Груевски добио политички азил

Бивши премијер Македоније Никола Груевски у објави на своме службеном Фацебоок налогу је потврдио да је Мађарска позитивно одговорила на његов захтјев за политички азил.

Свијет 20.11.2018 | 22:27
Груевски добио политички азил
"Данас је Република Мађарска, земља чланица ЕУ-а и НАТО-а, одговорила позитивно на мој претходно поднесени захтјев за добивање политичког азила због политичког прогона у Републици Македонији. У захтјеву за политички азил навео сам да исти тражим због политичког прогона од стране нове владе на челу са СДСМ-ом. Навео сам да се влада у жељи да ми одузме слободу користи недемократском корацима и методама и да злоупотребљава судство и тужилаштво Македоније", написао је Груевски.

Он је написао и објашњење о томе зашто је затражио азил у Мађарској, наводећи да не избјегава правду него да користи друге међународним правом регулиране методе како би и даље тражио правду за себе и остале жртве политичког прогона у Македонији.

Раније данас, мађарски медији објавили су да је Канцеларија за миграције и азил позитивно одговорила на захтјев за азил Груевског који је у Македонији осуђен на двије године затвора.

Министарство вањских послова је јуче позвало на разговор амбасадора Мађарске у Скопљу Ласзла Иствана Дукса у вези с најновијим информацијама о бијегу Груевског и његовом захтјеву за азил у Мађарској, а саопћено је да је циљ био предаја протестне ноте мађарској страни.

Након објаве да је Груевски у Будимпешту, Министарство унутрашњих послова Македоније најавило је да ће издати међународну потјерницу за бившим премијером.

Груевски је правоснажно осуђен на двије године затвора у случају "Тенк" у којем се терети за набавку луксузног "Мерцедеса" вриједног 570 хиљада еура. Против њега воде се још четири кривична поступка пред судовима у којима се терети за различита дјела.

(Вијести.ба / АА)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фреди Фрог

20.11.2018 21:47

У праву је.Нудили му јавно амнестију да подрзи референдум.Није пристао и сад му напаковасе ово са куповином аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

20.11.2018 23:03

'вако ће и Баја!

ОДГОВОРИТЕ