Бобан: Браво "Змајеви", ово је важан успјех!

Легендарни хрватски фудбалер Звонимир Бобан честитао репрезентацији БиХ на успјеху у лиги нацији и истакао да је то важно за младе таленте.

Фудбал 21.11.2018 | 15:15
Бобан: Браво "Змајеви", ово је важан успјех!
Звонимир Бобан, савјетник предсједника ФИФА Ђанија Инфантина, боравио је данас у посјети Фудбалском савезу Босне и Херцеговине, гдје га је угостио предсједник Елведин Бегић.

Бобан је допутовао у Сарајево у својству представника ФИФА-е која одржава пријатељске односе са свим својим чланицама, из поштовања према ФСБиХ који за два дана отвара нову зграду. У разговору с бх. медијима бивши ногометни ас осврнуо се на бројне теме које се тичу ногомета у БиХ, али и региону.

Честитао је сениорској репрезентацији БиХ на освајању првог мјеста у групи Лиге нација, те нагласио да селектор БиХ Роберт Просинечки ради добар посао у тиму у којем се дешава смјена генерација.

„То је велика ствар за цијелу БиХ, драго ми је и због мог пријатеља Робија, он одлично ради свој посао. То је процес за који се екипа спрема дуго времена, посебно када је у току смјена генерација. Тај успјех ће људима који раде у бх. ногомету дати додатну одговорност и жељу да раде још боље. Овај успјех је важан и за бх. ногометаше који су много талентовани, а потребно је да они сами то спознају“,  рекао је Бобан.

Осврнуо се на наредно свјетско првенство које ће 2022. бити одржано у Катару, те истакнуо да многим медијским насловима не треба вјеровати, јер је у тој земљи, када је у питању организација СП-а, све на врхунском нивоу.

Рекао је да је "ВАР" технологија неопходна у данашње вријеме, јер није било у реду да сви на стадиону и код куће могу видјети кардиналне грешке, а судија на терену то не може.

„Нисмо могли прихватити да судија једини не види кардиналне грешке у вријеме данашњих медија, друштвених мрежа и савремених технологија. Постало је недопустиво да се технологија не уплете у ногомет, односно да ми не развијемо процес којим ћемо унаприједити тај сегмент. Мислим да је то до сада брилијантно урађено“,- изјавио је бивши фудбалер.

Најавио је да ће до свјетског првенства бити имплементиране неке минорне промјене у ногометну игру, али ништа што ће драстично промијенити игру.

На питање о помоћи ФИФА и УЕФА у изградњи фудбалске инфраструктуре у БиХ и земљама Балкана, предсједник НСБиХ Бегић је истакнуо да кровна свјетска и европска институција улажу велике новце у ту сврху, али да оне "не изграђују стадионе и терене", већ да ту иницијативу морају имати локалне заједнице и клубови у БиХ, а они то не чине.

„ФИФА и УЕФА пружају помоћ, али не граде терене и инфраструктуру клубовима. Кроз програм помоћи изградње рефлекторске расвјете након годину дана нисмо наишли на средине спремне да прихвате ту помоћ. Сви су мислили да ћемо ми њима градити рефлекторе, али тај новац нисмо ни добили јер ФИФА и УЕФА прво очекују иницијативе клубова и локалних заједница, а потом пружају помоћ. Реакције клубова и локалних заједница у БиХ није било. На Грбавици смо добили помоћ да обезбиједимо резервни стадион за репрезентацију јер такав објекат према правилима Лиге нација морамо имати“, објаснио је Бегић.

Бобан додаје да новац који се даје у те сврхе ФИФА не сматра својим, већ новцем фудбалског спорта који се мора вратити назад, али клубови и заједнице морају аплицирати да би га добили.

Савјетник предсједника ФИФА истиче да балкански ногометни савези котирају добро у ФИФА, али да још увијек имају много посла који треба урадити.

„Генерално се иде у боље вријеме. Мислим да су људи на овим просторима мало окренули идеју о организацији савеза и екипа, па се трансформирају у нешто много озбиљније. Балкански савези имају добру сарадњу са ФИФА“, закључио је Бобан.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар