Србија разбила Литванију 4:1

Живковић с три асистенције одвео Србију код Немачке и Хрватске! Фудбалери Србије победили су Литванију 4:1 (0:0) у Хумској и освојили Групу 4 Лиге Ц Лиге нација.  Двојица у нападу и четворка Србије за "Б" дивизију! Србија није стварала довољан број шанси, али је улазак Александра Пријовића на паузи - и игра с два нападача - донела жељени ефекат. "Орлови" су постигли четири гола и славили у својој групи Лиге нација, обезбедили бараж и Б дивизију.  Идемо у виши ранг, грабимо ка Првенству Европе: Прија и Митар разнели Литванце! Орлови се мучили 45 минута, али на крају убедљиво славили – 4:1.

Фудбал 21.11.2018 | 00:30
Србија разбила Литванију 4:1
Тако су се "Орлови" пласирали у Лигу Б за наредни циклус такмичења, као и у плеј-оф Лиге Ц чији ће победник изборити Европско првенство 2020, ако то не успе преко традиционалних квалификација.

Србија се мучила 45 минута у празној Хумској, да би захваљући хет-трику асистенција Андрије Живковића сломила Литванију средином другог полувремена.

Тек неколико стотина навијача на трибинама је незадовољно игром и резултатом повремено звиждало, да би то коначно престало у 51. минуту, када после центаршута Живковића из корнера Артурас Жулпа постиже аутогол. 

Седам минута касније Србија дуплира вођство, Александар Митровић главом закуцава лопту у мрежу за свој шести гол у такмичењу, после новог центаршута Живковића са десне стране.

Међутим, у 64. минуту Литванија смањује резултат. После кикса Рајковића, Петравичијус постиже први гол за балтички тим у гостима у такмичењу. 

Уследили су нови звиждуци и стрепња као у мечу са Црном Гором, али Србија врло брзо решава меч. У року од три минута голове постижу Александар Пријовић и Адем Љајић и стављају тачку на победу. 

Пријовић мрежу тресе као Митровић главом, наравно на центаршут Љајића, а онда сјајно проиграва Љајића који лобује голмана Литваније. 

Србија ће у наредном циклусу играти у Лиги Б у којој ће наступити још Немачка, Хрватска, Посљска, Русија, Аустрија, Велс, Шкотска, Норвешка...

Осим тога, "Орлови" ће играти и у плеј-офу Лиге Ц, у којем ће учествовати још Шкотска, Финска и Норвешка. Србија ће у полуфиналу играти са Норвешком. 

Домаћин турнира ће бити накнадно одређен, а из ФСС су још пре неколико месеци најавили да ће се кандидовати. 

У међувремену, у марту почињу квалификације, жреб је 2. децембра, а наша селекција ће бити у трећем ''шеширу". 

Била нам је потребна победа - и остварили смо је!

Мучила се Србија у првом полувремену против Литваније, гости су чак затресли и пречку нашег гола, али је улазак Александра Пријовића покренуо екипу која је постигла четири поготка и тако "оверила" прво место у својој групи Лиге нација - и пласирала се у "Б" дивизију.

Овај тријумф нашој репрезентацији је важан и због тога што смо добили шансу да уколико кроз квалификације за ЕУРО2020 не остваримо пласман за завршни турнир - то можемо кроз бараж.

На паузи нам резултат из Подгорице (Црна Гора - Румунија 0:1) није ишао на руку, али су кола "кренула узбрдо" после аутогола Жулпе у 51. минуту, па шестог поготка Александра Митровића у 58. којим је постао и најбољи стрелац такмичења.

Кикс Предрага Рајковића у 64. који је у гол претворио Петравичијус није покварио утисак Србије пошто је Пријовић погодио у 71. минуту, па три минута касније асистирао Љајићу.

Пред малобројном публиком, на мокром и тешком терену у Хумској:

Вреди напоменути да су "орлови" на овом мечу били ослабљени због неиграња Душана Тадића, Немање Матића и Александра Коларова, просек година наше репрезентације је био тек 24,45 - но, није то представљао велики проблем за наше фудбалере који су показали карактер у другом полувремену када су били под притиском.

Игра главом била је перфкетна у противничком шеснаестерцу, центаршутеви су проналазили наше нападаче, а имало смо и мало среће у 51. минуту.

Љајић је "заврнуо" на петерац, Миленковић је скочио, па уз помоћ Жулпе затресао мрежу гостију. Андрија Живковић је константно слао употребљиве лопте, па је "његовом лоптом" Пријовић погодио стативу, да би Митровић убрзо био прецизнији и сместио лопту иза леђа голмана Литваније.

Дошло је до опуштања, лако је прошао по страни коју је држао Родић нападач Черних, а његов центаршут је на ногу Петравичијуса "сместио" Рајковић и примио гол.

Живковић је наставио да фантастично центрира, Пријовић се "извио" и матирао Шеткаса за свој други гол у дресу "орлова", први још од Грузије и квалфикација за Мундијал, а онда је феноменално пронашао Љајића који је само "боцнуо" лопту преко чувара мреже Литванаца.

Ушло се у мирнији ритам, шансу су добили повратници у "орлове" Љубомир Фејса и Данијел Алексић, а Србија је само могла да постигне још неки гол до краја, не и да га прими.

Уз Србију су победници група Норвешка, Израел и Шкотска, а за сада је рано говорити о томе ко би могао да буде ривал нашег тима уколико се не пласирамо на ЕУРО кроз квалификације, пошто су померања и те како могућа.

Идемо у виши ранг, грабимо ка Првенству Европе. Било је и помрачења у нашој игри током вечерашњег сусрета са Литванијом (4:1), али Орлови су без већих проблема испунили циљ, победили и оверили прво место у Ц дивизији. Публика на стадиону у Хумској је грицкала нокте гледајући тоталну немоћ у првом полувремену, али је онда Младен Крстајић спојио Митровића И Пријовића. Последица: Орлови су раширили крила, играли много разноврсније у офанзиви, чак и сјајним потезима најавили озбиљне домете.

Дефинитивно, улазак нападача ПАОК-а променио је крву слику репрезентације Србије. Желео је Пријовић да покаже да га некад селектор често заборавља на клупи, па је стигао до постигне погодак, потом И да мајсторски асистира Адему Љајићу. Дакле, суморних 45 минута, па потом исти период фудбалске синфоније. За Литванце је то било више него довољно, али… И овако убедљива победа није могла да прође без флеке. Просто, проћердали смо првих 45 минута, као што су поједини млађи играчи нису одиграли на очекиваном нивоу… Из тог оквира просечности искочио је Андрија Живковић који је одлично паковао голове и шансе у другом полувремену…

Пасје време и неиспиративан поглед ка празним трибинама стадиона у Хумској као да су спрали мотив подмлађене селекције репрезентације Србије. Прво место у Ц дивизији Лиги Нација било је на талону, али Орлови нису желели да га покупе. Једноставно – просули смо прво полувреме. Није било ни жара у очима селекције Младена Крстајића, нити начина да се пробије бедем гостију са Балтика. Податак за неверовати: за 45 минута смо имали само један ударац у оквир гола Шеткуса.

Без помоћи капитена Коларова, те Матића И Тадића, Орлови нису успели да се изборе за доминацију. Литванци су нам одлично затворили бокове и стрпљиво чекали шансу да нас угрозе из контри. Промрзала публика на стадиону у Хумској би вероватно била туширана да су гости са Балтика у 32. минуту постигли већ виђен погодак. Сам је био Јанушевскис, али је Предраг Рајковић интрвенцијом лопту подигао до пречке.

Вероватно је Младен Крстајић у том тренутку гутао кнедле И питао се како неки од млађих Орлова јефтино пропуштају прилику да се наметну. Једноставно, изгледали смо као репрезентација без вође на терену.

Спознао је наш селектор да нема више простора за калкулације И експреминете. Од старта другог полувремена на терен је послао Александра Пријовића и упарио гас а Александром Митровићем. За једини логичан потез Крстајић је лепо награђен. У виду аутогола Артура Жулпе који је очајно реаговао после корнера Андрије Живковића.

Чинило се да је бедем Литваније разбијен у парампарчад. Посебно, када је ниску голова у Лиги нација продужио Александар Митровић. Сјајан скок И ударац главом одвео нас је на безбедну дистанцу.

После грешке Рајковића и поготка Петравичијуса постојала је бојазан. Али… Уз разиграни нападачки тандем све је изгледало лепше И лакше. За одличну тимску партију Пријовић је награђен поготком, потом је асистирао Љајићу за сјајан лоп. Била је то Србија какву увек желимо да гледамо. Посебно против слабијих ривала.

СРБИЈА - ЛИТВАНИЈА 4:1 (0:0)

/Жулпа 51 аг, Митровић 58, Пријовић 71, Љајић 74 - Петревичијус 64/

Стадион Партизана.

Гледаца:  1500

Судија: Кристо Тохвер (Естонија).

Србија (4-2-3-1): Рајковић - Рукавина, Миленковић, Вељковић, Родић - Максимовић, Лукић - Живковић, Љајић, Гаћиновић (од 46. Пријовић) - Митровић.

Литванија (4-1-4-1): Шеткус - Баравикас, Гирдвајинис, Јанушевскис, Славицкас, Жулпа - Петравичијус - Сиргедас, Воробјовас (од 70. Матулевичијус), Казлаускас (од 58. Шернас) - Черних.

ДИВИЗИЈА "Ц" - ГРУПА 4, 6. КОЛО

Србија - Литванија 4:1 (0:0)
/Жулпа 51аг, Митровић 58, Пријовић 71, Љајић 74 - Петравичијус 64/

Црна Гора - Румунија 0:1 (0:1)
/Тукудеан 44/

ТАБЕЛА: Србија 14, Румунија 12, Црна Гора 7, Литванија 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар