Za savjete daće 2,2 miliona KM

„Hidroelektrana Dabar“ platiće firmi AF-Consult Ltd. iz Skoplja 2,2 miliona KM za konsultantske usluge prilikom izrade ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE “Dabar”.

Republika Srpska 20.11.2018 | 19:27
Za savjete daće 2,2 miliona KM
Tender za „angažovanje eksperata za konsultantske usluge radi izrade ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE Dabar“, raspisan je još u avgustu, a tek ovog mjeseca postupak je priveden kraju.

U obavještenju o dodjeli ugovora „HE Dabar“ je navela da je na tender stigla samo jedna ponuda i to makedonske firme koja je ponudila neznatno nižu cijenu od one koja je navedena u tenderskoj dokumentaciji.

AF-Consult Ltd. ponudila je da za 1,89 miliona KM bez PDV-a, odnosno za oko 2,2 miliona KM sa PDV-om uradi tenderom tražene poslove.

Tenderom je precizirano da konsultantske usluge, između ostalog, obuhvataju analizu rizika i njegovu alokaciju između potencijalnih ponuđača i države/entiteta, pružanje savjetodavnih usluga u cjelopkupnom procesu pregovora sa potencijalnim ponuđačima, o uslovima i zaključenju ugovora.

Izabrani ponuđač će pružati i savjetodavne usluge prilikom izbora modela finansiranja, analizu i procjenu ponudu u vezi sa odabranom tenderskom procedurom, savjetodavne usluge u vezi sa strukturama modela finansiranja…

Izgradnja i puštanje HE Dabar koštaće oko 200 miliona evra
Priprema tehničkih specifikacija, garancija i ostalih zahtjeva vezanih za ugovaranje finansiranja i izgradnje HE Dabar po principu „ključ u ruke“, priprema liste potencijalnih ponuđača, priprema nacrta ugovora za finansiranje i izgradnju HE Dabar su još neki od poslova koje će raditi izabrani konsultant.

Tenderskom dokumentacijom precizirano je da je „HE Dabar“ u prethodnom periodu završila pripremne radove, izradila glavni projekat za sve objekte, studiju izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te da je u završnoj fazi proces eksproprijacije zemljišta za dobijane građevinskih dozvola.

„’HE Dabar’ posjeduje ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata. Procijenjena vrijednost za izgradnju i finansiranje preostalih objekata i aktivnosti i puštanje HE Dabar u rad iznosi oko 200 miliona evra“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

HE „Dabar“ planira da se ova hidroelektrana gradi iz kredita koji bi vraćala u novcu ili električnoj energiji.

Strateški partner ima ulogu da izgradi objekte i obezbijedi finansijska sredstva, a preduzeće „HE Dabar“ samostalno koristi izgrađeni objekat. Partner obezbjeđuje 85 odsto ili više od cijene ugovora za izgradnju i puštanje elektrane u rad, a „HE Dabar“ do 15 odsto cijene ugovora.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar“, koje je u vlasništvu „Hidroelektrana na Trebišnici“, osnovano je 2011. godine.

Mediji su ranije pisali da je za izgradnju i finansiranje HE Dabar, koja pripada sistemu hidroelektrana “Gornji horizonti”, zainteresovano 19 kompanija iz devet zemalja.

(Capital)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

EDB PALE

20.11.2018 18:36

Nek se jave Mrdi, čovjek napravio 2 hidroelektrane bez ikakvih konsultantskih usluga.

ODGOVORITE
Name

Kicky Ricky

20.11.2018 20:15

Ministarstvo energetike i gradjevinarstva imaju tzv. strucnjaka ko pasa sa kupljenim diplomama, i ato nisu u stanju da urade taij, inace izmisljen posao. Taj tender je ocigledno nekom namesten, kao i svi ostaki do sada u tom sektoru. Nije n8 jssno koliki ce udeo drzava imati u toj fanto. Skoj centrali. Ako bi se zagrebalo, videlo bi se da je vlasnistvo te tzv. makedonske kompanije u vlasnistvu RS taycona. Drugim recima, Hasan grebe, fata trpi. Grebo lud zbunjenog.

