Zvezdine muke u Evrokupu traju!

Produbljena kriza u EK – Zvezda pretrpela treći poraz zaredom! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na gostovanju od Andore sa 91:80, u osmom kolu Evrokupa.  Crveno-beli izgubili i u Andori, pa završna dva kola dočekuju sa skorom 4-4. Treći "vezani" evropski neuspeh, za dodatni pad na tabeli.  Opet poraz! Crvena zvezda u potpunom kontraritmu u Evrokupu, Andora nadoknadila minus iz prvog meča i došla u odličnu poziciju - 91:80.

Košarka 21.11.2018 | 00:34
Zvezdine muke u Evrokupu traju!
Izabranici Milana Tomića pretrpeli su treći poraz zaredom u drugom po rangu evropskom košarkaškom takmičenju i ponovo su dozvolili protivniku veliki broj poena - 91.

Posle osam odigranih utakmica šampion Srbije ima polovičan skor 4/4, dok je klub iz Španije na 5/3.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Albisi sa 19 poena, Albisi je postigao 16, dok su po deset ubacili Vitington i Vitali. 

Kod crveno-belih Reglend je postigao 20, Beron je ubacio 11, a Perperoglu 10. 

Zvezda u poslednje vreme ima problema sa odbranom, što se videlo i na ovom meču. Crveno-beli su prelako primali poene u prvom periodu igre, a ništa drugačije nije bilo ni u drugom.

Šampion Srbije bio je u zaostatku tokom devetnaest minuta prvog poluvremena, ali je u poslednjem uspeo da preokrene. Zvezda je bila non-stop na oko pet poena zaostatka, međutim odigrali su sjajnu završnicu. 

Albisi je pogotkom s linije za slobodna bacanja vratio prednost na stranu Andore (46:44), a potom je Perperoglu trojkom uz zvuk sirene utišao publiku. 

Zvezda je posle prvog poluvremena imala +1, 46:47. 

Presudna je bila treća deonica u kojoj je Andora napravila velikih +9. Na ovom meču ovo je bila velike razlika jer Zvezda nije bila u stanju da napravi veću seriju. Tokom poslednje četvrtine pokušali su crveno-beli, ali jednostavno Andora je uvek imala odgovor. 

Na kraju, šampion Srbije je poražen rezultatom 91:80. 

Crvena zvezda mts ponovo će se sa gorkim ukusom u ustima vratiti sa evropske obaveze.

Ekipa Milana Tomića produžila je seriju neuspeha u Evrokupu, jer je u Andori doživela treći uzastopni poraz, odnosno četvrti u poslednjih pet kola drugog po značaju kontinentalnog takmičenja.

U takvoj situaciji, posle još jedne loše partije, šampion Srbije pao je na treće mesto tabele Grupe A, a prestigao ga je upravo večerašnji rival, "skinuvši" srpskog šampiona sa druge pozicije.

ANDORA (5-3) - ZVEZDA (4-4) 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18)

Iako su na terenu učesnika ACB lige imali svoje prilike i iako je u brzom ritmu utakmice postojao prostor da Beograđani "zakuvaju" nakon 27 ravnopravnih minuta, u momentima odluke među gostima nije bilo raspoloženog igrača.

Džo Reglend je imao svoje ofanzivne sekvence (20 poena) i uspešne prodore, ali je zbog problema sa prekršajima morao na klupu krajem treće četvrtine, kada je faulirao Davida Jelineka (16 poena) pri šutu za tri poena. Andora je tu situaciju iskoristila da se "odlepi" nakon 64:60 i da više ne ispušta prednost, za šta su najzaslužniji bili Endrju Albisi sa 19 poena, još četvorica "dvocifrenih", ali i igrači Zvezde, koji su ostajali bez rešenja i koncentracije dok se meč bližio kraju.

Iako je Stratos Perperoglu sa Bilijem Beronom u 34. minutu kaznio seriju promašaja domaćih i primakao Zvezdu na samo tri poena "minusa" (73:70), Andora je isuviše lako odbila taj nalet i bez velikog napora povećala razliku sve do poslednjeg minuta utakmice.

Dok su crveno-beli klizili u poraz, na terenu nisu imali igrača koji bi ih trgao. Perperoglu je gubio i korak i koncentraciju, Beron je sveo svoje pokušaje i doprinos na hice iz daljine, a igrači sa klupe večeras nisu uspeli da naprave razliku.

Sve zajedno nije poslalo ohrabrujuću sliku navijačima crveno-belih, nakon partija koje je ovaj tim pružao na početku sezone na oba fronta - i u ABA ligi, u kojoj je i dalje perfektan, i u Evrokupu, u kojem će u sledećem kolu morati da pobedi Brešu da ne bi doveo u pitanje svoj plasman u Top 16.

U međuvremenu, Tomićev tim će posle subotnjeg večitog derbija (17 časova, TV Arena sport) otići na pauzu, na kojoj ga čeka rad na pre svega sve uočljivijem problemu sa odbranom, koja je na poslednja tri evropska meča primala više od 90 poena.

Treći poraz u nizu, treći uzastopni u gostima - Crvena zvezda je u problemu.

Ko je ovome mogao da se nada pre samo tri sedmice? Crvena zvezda je od gotovog napravila veresiju i praktično došla u situaciju da mora da strepi za živu glavu u završna dva kola Evrokupa, mada joj u korist ide to što je Monako na kraju ipak uspeo da okrene Ulm i slavi na svom terenu! Ni Andora nije probudila srpskog šampiona, gde je sastav Ibona Navara salvio rezultatom 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18).

