Srbija razbila Litvaniju 4:1

Živković s tri asistencije odveo Srbiju kod Nemačke i Hrvatske! Fudbaleri Srbije pobedili su Litvaniju 4:1 (0:0) u Humskoj i osvojili Grupu 4 Lige C Lige nacija.  Dvojica u napadu i četvorka Srbije za "B" diviziju! Srbija nije stvarala dovoljan broj šansi, ali je ulazak Aleksandra Prijovića na pauzi - i igra s dva napadača - donela željeni efekat. "Orlovi" su postigli četiri gola i slavili u svojoj grupi Lige nacija, obezbedili baraž i B diviziju.  Idemo u viši rang, grabimo ka Prvenstvu Evrope: Prija i Mitar razneli Litvance! Orlovi se mučili 45 minuta, ali na kraju ubedljivo slavili – 4:1.

Fudbal 21.11.2018 | 00:30
Srbija razbila Litvaniju 4:1
Tako su se "Orlovi" plasirali u Ligu B za naredni ciklus takmičenja, kao i u plej-of Lige C čiji će pobednik izboriti Evropsko prvenstvo 2020, ako to ne uspe preko tradicionalnih kvalifikacija.

Srbija se mučila 45 minuta u praznoj Humskoj, da bi zahvaljući het-triku asistencija Andrije Živkovića slomila Litvaniju sredinom drugog poluvremena.

Tek nekoliko stotina navijača na tribinama je nezadovoljno igrom i rezultatom povremeno zviždalo, da bi to konačno prestalo u 51. minutu, kada posle centaršuta Živkovića iz kornera Arturas Žulpa postiže autogol. 

Sedam minuta kasnije Srbija duplira vođstvo, Aleksandar Mitrović glavom zakucava loptu u mrežu za svoj šesti gol u takmičenju, posle novog centaršuta Živkovića sa desne strane.

Međutim, u 64. minutu Litvanija smanjuje rezultat. Posle kiksa Rajkovića, Petravičijus postiže prvi gol za baltički tim u gostima u takmičenju. 

Usledili su novi zvižduci i strepnja kao u meču sa Crnom Gorom, ali Srbija vrlo brzo rešava meč. U roku od tri minuta golove postižu Aleksandar Prijović i Adem Ljajić i stavljaju tačku na pobedu. 

Prijović mrežu trese kao Mitrović glavom, naravno na centaršut Ljajića, a onda sjajno proigrava Ljajića koji lobuje golmana Litvanije. 

Srbija će u narednom ciklusu igrati u Ligi B u kojoj će nastupiti još Nemačka, Hrvatska, Posljska, Rusija, Austrija, Vels, Škotska, Norveška...

Osim toga, "Orlovi" će igrati i u plej-ofu Lige C, u kojem će učestvovati još Škotska, Finska i Norveška. Srbija će u polufinalu igrati sa Norveškom. 

Domaćin turnira će biti naknadno određen, a iz FSS su još pre nekoliko meseci najavili da će se kandidovati. 

U međuvremenu, u martu počinju kvalifikacije, žreb je 2. decembra, a naša selekcija će biti u trećem ''šeširu". 

Bila nam je potrebna pobeda - i ostvarili smo je!

Mučila se Srbija u prvom poluvremenu protiv Litvanije, gosti su čak zatresli i prečku našeg gola, ali je ulazak Aleksandra Prijovića pokrenuo ekipu koja je postigla četiri pogotka i tako "overila" prvo mesto u svojoj grupi Lige nacija - i plasirala se u "B" diviziju.

Ovaj trijumf našoj reprezentaciji je važan i zbog toga što smo dobili šansu da ukoliko kroz kvalifikacije za EURO2020 ne ostvarimo plasman za završni turnir - to možemo kroz baraž.

Na pauzi nam rezultat iz Podgorice (Crna Gora - Rumunija 0:1) nije išao na ruku, ali su kola "krenula uzbrdo" posle autogola Žulpe u 51. minutu, pa šestog pogotka Aleksandra Mitrovića u 58. kojim je postao i najbolji strelac takmičenja.

Kiks Predraga Rajkovića u 64. koji je u gol pretvorio Petravičijus nije pokvario utisak Srbije pošto je Prijović pogodio u 71. minutu, pa tri minuta kasnije asistirao Ljajiću.

Pred malobrojnom publikom, na mokrom i teškom terenu u Humskoj:

Vredi napomenuti da su "orlovi" na ovom meču bili oslabljeni zbog neigranja Dušana Tadića, Nemanje Matića i Aleksandra Kolarova, prosek godina naše reprezentacije je bio tek 24,45 - no, nije to predstavljao veliki problem za naše fudbalere koji su pokazali karakter u drugom poluvremenu kada su bili pod pritiskom.

Igra glavom bila je perfketna u protivničkom šesnaestercu, centaršutevi su pronalazili naše napadače, a imalo smo i malo sreće u 51. minutu.

Ljajić je "zavrnuo" na peterac, Milenković je skočio, pa uz pomoć Žulpe zatresao mrežu gostiju. Andrija Živković je konstantno slao upotrebljive lopte, pa je "njegovom loptom" Prijović pogodio stativu, da bi Mitrović ubrzo bio precizniji i smestio loptu iza leđa golmana Litvanije.

Došlo je do opuštanja, lako je prošao po strani koju je držao Rodić napadač Černih, a njegov centaršut je na nogu Petravičijusa "smestio" Rajković i primio gol.

