опустошили све ....прољеће ће показати све док високи представник склопи мозаик чуће се све....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXY:

21.11.2018 19:24

Ако се дочека прољеће??? Пучишћа ће тиква много прије како ствари на почетку стоје? Морате ће изгледа ОХР реагирати и то на вријеме! Да нам је БОГ н помоћи.!

Name

Алма Боyес

21.11.2018 16:36

Примате плаце ко вас тијера, одустаните одмах .Народ вас је изабрао .Радите свој посао .То је све сто народ оцекује од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

21.11.2018 17:39

Ниста од њих нема само диктатори неписмени ја незнам како мозе реци један градзанин за било којег од ове тројице даје цовјек цак низа мајмуна нису дистојни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

22.11.2018 09:05

Размишљам дали да пљунем на твоју др диплому или на на овај глупи народ. Највероватније на обоје јер не желим више да будем симпатизер никога. Диплому др могу купити за мало пара а припадност народу кога кроз историју свако јебе, могу заменити бесплатно...

ОДГОВОРИТЕ