Ovo nikako ne valja, mada bi trijumf nad Brešom u Beogradu došao praktično kao garant prolaza u narednu fazu takmičenja. Svakako ostaje utisak da je Crvena zvezda još jednom podbacila. Sve su Milan Tomić i njegovi igrači znali pre utakmice - da Andora ne gubi kada ubaci bar 90 poena, da bi trijumf na specifičnoj lokaciji, na velikoj nadmorskoj visini, mnogo toga dobrog učinila za ceo tim i da bi se tako ponovo uhvatio zamajac za nastavak sezone. Ali, kao da je razređeni vazduh ostavio crveno-bele bez daha u završnih petnaest minuta utakmice, kada je Andora prelomila utakmicu i praktično stekao prednost koju Zvezda nije mogla da stigne do kraja. To je dovelo i do toga da Zvezda izgubi ostane i bez one razlike koju je napravila u prvom ovosezonskom okršaju. Crveno-beli su bez poena iz igre ostali preko četiri minuta u finišu treće i početku četvrte deonice, a uz to su napravili i nekoliko loših, nesmotrenih faulova kojima su sami sebi zakomplikovali život. 

Prva igla Andore u tim minutima bio je David Jelinek. Čeh je bio hladan kao druga strana jastuka u presudnim momentima, a na Zvezdine igrače delovao je kao magnet. Prvo je pogodio važan šut sa distance za novi okret vođstva i naterao nervoznog Džoa Reglanda da već u 27. minutu dođe do svog četvrtog prekršaja, a onda izazvao ništa boljeg Mohameda Fajea da ga pošalje na crtu kod novog pokušaja za tri poena, čime je praktično vezao sedam lakih poena i odveo Andoru na 67:62 u manje od jednog minuta. Baš tada počeo je Zvezdin post, koji je samo išao na ruku domaćinu. Situacija na terenu išla je samo na ruku Andori, a kada je Zvezda ipak pronašla izgubljenu napadačku koncentraciju, odgovor nije nedostajao. 

Posle nekoliko Reglandovih i Beronovih minijatura, verovatno i najvažniju trojku na utakmici pogodio je Mikele Vitali tačno na pet i po minuta pre kraja. Iz Beograda je izgledalo da je taj hitac smrtno ranio crveno-bele, uprkos Reglandovom brzom odgovoru. Jer, Crvena zvezda je počela da se ponaša neodgovorno u napadu, što se samo nadovezalo na potpuno odsustvo smisla u odbrani tokom najvećeg dela susreta. Stratos Perperoglu je bio taj koji je povukao najviše u pogrešnom smeru. Kada je bilo najvažnije iskusni Grk je prvo izgubio posed lopte, a onda na potpuno čudan način pokušao da reši napad. Gotovo kao na basketu, kada se nađete u beizlaznoj situaciji i onda pokušate nešto iz očaja...

Sve što je mogla, Crvena zvezda je uprskala u ovom susretu. Odbrana je ponovo bila zabranjena tema, što je dovelo do toga da Oliver Stević u tri navrata lako stigne do ofanzivnih skokova i lakih poena. Andora je pored solidnog šuta sa distance lako dolazila i do samog reketa, a Crvena zvezda nije imala nikakvo rešenje za klasičnu igru "jedan na jedan". Regland je bio eksploatisan u odbrani na sve načine, komunikacija je opet bila nezadovoljavajuća, pa ni pravovremene pomoći centara nije bilo. Jeste završio utakmicu s 20 poena, ali ni to ne znači mnogo kada se zna da je praktično najbušniji deo Zvezdine defanzive. Nije ovo bila ni utakmica Ognjena Dobrića, koji je utakmicu završio bez poena i sa šest promašaja... Faje je takođe išao iz promašaja u promašaj. Uprkos tome što je imao sedam poena i devet skokova, upisao je tek dva pogotka iz igre kroz devet pokušaja. 

Beron je igri doprineo s 14 poena (4/7 za tri), ali ponovo se čini da nije biop dovoljno konkretan kada je bilo potrebno. Majkl Odžo i Majk Cirbes imali su po devet poena, s tim da je Nemac ubeležio i osam skokova. Kod domaćina Albisi je ubacio 19, Jelinek 16, a Vitali, Vitington i Stević po 10 poena.

Sada sledi pauza u Evrokupu, a onda Crvena zvezda dočekuje Brešu u Beogradu 12. decembra. 

ANDORA – CRVENA ZVEZDA 91:80 (25:20, 21:27, 25:15, 20:18)

Dvorana: Hala sportova, Andora;
Gledalaca: 2.530;
Sudije: Hristos Hristodulu, Ingus Baumanis, Uže Tepenije.

Andora: Luz 2 (4 sk, 5 as), Stević 10 (7 sk), Albisi 19 (4/6 za tri), Henton, Dijanj, Šurna 10, Kolom, Jelinek 16, Apšou 7, Enis 7, Vitington 10 (2/4 za tri), Vitali 10.

Zvezda: Reglend 20, Čović 6, Perperoglu 10, Nenadić, Lazić 3, Faje 7 (9 sk), Beron 14, Dobrić, Ristić, Simanić 2, Cirbes 9 (8 sk), Odžo 9.

Rezultati Grupe A

Andora - Zvezda 91:80
Monako - Ulm 84:81

u sredu

Breša - Galatasaraj 20.30

Tabela: Monako 6-2, Breša 5-3, Zvezda 4-4, Galatasaraj 3-4, Ulm 3-5, Breša 2-5.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milina

21.11.2018 07:23

Gdje srpska košarka ode sa Zvjezdom i Partizanom.

ODGOVORITE