Živković je nastavio da fantastično centrira, Prijović se "izvio" i matirao Šetkasa za svoj drugi gol u dresu "orlova", prvi još od Gruzije i kvalfikacija za Mundijal, a onda je fenomenalno pronašao Ljajića koji je samo "bocnuo" loptu preko čuvara mreže Litvanaca.

Ušlo se u mirniji ritam, šansu su dobili povratnici u "orlove" Ljubomir Fejsa i Danijel Aleksić, a Srbija je samo mogla da postigne još neki gol do kraja, ne i da ga primi.

Uz Srbiju su pobednici grupa Norveška, Izrael i Škotska, a za sada je rano govoriti o tome ko bi mogao da bude rival našeg tima ukoliko se ne plasiramo na EURO kroz kvalifikacije, pošto su pomeranja i te kako moguća.

Idemo u viši rang, grabimo ka Prvenstvu Evrope. Bilo je i pomračenja u našoj igri tokom večerašnjeg susreta sa Litvanijom (4:1), ali Orlovi su bez većih problema ispunili cilj, pobedili i overili prvo mesto u C diviziji. Publika na stadionu u Humskoj je grickala nokte gledajući totalnu nemoć u prvom poluvremenu, ali je onda Mladen Krstajić spojio Mitrovića I Prijovića. Posledica: Orlovi su raširili krila, igrali mnogo raznovrsnije u ofanzivi, čak i sjajnim potezima najavili ozbiljne domete.

Definitivno, ulazak napadača PAOK-a promenio je krvu sliku reprezentacije Srbije. Želeo je Prijović da pokaže da ga nekad selektor često zaboravlja na klupi, pa je stigao do postigne pogodak, potom I da majstorski asistira Ademu Ljajiću. Dakle, sumornih 45 minuta, pa potom isti period fudbalske sinfonije. Za Litvance je to bilo više nego dovoljno, ali… I ovako ubedljiva pobeda nije mogla da prođe bez fleke. Prosto, proćerdali smo prvih 45 minuta, kao što su pojedini mlađi igrači nisu odigrali na očekivanom nivou… Iz tog okvira prosečnosti iskočio je Andrija Živković koji je odlično pakovao golove i šanse u drugom poluvremenu…

Pasje vreme i neispirativan pogled ka praznim tribinama stadiona u Humskoj kao da su sprali motiv podmlađene selekcije reprezentacije Srbije. Prvo mesto u C diviziji Ligi Nacija bilo je na talonu, ali Orlovi nisu želeli da ga pokupe. Jednostavno – prosuli smo prvo poluvreme. Nije bilo ni žara u očima selekcije Mladena Krstajića, niti načina da se probije bedem gostiju sa Baltika. Podatak za neverovati: za 45 minuta smo imali samo jedan udarac u okvir gola Šetkusa.

Bez pomoći kapitena Kolarova, te Matića I Tadića, Orlovi nisu uspeli da se izbore za dominaciju. Litvanci su nam odlično zatvorili bokove i strpljivo čekali šansu da nas ugroze iz kontri. Promrzala publika na stadionu u Humskoj bi verovatno bila tuširana da su gosti sa Baltika u 32. minutu postigli već viđen pogodak. Sam je bio Januševskis, ali je Predrag Rajković intrvencijom loptu podigao do prečke.

Verovatno je Mladen Krstajić u tom trenutku gutao knedle I pitao se kako neki od mlađih Orlova jeftino propuštaju priliku da se nametnu. Jednostavno, izgledali smo kao reprezentacija bez vođe na terenu.

Spoznao je naš selektor da nema više prostora za kalkulacije I ekspreminete. Od starta drugog poluvremena na teren je poslao Aleksandra Prijovića i upario gas a Aleksandrom Mitrovićem. Za jedini logičan potez Krstajić je lepo nagrađen. U vidu autogola Artura Žulpe koji je očajno reagovao posle kornera Andrije Živkovića.

Činilo se da je bedem Litvanije razbijen u paramparčad. Posebno, kada je nisku golova u Ligi nacija produžio Aleksandar Mitrović. Sjajan skok I udarac glavom odveo nas je na bezbednu distancu.

Posle greške Rajkovića i pogotka Petravičijusa postojala je bojazan. Ali… Uz razigrani napadački tandem sve je izgledalo lepše I lakše. Za odličnu timsku partiju Prijović je nagrađen pogotkom, potom je asistirao Ljajiću za sjajan lop. Bila je to Srbija kakvu uvek želimo da gledamo. Posebno protiv slabijih rivala.

SRBIJA - LITVANIJA 4:1 (0:0)

/Žulpa 51 ag, Mitrović 58, Prijović 71, Ljajić 74 - Petrevičijus 64/

Stadion Partizana.

Gledaca:  1500

Sudija: Kristo Tohver (Estonija).

Srbija (4-2-3-1): Rajković - Rukavina, Milenković, Veljković, Rodić - Maksimović, Lukić - Živković, Ljajić, Gaćinović (od 46. Prijović) - Mitrović.

Litvanija (4-1-4-1): Šetkus - Baravikas, Girdvajinis, Januševskis, Slavickas, Žulpa - Petravičijus - Sirgedas, Vorobjovas (od 70. Matulevičijus), Kazlauskas (od 58. Šernas) - Černih.

DIVIZIJA "C" - GRUPA 4, 6. KOLO

Srbija - Litvanija 4:1 (0:0)
/Žulpa 51ag, Mitrović 58, Prijović 71, Ljajić 74 - Petravičijus 64/

Crna Gora - Rumunija 0:1 (0:1)
/Tukudean 44/

TABELA: Srbija 14, Rumunija 12, Crna Gora 7, Litvanija 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar