За савјете даће 2,2 милиона КМ

„Хидроелектрана Дабар“ платиће фирми АФ-Цонсулт Лтд. из Скопља 2,2 милиона КМ за консултантске услуге приликом израде уговора потребних за реализацију пројекта ХЕ “Дабар”.

Република Српска 20.11.2018 | 19:27
За савјете даће 2,2 милиона КМ
Тендер за „ангажовање експерата за консултантске услуге ради израде уговора потребних за реализацију пројекта ХЕ Дабар“, расписан је још у августу, а тек овог мјесеца поступак је приведен крају.

У обавјештењу о додјели уговора „ХЕ Дабар“ је навела да је на тендер стигла само једна понуда и то македонске фирме која је понудила незнатно нижу цијену од оне која је наведена у тендерској документацији.

АФ-Цонсулт Лтд. понудила је да за 1,89 милиона КМ без ПДВ-а, односно за око 2,2 милиона КМ са ПДВ-ом уради тендером тражене послове.

Тендером је прецизирано да консултантске услуге, између осталог, обухватају анализу ризика и његову алокацију између потенцијалних понуђача и државе/ентитета, пружање савјетодавних услуга у цјелопкупном процесу преговора са потенцијалним понуђачима, о условима и закључењу уговора.

Изабрани понуђач ће пружати и савјетодавне услуге приликом избора модела финансирања, анализу и процјену понуду у вези са одабраном тендерском процедуром, савјетодавне услуге у вези са структурама модела финансирања…

Изградња и пуштање ХЕ Дабар коштаће око 200 милиона евра
Припрема техничких спецификација, гаранција и осталих захтјева везаних за уговарање финансирања и изградње ХЕ Дабар по принципу „кључ у руке“, припрема листе потенцијалних понуђача, припрема нацрта уговора за финансирање и изградњу ХЕ Дабар су још неки од послова које ће радити изабрани консултант.

Тендерском документацијом прецизирано је да је „ХЕ Дабар“ у претходном периоду завршила припремне радове, израдила главни пројекат за све објекте, студију изводљивости и економске оправданости, те да је у завршној фази процес експропријације земљишта за добијане грађевинских дозвола.

„’ХЕ Дабар’ посједује еколошку дозволу за изградњу свих објеката. Процијењена вриједност за изградњу и финансирање преосталих објеката и активности и пуштање ХЕ Дабар у рад износи око 200 милиона евра“, наводи се у тендерској документацији.

ХЕ „Дабар“ планира да се ова хидроелектрана гради из кредита који би враћала у новцу или електричној енергији.

Стратешки партнер има улогу да изгради објекте и обезбиједи финансијска средства, а предузеће „ХЕ Дабар“ самостално користи изграђени објекат. Партнер обезбјеђује 85 одсто или више од цијене уговора за изградњу и пуштање електране у рад, а „ХЕ Дабар“ до 15 одсто цијене уговора.

Предузеће „Хидроелектрана Дабар“, које је у власништву „Хидроелектрана на Требишници“, основано је 2011. године.

Медији су раније писали да је за изградњу и финансирање ХЕ Дабар, која припада систему хидроелектрана “Горњи хоризонти”, заинтересовано 19 компанија из девет земаља.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЕДБ ПАЛЕ

20.11.2018 18:36

Нек се јаве Мрди, човјек направио 2 хидроелектране без икаквих консултантских услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кицкy Рицкy

20.11.2018 20:15

Министарство енергетике и градјевинарства имају тзв. струцњака ко паса са купљеним дипломама, и ато нису у стању да ураде таиј, инаце измисљен посао. Тај тендер је оцигледно неком наместен, као и сви остаки до сада у том сектору. Није н8 јссно колики це удео дрзава имати у тој фанто. Ској централи. Ако би се загребало, видело би се да је власниство те тзв. македонске компаније у власниству РС таyцона. Другим рецима, Хасан гребе, фата трпи. Гребо луд збуњеног.

Name

ЗВ-БН

20.11.2018 20:18

Знаци, дрзава плаца све а и ма 15 % власниства у центраки. За Нобел9ву навраду, нема ста. Аферим јунаци

Name

толле

20.11.2018 21:50

Још један намјештен тендер, најобичније исисавање пара.

Name

Малко

21.11.2018 00:14

Зато Мрду за Директора електропривреде.

Name

Роко

20.11.2018 18:47

Напред Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

20.11.2018 19:14

под заставом кради

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

20.11.2018 20:44

папци папцима теско име папак до вјека

Name

Диференцијал-Интеграл

20.11.2018 19:29

Интеграл - Гранит везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И наравно

20.11.2018 20:00

Дзомбиц консултант

Name

Само

20.11.2018 19:54

Напред са Луком це мо постати енергетска сила изградити са Србијом неколико хидтоелектрана на Дрини урадити термоелектрану Гацко 2, градити вјетроелектране а мозда и на гас ако буде среце са Турским током.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

20.11.2018 19:58

Казу да су Устасе у НДХ досле на два камиона. Толико их је мало било на поцетку. Кад су заврсавали послије 4 године висе од пола Хрватске их је подрзавало . Поставља се питање хрватске подрске тој политици. Ови црвени су досли на тенку НАТО -а имали су 2 посланика. Колико је стварно Срба у Српској који подрзавају СНСД. И колика је њихова одговорност. Све ми је тезе да назовем добро јутро познанику који инсистира " да комсији буде лосе" сто је у ствари политика СНСД-а. На целу су љигавци , преваранти , лопови , убице а цланови их подрзавају. И све се праве будале. У Висеграду се највеца крадја изводи преко ХЕ Висеград. Постоји нека рупа у кориту ријеке Дрине која гута воду и тако празни садрзај вјестацког језера изнад ХЕ. Е то је попристе највеце пљацке новца . Рупу не мозес напунити , гута бетон као бездан а СНСД-ови пулени , привилеговани , као фол стално раде тај посао зацепљања рупе без дна. Милијарде марака су до сада подијелили по својим дзеповима. А народ задовољан јер му је неписмени син или брат запослен на ХЕ да прима плату од 1700 км а да притом нема ста да ради . И таква безумна маса гласа свој пропаст и све говори " да бог да да потраје" . Не виде да нам се свима близи крај на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

20.11.2018 20:03

Колико је Кесиц украо на хидроцентрали Бочац смјесно прицати обицну плцу од бетона су наплацивали 3 милиона марака он и кум каја ето полицијо засто их неухапсите то је кривицно дјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако треба

20.11.2018 20:06

е моји невесињци ето вама воде а гачани ће још саћекати него чујем да су јутрос потписали анекс уговора на још једно милијонче онако за путне трошкове и одвојени живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти

20.11.2018 20:22

Кренуо лоповлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2018 21:06

Пуном паром..а македонац био и потенцијални добављац за видео камере.Ниједан велики тендер се не проводи без одобрења владе РС и сви су намјестени.Па зна се...

Name

куку нама са нама

20.11.2018 22:14

Обзиром како су данас школовани стручњаци из цјеле Yуге,заиста образовани и школавани,бојим се да небуде онај случај из филма "Чудо невиђено",кад су копали "туњел",па им море поплавило село,а основни разлог је био што инжињер(Богдан Диклић)није био свршени инжињер,хаха...куку нама са нама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

фред

21.11.2018 07:33

Па не каже се џаба Добар савјет злата вриједи

ОДГОВОРИТЕ