Тијаго Мота нови фудбалски револуционар?!

Систем “2-7-2” као будућност фудбала. . . И не, није грешка! Своју стратегију презентовао је у млађим категоријама Пари Сен Жермена, али сам поглед на исти изазива благу конфузију. . . Тренер младог тима ПСЖ је све потанко објаснио.

Фудбал 26.11.2018 | 22:30
Тијаго Мота нови фудбалски револуционар?!
Када је окачио копачке о клин, Тијаго Мота није кренуо путем многих фудбалских асова, ка крцкању муком зарађеног новца и уживању у животу. Не. Посветио се некадашњи репрезентативац Италије тренерском послу, решен да заведе ред у побркане токове и остане упамћен. Тако је и дошао на идеју да покушао да постане фудбалски револуционар. 

Фудбал и даље чека некога ко ће после Пепа Гвардиоле увести нешто што досад није виђено и промени токове игре заувек. Мота се нада да би он могао да буде тај.

Током подужег разговора са новинарима миланског дневника Газета дело Спорт, Мота је открио да је у младом тиму Пари Сен Жермена поставио темеље формације “2-7-2”. Већ на први поглед јасно вам је да формација у себи има једанаест играча, без голмана, што доводи до конфузије. Али рођени Бразилац је касније објаснио све.

“Не волим те бројеве у систему”, признаје Мота и наставља:

”Они могу да буду обмањујући. То су само лажне конструкције. Није ово стони фудбал, па да су играчи фиксирани за једно место. Они се стално крећу”.

Наводи примере са терена, како би своју тврдњу покрио чињеницама...

”Можете да будете изузетно офанзивни и у формацији 5-3-2, али и да будете дефанзивни у систему 4-3-3. Све зависи од квалитета играча и њиховог понашања”.

Мота каже да је на идеју дошао размишљајући управо о поменутим детаљима и решио да са својим клинцима испроба нешто ново.

”Прошле седмице смо играли утакмицу где смо изашли с поставком 2-7-2”, каже Мота, на шта га новинар прекида и указује му да му формација има једанаест играча у пољу. Мота му је узвратио:

”Не фали голман, да се разумемо. Он је међу ових седам играча у везном реду. За мене је нападач први играч одбране, а голман први нападач. Голман је тај који почиње игру напред, а нападачи су прва линија одбрамбеног притиска на ривала”.

Упитан да прокоментарише који би садашњи тим највише одговарао његовој филозофији, Мота није имао дилему – Манчестер Сити.

”Без сумње Гвардиолин Сити. Против Манчестер јунајтеда постигли су гол после 44 додавања. Тај гол сам показао и мојој деци”, каже новопечени тренер, мислећи на момке из У-19 тима ПСЖ.

Каже, засад су његови играчи успели да вежу највише шеснаест додавања, пре него што су затресли противничку мрежу. Верује да је још далеко од коначне реализације његове замисли, али да је његов тим на правом путу.

Да ли је ово почетак нечег изузетног?

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар