Tijago Mota novi fudbalski revolucionar?!

Sistem “2-7-2” kao budućnost fudbala. . . I ne, nije greška! Svoju strategiju prezentovao je u mlađim kategorijama Pari Sen Žermena, ali sam pogled na isti izaziva blagu konfuziju. . . Trener mladog tima PSŽ je sve potanko objasnio.

Fudbal 26.11.2018 | 22:30
Tijago Mota novi fudbalski revolucionar?!
Kada je okačio kopačke o klin, Tijago Mota nije krenuo putem mnogih fudbalskih asova, ka krckanju mukom zarađenog novca i uživanju u životu. Ne. Posvetio se nekadašnji reprezentativac Italije trenerskom poslu, rešen da zavede red u pobrkane tokove i ostane upamćen. Tako je i došao na ideju da pokušao da postane fudbalski revolucionar. 

Fudbal i dalje čeka nekoga ko će posle Pepa Gvardiole uvesti nešto što dosad nije viđeno i promeni tokove igre zauvek. Mota se nada da bi on mogao da bude taj.

Tokom podužeg razgovora sa novinarima milanskog dnevnika Gazeta delo Sport, Mota je otkrio da je u mladom timu Pari Sen Žermena postavio temelje formacije “2-7-2”. Već na prvi pogled jasno vam je da formacija u sebi ima jedanaest igrača, bez golmana, što dovodi do konfuzije. Ali rođeni Brazilac je kasnije objasnio sve.

“Ne volim te brojeve u sistemu”, priznaje Mota i nastavlja:

”Oni mogu da budu obmanjujući. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stoni fudbal, pa da su igrači fiksirani za jedno mesto. Oni se stalno kreću”.

Navodi primere sa terena, kako bi svoju tvrdnju pokrio činjenicama...

”Možete da budete izuzetno ofanzivni i u formaciji 5-3-2, ali i da budete defanzivni u sistemu 4-3-3. Sve zavisi od kvaliteta igrača i njihovog ponašanja”.

Mota kaže da je na ideju došao razmišljajući upravo o pomenutim detaljima i rešio da sa svojim klincima isproba nešto novo.

”Prošle sedmice smo igrali utakmicu gde smo izašli s postavkom 2-7-2”, kaže Mota, na šta ga novinar prekida i ukazuje mu da mu formacija ima jedanaest igrača u polju. Mota mu je uzvratio:

”Ne fali golman, da se razumemo. On je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru napred, a napadači su prva linija odbrambenog pritiska na rivala”.

Upitan da prokomentariše koji bi sadašnji tim najviše odgovarao njegovoj filozofiji, Mota nije imao dilemu – Mančester Siti.

”Bez sumnje Gvardiolin Siti. Protiv Mančester junajteda postigli su gol posle 44 dodavanja. Taj gol sam pokazao i mojoj deci”, kaže novopečeni trener, misleći na momke iz U-19 tima PSŽ.

Kaže, zasad su njegovi igrači uspeli da vežu najviše šesnaest dodavanja, pre nego što su zatresli protivničku mrežu. Veruje da je još daleko od konačne realizacije njegove zamisli, ali da je njegov tim na pravom putu.

Da li je ovo početak nečeg izuzetnog?

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar