ЛН: Црна Гора опстала! Шкотска у вишем рангу!

Црна Гора избегла елиминацију, Русија без Лиге А! Фудбалери Црне Горе поражени су пред домаћом публиком од Румуније са 1:0 у последњем колу четврте групе Лиге Ц.  У последњем колу групе 4 дивизије Ц Лиге нација репрезентације Црне Горе поражена под Горицом Румуније 0:1! "Хет-трик" Фореста промовисао Шкотску! Промоцију у вишу дивизију Лиге нација у уторак увече осигурали Шкоти побједом над Израелом (3:2), односно Швеђани против Русије (2:0), док је растерећени Португал освојио бод против Пољске (1:1).

Фудбал 21.11.2018 | 10:00
ЛН: Црна Гора опстала! Шкотска у вишем рангу!
Црна Гора је успела да избегне испадање у Лигу Д и то због боље гол разлике од Кипра.

Румунији је била потребна победа како би се надали првом месту, међутим како је Србија савладала Литванију, ово је била "пирова" победа за Румуне.

Једини гол на мечу постигао је Цукудјан у 44. минуту. После шест одиграних мечева Румунија има 12 бодова, два мање од Србије, а Црна Гора свега седам.

У Београду пет, у Подгорици један - "безвредан".

Јер, резултат утакмице последњег, 6. кола Групе 4 између Црне Горе и Румуније није утицао на то ко ће изборити пласман у виши, а ко испасти у нижи ранг - 0:1 (0:1)!

То ће бити Србија и Литванија...

Црна Гора могла је да испадне и као најслабија трећепласирана екипа у Ц лиги, али је то на крају био Кипар. Оба тима имала су по бод на табели из које су брисани резултати против четвртопласираних, с тим да су Кипрани имали нешто лошију гол-разлику - 1:5, односно 2:7.

Кипар је вече пре тога изгубио код куће од Норвешке 0:2, што је значило да би пораз "соколова" од три гола разлике значио и испадање у Д лигу, у којој се такозвано Косово прошетало у виши ранг без пораза.

Стадион под Горицом. Гледалаца: око 2.000. Судија: Феликс Цвајер (Немачка) Стрелац: Цукудеан (Румунија). Жути картони: Јанковић, Јововић, Косовић, Иванић, Вешовић (Црна Гора), Кешеру, Манеа (Румунија)

Црна Гора: Петковић - Марушић, Копитовић, Симић, Вешовић - Иванић (Климента 87.), Косовић - Јововић, Јанковић (Ђорђевић 81.), Мугоша - Бећирај (Бољевић 64.).

Румунија: Татарушану - Манеа, Сапунару, Моци, Тоска - Станћију, Антон - Ћипћију (Деак 82.), Максим, Кешеру - Цукудеан (Пушкаш 74.).

У Лиги Б фудбалери Шведске савладали су Русију са 2:0. У веома важном мечу за обе селекције, Шведска се тријумфом пласирала у групу А и обезбедила место у плеј-офу. 

Голове за "Викинзе" постигли су Линделоф у 41. и Берг у 72. минуту. 

Русија је била испред Шведске, али су домаћи фудбалери славили са два гола и због боље разлике обезбедили су прво место.

На мечу између Португала и Пољске све је било већ пре меча решено. Португалци су већ раније обезбедили пласман, док су Пољаци испали. На крају меч је завршен резултатом 1:1. 

Гол за Португал постигао је Силва у 34, док је за Пољску стрелац био Милик у 66.

Када је реч о још једном мечу Лиге Ц, фудбалери Шкотске су савладали Израел са 3:2. Голове за Шкотланђане постигао је Форест у 34, 43. и 64. минуту, док су за Израел стрелци били Кајал (9) и Захави (75). 

Шкотска је овом победом обезбедила прво место, док је Израел остао други са три бода мање.

"Хет-трик" Фореста промовисао Шкотску! Промоцију у вишу дивизију Лиге нација у уторак увече осигурали Шкоти побједом над Израелом (3:2), односно Швеђани против Русије (2:0), док је растерећени Португал освојио бод против Пољске (1:1).

С обзиром да су ремијем против Италије у Милану (0:0) прошле суботе осигурали пласман на завршни турнир Лиге нација, Португалци су против "отписане" Пољске опет ремизирали у Групи 3 Дивизије А (1:1).

У уторак увече у Гимараешу, домаћин је повео у 34. минуту. Центрирао је из корнера Ренато Санчез на прву стативу, а тамо се одлично снашао Андре Силва и погодио мрежу Војћеха Шћешног - 1:0.

Међутим, у наставку су се пробудили Пољаци и након што је у 65. минуту Данило Переира скривио пенал и зарадио црвени картон, гости су стигли до изједначења . Стријелац са "бијеле тачке" био је Аркадијуш Милик - 1:1.

До краја су пољски фудбалери могли и до прве побједе да су присебнији у изгледним шансама били Пјотр Зјелински и Демијан Кадзиор, али се резултат није мијењао.

Иако изабраници Фернанда Сантоша нису вечерас бриљирали, имаће прилику пред својим навијачима у Порту и Гимареашу да подигну пехар у првом издању новог такмичења, овог пута, вјероватно са најбољим играчем Кристијаном Роналдом, који није играо за национални тим од Мундијала у Русији.

Фајнал-фор се игра у Португалу од 5. до 9. јуна 2019. године, а поред домаћина ће играти Холандија, Швајцарска и Енглеска. Жријеб полуфинала биће обављен 3. децембра у Даблину, дан након што се одреде групе у квалификацијама за ЕУРО 2020.

Прилику за пласман на ЕП кроз Лигу нација имаће селекција Шведске, која је у одлучујућем сусрету Групе 2 Дивизије Б савладала Русију (2:0) и осигурала промоцију у највиши ранг такмичења.

Иако је "зборнаји" пред гостовање у Стокхолму био довољан и реми за пласман у Лигу А, "три круне" су головима Виктора Линделофа и Маркуса Берга стигле до бодова.

Швеђани су се тако придружили Босни и Херцеговини, Украјини и Данској у плеј-офу и покушаће на "мала врата" доћи до шампионата Европе, под условом да то не учине кроз квалификације.

Русима за утјеху остаје наступ у истом рангу такмичења и наредне сезоне, док ће из ове групе Турци преселити у Лигу Ц.

У Ц рангу Лиге нација је осим Србије, која је потврдила промоцију убједљивом побједом над Литванијом, једина непознаница је био двобој између Шкотске и Израела, који су у директном дуелу у Глазгову одлучили о путнику у виши ранг.

Славили су Шкоти послије преокрета резултатом 3:2 (2:1).

На "Хампден Парку" повели су Израелци у деветом минуту мајсторским поготком Бирама Кајала са 25 метара, али су Шкоти успјели до одласка на одмор преокрену погоцима Џејмса Фореста.

Нападач Селтика је хет-трик комплетирао у 64. минуту за велико славље домаћих навијача, који су ипак стријепили у посљедњих 15-ак минута након што је Израел смањио голом Ерана Захавија.

Израелци ће остати у Ц дивизији, док ће у ранг ниже преселити селекција Албаније.

ЛИГА НАЦИЈА

ГРУПА А

Португал - Пољска 1:1 (1:0)
/Силва 34 - Милик 66 пен/

Табела: Португал 8, Италија 5, Пољска 2

ГРУПА Б

Шведска - Русија 2:0 (1:0)
/Линделоф 41, Берг 72/

Табела: Шведска 7, Русија 7, Турска 3

ГРУПА Ц

Шкотска - Израел 3:2 (2:1)
/Форест 34, 43, 64 - Кајал 9, Захави 75/

Табела: Шкотска 9, Израел 6, Албанија 3

Извор: Б92/мондо.рс/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар