Звездине муке у Еврокупу трају!

Продубљена криза у ЕК – Звезда претрпела трећи пораз заредом! Кошаркаши Црвене звезде поражени су на гостовању од Андоре са 91:80, у осмом колу Еврокупа.  Црвено-бели изгубили и у Андори, па завршна два кола дочекују са скором 4-4. Трећи "везани" европски неуспех, за додатни пад на табели.  Опет пораз! Црвена звезда у потпуном контраритму у Еврокупу, Андора надокнадила минус из првог меча и дошла у одличну позицију - 91:80.

Кошарка 21.11.2018 | 00:34
Звездине муке у Еврокупу трају!
Изабраници Милана Томића претрпели су трећи пораз заредом у другом по рангу европском кошаркашком такмичењу и поново су дозволили противнику велики број поена - 91.

После осам одиграних утакмица шампион Србије има половичан скор 4/4, док је клуб из Шпаније на 5/3.

Најефикаснији у победничком саставу био је Албиси са 19 поена, Албиси је постигао 16, док су по десет убацили Витингтон и Витали. 

Код црвено-белих Регленд је постигао 20, Берон је убацио 11, а Перпероглу 10. 

Звезда у последње време има проблема са одбраном, што се видело и на овом мечу. Црвено-бели су прелако примали поене у првом периоду игре, а ништа другачије није било ни у другом.

Шампион Србије био је у заостатку током деветнаест минута првог полувремена, али је у последњем успео да преокрене. Звезда је била нон-стоп на око пет поена заостатка, међутим одиграли су сјајну завршницу. 

Албиси је поготком с линије за слободна бацања вратио предност на страну Андоре (46:44), а потом је Перпероглу тројком уз звук сирене утишао публику. 

Звезда је после првог полувремена имала +1, 46:47. 

Пресудна је била трећа деоница у којој је Андора направила великих +9. На овом мечу ово је била велике разлика јер Звезда није била у стању да направи већу серију. Током последње четвртине покушали су црвено-бели, али једноставно Андора је увек имала одговор. 

На крају, шампион Србије је поражен резултатом 91:80. 

Црвена звезда мтс поново ће се са горким укусом у устима вратити са европске обавезе.

Екипа Милана Томића продужила је серију неуспеха у Еврокупу, јер је у Андори доживела трећи узастопни пораз, односно четврти у последњих пет кола другог по значају континенталног такмичења.

У таквој ситуацији, после још једне лоше партије, шампион Србије пао је на треће место табеле Групе А, а престигао га је управо вечерашњи ривал, "скинувши" српског шампиона са друге позиције.

АНДОРА (5-3) - ЗВЕЗДА (4-4) 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18)

Иако су на терену учесника АЦБ лиге имали своје прилике и иако је у брзом ритму утакмице постојао простор да Београђани "закувају" након 27 равноправних минута, у моментима одлуке међу гостима није било расположеног играча.

Џо Регленд је имао своје офанзивне секвенце (20 поена) и успешне продоре, али је због проблема са прекршајима морао на клупу крајем треће четвртине, када је фаулирао Давида Јелинека (16 поена) при шуту за три поена. Андора је ту ситуацију искористила да се "одлепи" након 64:60 и да више не испушта предност, за шта су најзаслужнији били Ендрју Албиси са 19 поена, још четворица "двоцифрених", али и играчи Звезде, који су остајали без решења и концентрације док се меч ближио крају.

Иако је Стратос Перпероглу са Билијем Бероном у 34. минуту казнио серију промашаја домаћих и примакао Звезду на само три поена "минуса" (73:70), Андора је исувише лако одбила тај налет и без великог напора повећала разлику све до последњег минута утакмице.

Док су црвено-бели клизили у пораз, на терену нису имали играча који би их тргао. Перпероглу је губио и корак и концентрацију, Берон је свео своје покушаје и допринос на хице из даљине, а играчи са клупе вечерас нису успели да направе разлику.

Све заједно није послало охрабрујућу слику навијачима црвено-белих, након партија које је овај тим пружао на почетку сезоне на оба фронта - и у АБА лиги, у којој је и даље перфектан, и у Еврокупу, у којем ће у следећем колу морати да победи Брешу да не би довео у питање свој пласман у Топ 16.

У међувремену, Томићев тим ће после суботњег вечитог дербија (17 часова, ТВ Арена спорт) отићи на паузу, на којој га чека рад на пре свега све уочљивијем проблему са одбраном, која је на последња три европска меча примала више од 90 поена.

Трећи пораз у низу, трећи узастопни у гостима - Црвена звезда је у проблему.

Ко је овоме могао да се нада пре само три седмице? Црвена звезда је од готовог направила вересију и практично дошла у ситуацију да мора да стрепи за живу главу у завршна два кола Еврокупа, мада јој у корист иде то што је Монако на крају ипак успео да окрене Улм и слави на свом терену! Ни Андора није пробудила српског шампиона, где је састав Ибона Навара салвио резултатом 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18).

Ово никако не ваља, мада би тријумф над Брешом у Београду дошао практично као гарант пролаза у наредну фазу такмичења. Свакако остаје утисак да је Црвена звезда још једном подбацила. Све су Милан Томић и његови играчи знали пре утакмице - да Андора не губи када убаци бар 90 поена, да би тријумф на специфичној локацији, на великој надморској висини, много тога доброг учинила за цео тим и да би се тако поново ухватио замајац за наставак сезоне. Али, као да је разређени ваздух оставио црвено-беле без даха у завршних петнаест минута утакмице, када је Андора преломила утакмицу и практично стекао предност коју Звезда није могла да стигне до краја. То је довело и до тога да Звезда изгуби остане и без оне разлике коју је направила у првом овосезонском окршају. Црвено-бели су без поена из игре остали преко четири минута у финишу треће и почетку четврте деонице, а уз то су направили и неколико лоших, несмотрених фаулова којима су сами себи закомпликовали живот. 

Прва игла Андоре у тим минутима био је Давид Јелинек. Чех је био хладан као друга страна јастука у пресудним моментима, а на Звездине играче деловао је као магнет. Прво је погодио важан шут са дистанце за нови окрет вођства и натерао нервозног Џоа Регланда да већ у 27. минуту дође до свог четвртог прекршаја, а онда изазвао ништа бољег Мохамеда Фајеа да га пошаље на црту код новог покушаја за три поена, чиме је практично везао седам лаких поена и одвео Андору на 67:62 у мање од једног минута. Баш тада почео је Звездин пост, који је само ишао на руку домаћину. Ситуација на терену ишла је само на руку Андори, а када је Звезда ипак пронашла изгубљену нападачку концентрацију, одговор није недостајао. 

После неколико Регландових и Беронових минијатура, вероватно и најважнију тројку на утакмици погодио је Микеле Витали тачно на пет и по минута пре краја. Из Београда је изгледало да је тај хитац смртно ранио црвено-беле, упркос Регландовом брзом одговору. Јер, Црвена звезда је почела да се понаша неодговорно у нападу, што се само надовезало на потпуно одсуство смисла у одбрани током највећег дела сусрета. Стратос Перпероглу је био тај који је повукао највише у погрешном смеру. Када је било најважније искусни Грк је прво изгубио посед лопте, а онда на потпуно чудан начин покушао да реши напад. Готово као на баскету, када се нађете у беизлазној ситуацији и онда покушате нешто из очаја...

Све што је могла, Црвена звезда је упрскала у овом сусрету. Одбрана је поново била забрањена тема, што је довело до тога да Оливер Стевић у три наврата лако стигне до офанзивних скокова и лаких поена. Андора је поред солидног шута са дистанце лако долазила и до самог рекета, а Црвена звезда није имала никакво решење за класичну игру "један на један". Регланд је био експлоатисан у одбрани на све начине, комуникација је опет била незадовољавајућа, па ни правовремене помоћи центара није било. Јесте завршио утакмицу с 20 поена, али ни то не значи много када се зна да је практично најбушнији део Звездине дефанзиве. Није ово била ни утакмица Огњена Добрића, који је утакмицу завршио без поена и са шест промашаја... Фаје је такође ишао из промашаја у промашај. Упркос томе што је имао седам поена и девет скокова, уписао је тек два поготка из игре кроз девет покушаја. 

Берон је игри допринео с 14 поена (4/7 за три), али поново се чини да није биоп довољно конкретан када је било потребно. Мајкл Оџо и Мајк Цирбес имали су по девет поена, с тим да је Немац убележио и осам скокова. Код домаћина Албиси је убацио 19, Јелинек 16, а Витали, Витингтон и Стевић по 10 поена.

Сада следи пауза у Еврокупу, а онда Црвена звезда дочекује Брешу у Београду 12. децембра. 

АНДОРА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18)

Дворана: Хала спортова, Андора;
Гледалаца: 2.530;
Судије: Христос Христодулу, Ингус Бауманис, Уже Тепеније.

Андора: Луз 2 (4 ск, 5 ас), Стевић 10 (7 ск), Албиси 19 (4/6 за три), Хентон, Дијањ, Шурна 10, Колом, Јелинек 16, Апшоу 7, Енис 7, Витингтон 10 (2/4 за три), Витали 10.

Звезда: Регленд 20, Човић 6, Перпероглу 10, Ненадић, Лазић 3, Фаје 7 (9 ск), Берон 14, Добрић, Ристић, Симанић 2, Цирбес 9 (8 ск), Оџо 9.

Резултати Групе А

Андора - Звезда 91:80
Монако - Улм 84:81

у среду

Бреша - Галатасарај 20.30

Табела: Монако 6-2, Бреша 5-3, Звезда 4-4, Галатасарај 3-4, Улм 3-5, Бреша 2-5.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милина

21.11.2018 07:23

Гдје српска кошарка оде са Звјездом и Партизаном.

ОДГОВОРИТЕ