Name

ZV-BN

20.11.2018 20:18

Znaci, drzava placa sve a i ma 15 % vlasnistva u centraki. Za Nobel9vu navradu, nema sta. Aferim junaci

Name

tolle

20.11.2018 21:50

Još jedan namješten tender, najobičnije isisavanje para.

Name

Malko

21.11.2018 00:14

Zato Mrdu za Direktora elektroprivrede.

Name

Roko

20.11.2018 18:47

Napred Srpska

ODGOVORITE
Name

Серб

20.11.2018 19:14

под заставом кради

ODGOVORITE
Name

bb

20.11.2018 20:44

papci papcima tesko ime papak do vjeka

Name

Diferencijal-Integral

20.11.2018 19:29

Integral - Granit veze.

ODGOVORITE
Name

I naravno

20.11.2018 20:00

Dzombic konsultant

Name

Samo

20.11.2018 19:54

Napred sa Lukom ce mo postati energetska sila izgraditi sa Srbijom nekoliko hidtoelektrana na Drini uraditi termoelektranu Gacko 2, graditi vjetroelektrane a mozda i na gas ako bude srece sa Turskim tokom.

ODGOVORITE
Name

Istok

20.11.2018 19:58

Kazu da su Ustase u NDH dosle na dva kamiona. Toliko ih je malo bilo na pocetku. Kad su zavrsavali poslije 4 godine vise od pola Hrvatske ih je podrzavalo . Postavlja se pitanje hrvatske podrske toj politici. Ovi crveni su dosli na tenku NATO -a imali su 2 poslanika. Koliko je stvarno Srba u Srpskoj koji podrzavaju SNSD. I kolika je njihova odgovornost. Sve mi je teze da nazovem dobro jutro poznaniku koji insistira " da komsiji bude lose" sto je u stvari politika SNSD-a. Na celu su ljigavci , prevaranti , lopovi , ubice a clanovi ih podrzavaju. I sve se prave budale. U Visegradu se najveca kradja izvodi preko HE Visegrad. Postoji neka rupa u koritu rijeke Drine koja guta vodu i tako prazni sadrzaj vjestackog jezera iznad HE. E to je popriste najvece pljacke novca . Rupu ne mozes napuniti , guta beton kao bezdan a SNSD-ovi puleni , privilegovani , kao fol stalno rade taj posao zacepljanja rupe bez dna. Milijarde maraka su do sada podijelili po svojim dzepovima. A narod zadovoljan jer mu je nepismeni sin ili brat zaposlen na HE da prima platu od 1700 km a da pritom nema sta da radi . I takva bezumna masa glasa svoj propast i sve govori " da bog da da potraje" . Ne vide da nam se svima blizi kraj na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

20.11.2018 20:03

Koliko je Kesic ukrao na hidrocentrali Bočac smjesno pricati obicnu plcu od betona su naplacivali 3 miliona maraka on i kum kaja eto policijo zasto ih neuhapsite to je krivicno djelo

ODGOVORITE
Name

tako treba

20.11.2018 20:06

e moji nevesinjci eto vama vode a gačani će još saćekati nego čujem da su jutros potpisali aneks ugovora na još jedno milijonče onako za putne troškove i odvojeni život

ODGOVORITE
Name

Prevaranti

20.11.2018 20:22

Krenuo lopovluk!

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2018 21:06

Punom parom..a makedonac bio i potencijalni dobavljac za video kamere.Nijedan veliki tender se ne provodi bez odobrenja vlade RS i svi su namjesteni.Pa zna se...

Name

kuku nama sa nama

20.11.2018 22:14

Obzirom kako su danas školovani stručnjaci iz cjele Yuge,zaista obrazovani i školavani,bojim se da nebude onaj slučaj iz filma "Čudo neviđeno",kad su kopali "tunjel",pa im more poplavilo selo,a osnovni razlog je bio što inžinjer(Bogdan Diklić)nije bio svršeni inžinjer,haha...kuku nama sa nama..

ODGOVORITE
Name

fred

21.11.2018 07:33

Pa ne kaže se džaba Dobar savjet zlata vrijedi

ODGOVORITE