Neko će morati odustati od priče

"Da bi bilo saradnje između novoizabranih članova Predsjedništva BiH, neko će morati odustati od onoga što je pričao u kampanji. Ukoliko Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić ostanu pri svojim principima, imaćemo vječite konflikte", izjavio je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući sinoć u Dnevniku 3 BHT-a

Bosna i Hercegovina 21.11.2018 | 15:16
Neko će morati odustati od priče
Prema Ivanićevim riječima, da bi se konflikti izbjegli, Dodik mora odustati od priče da ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, da postoji samo Republika Srpska. Sa druge strane, s ciljem saradnje, Džaferović bi trebalo da odustane od stava da RS ima svoje mjesto, ali da je BiH dominantna, ili da Komšić odustane od priče o građanskoj BiH.

Ivanić je istakao kako smatra da nijedan od novoizabranih članova Predsjedništva BiH neće odustati od svojih principa, te da zbog toga neće biti suštinskih iskoraka u vođenju države.

Kako je rekao, poseban problem će nastati ukoliko se desi da Predsjedništvo postane centar odlučivanja, kako je ranije najavio Dodik, jer to znači da Savjet ministara BiH, a vjerovatno ni Parlament, neće imati svoje mjesto u donošenju odluka.

Najveći problem na kojem će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH morati raditi, prema Ivanićevim riječima je izmjena izbornog zakona, a to je pitanje koje će, kako je rekao, od starta opredjeljivati njihov rad.

Ivanić je rekao da, kada su u pitanju izmjene izbornog zakona, postoje različiti pogledi u zavisnosti od političkih subjekata.

“Čović traži izmjene Izbornog zakona kako bi osigurao da predstavnici hrvatskog naroda biraju svoje predstavnike i tu je veliko neslaganje sa partijama sa sjedištem u Sarajevu”, rekao je Ivanić, te dodao da su ono za šta se PDP zalaže kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, više tehničke promjene, koje bi trebalo da onemoguće eventualne zloupotrebe.

Prema njegovim riječima, tehničke promjene Izbornog zakona odnosile bi se na elektronski nadzor, video nadzor nad kutijama sve vrijeme tokom izbora, kao i pokušaj da se računarskim putem nadgleda glasanje.

“To je preduslov za bilo kakve normalne izbore, jer su ovi zadnji bili potpuno nenormalni i mislim da je to najveća zloupotreba koja se ikada desila”, rekao je Ivanić.

Istakao je kako je očigledno da se zloupotreba desila, te da je PDP prikupio dovoljno dokaza o tome, ali da niko nije želio time da se bavi, jer bi to predstavljalo još jedan problem, a svi, kako je rekao, idu linijom manjeg otpora.

Govoreći o protekle četiri godine, kada je u pitanju rad Predsjedništva BiH, Ivanić je istakao kako su prve dvije godine bile sasvim korektne, te je u tom periodu pokrenut Evropski put BiH i napravljene su mnoge pozitivne stvari, ali tokom posljednje dvije godine, kako je rekao, taj entuzijazam je pao i stvari su počele da se komplikuju nepotrebnom politizacijom.

Ivanić je poručio da završetkom mandata na funkciji člana Predsjedništva BiH, neće završiti i njegov angažman na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

(Vijesti)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Svetozar

21.11.2018 14:19

Dodik će odustati i odustao je već od kampanje, on će sve nas sahraniti.

ODGOVORITE
Name

Treba Sarajevu

21.11.2018 14:30

Treba Dodik Sarajevu.Ko god od mirnih Srba dodje oni ga u carsiji sahrane podmetacinama.Eto vam ga sad.Nemirni Srbin.

Name

labud

21.11.2018 15:01

U Sarajevu Dodik nista sam ne moze uciniti,drukcije se odlucuje u Presjednistvu nije to RS.Zato ne gajite neka nade da ce Dodik razbucati Sarajevo.Moze blokirati i to mu je sve sto moze ali ta blokiranja ce da idu i na stetu Srpskog naroda sto je vec vidljivo kakvo je stanje u RS.

Name

Da Ne Poveruje Covek,

21.11.2018 15:03

odma je poceo'dolivati ulje na vatru.

Name

Laki

21.11.2018 15:31

BiH je zemlja bez perspektive - treba je razdjeliti na unije.

Name

Gradjanin RS

21.11.2018 16:17

Dodik treba da radi na razgradnji tzv BiH, svakako u tom poslu zajednicki interes imamo sa Hrvatskom politickom elitom.

Name

hmmm..

21.11.2018 16:55

Dodik je u Istocnom Sarajevu,Srpskom..to imajte na umu.

Name

Blic

21.11.2018 14:21

Nije lako nakon 30 godina u raznoraznim foteljama ostati bez iste!

ODGOVORITE
Name

Darwill

21.11.2018 16:16

Blic, pa vidiš da kaže da ovim ne prestaje njegov politički angažman. Naći će on sebi mjesto već negdje, gdje će i dalje cirkati naše pare a neće raditi ništa. Ima još šanse, Vijeće naroda, Dom naroda. Lopovi iz svih partija su namjerno nagruvali masu institucija i agencija da se mogu uhljebiti. Vidjećeš samo.

Name

RE

21.11.2018 18:23

Ovaj sada ima naknadnu pamet , neka navede sta je sve dobro uradio za RS u prethodne 4 godine , a ne sta trebaju da urade ova nova trojka .

Name

hm

21.11.2018 23:14

Sta ste vi uradili za 15 godina.Spiric mozda zna?!

Name

Samo Da Primjetim

21.11.2018 14:24

Dodik je vec odustao trazeci povecanje budzeta institucija za pocetak je udario direktno na Vladu RS koja mu nije naredila da si poveca budzet. I tako ce sad on da bude Zeljkina lutka na koncu a Viskovic ce na dnevnoj bazi da mu naredjuje sta da radi, ma nece ni jesti ni piti sto mu nece reci sta... i da, mrmot mota cokoladu i cudi se kakvih sve bajki ima i kakav je kraj kad se probudimo

ODGOVORITE
Name

animal planet

21.11.2018 14:49

Svisac je zamotao čokoladu . Ovi drugi su mrmoti.

Name

XL

21.11.2018 14:40

DODIK JE VEĆ ODUSTAO, JOŠ JE SINOĆ IZJAVIO NOVINARIMA DA MORAJU HRVATIMA DATI VEĆA PRAVA U BIH

ODGOVORITE
Name

Stevo

21.11.2018 14:52

Ivanić treba i dalje biti na političkoj sceni B i H.

ODGOVORITE
Name

re stevo

21.11.2018 15:21

Ako ako sve po rezultati.

Name

istina

21.11.2018 15:15

Dok vi mislite da ce biti gladni narod ode bez razlike na vjeru i naciju dok se vi svadate koji jezik ce biti srpski hrvatski bosanski nasa djeca uce engleski i njemacki i naznaju nas moja djeca pitaju babo kako se kaze ovo ono ja kazem netreba ti ciganski nekad se stidim tog divljeg balkana zar smo naj veca stoka volim doci nakon pet dana bjezi kad ce se uvesti pravna drzave pa ti budi sta hoces svi trebaju da imaju pravo sejdic i finci onda ce biti bolje

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.11.2018 15:44

Mislim da je namjera onih koji su ga tu i instalirali da se zakomplikuje i da se onda riješe ovi pljačkaši i bolidi koji su opustošili sve ....proljeće će pokazati sve dok visoki predstavnik sklopi mozaik čuće se sve....

ODGOVORITE
Name

XXY:

21.11.2018 19:24

Ako se dočeka proljeće??? Pučišća će tikva mnogo prije kako stvari na početku stoje? Morate će izgleda OHR reagirati i to na vrijeme! Da nam je BOG n pomoći.!

Name

Alma Boyes

21.11.2018 16:36

Primate place ko vas tijera, odustanite odmah .Narod vas je izabrao .Radite svoj posao .To je sve sto narod ocekuje od vas.

ODGOVORITE
Name

Austria

21.11.2018 17:39

Nista od njih nema samo diktatori nepismeni ja neznam kako moze reci jedan gradzanin za bilo kojeg od ove trojice daje covjek cak niza majmuna nisu distojni

ODGOVORITE
Name

Laki

22.11.2018 09:05

Razmišljam dali da pljunem na tvoju dr diplomu ili na na ovaj glupi narod. Najverovatnije na oboje jer ne želim više da budem simpatizer nikoga. Diplomu dr mogu kupiti za malo para a pripadnost narodu koga kroz istoriju svako jebe, mogu zameniti besplatno...

ODGOVORITE