Прича: Долазе године Звер(и)ева?!

Млади немачки тенисер је постао нова претња по деценијску доминацију владајуће касте у свету белог спорта, а наредна сезона могла би да буде и преломна. Да ли ће завршити као претходни који су се дрзнули да то покушају - Давиденко, Налбандијан, Дел Потро, Вавринка. . .

Тенис 22.11.2018 | 22:15
Прича: Долазе године Звер(и)ева?!
Александер Зверев је победом над Новаком Ђоковићем у финалу завршног мастерса сезоне, након што га је наш ас понизио у групном делу такмичења, доказао је да се етаблирао као најбољи у својој генерацији. И као неко ко прети већ више од деценију владајућој касти у свету белог спорта. Наравно, мисли се на Роџера Федерера, Рафаела Надала, Новака Ђоковића и (евентуално) Ендија Марија.  

Тренутно четврти рекет света, по ономе што постиже у 22. години може да се упореди са "великом четворком". То не само да се види у томе што их већ побеђује и то на веома важним мечевима, него и бројке гкоје су у његову корист. Тако овај момак из Хамбурга, руских корена, са 21 годином и 200 и кусур дана има на свом конту 10 титула (2 мастерса), 175 победа и 89 пораза (50,85 %), а највиши пласман му је треће место на АТП листи. Некако баш у то време већина врхунских тенисера се пробија и доказује на туру, па је чини се и Зверев млађи кренуо добро. У тим годинама Швајцарац је имао шест титула (1 мастерс), најбољи пласман му је било четрвто место, а остварио је 178 тријумфа и 97 пораза (64,7 %), Шпанац је био најнапреднији са 23 пехара (3 гренд слема и 9 мастерса), пробио се до позиције вицекраља, а славио је на 254 од 320 сусрета (79,4 %), Србин је пре читаве деценије имао 185 победа и 68 пораза (73,1 %), узео је 11 турнира (1 генд слем и 4 мастерса) и био закуцан за треће место, док је Шкот има већ осам титула (2 мастерса) попео се до четвртог места и остварио 155 тријумфа уз 65 пораза (70,4 %). Мора се ипак приметити да Зверев ига веома слабо на гренд слемовима ,а  ањвећи успех му је до сада овогодиње четвртфинале Ролан Гароса.

Свестан је Саша, који иначе долази из праве тениске породице пошто су му и мајка Ирина и отац Александара били играчи у СССР-у, док је старији брат Миша активан на АТП туру, да мора да ходи стопама претходника уколико жели да их достигне и престигне, те је недавно договорио сарадњу са Иваном Лендлом која се већ исплаћује. Стари лисац га је саветовао пред мечеве са Новаком и Федерером у Лондону и оба је добио. Истина, оба противника су му била очигледно уморна, али то није ни толико важно, Ни он није седео скрштених руку док су се они такмичили, шта више одиграо је највише мечева на туру у 2018. - 77. Он има и највише победа, 58 уз 19 пораза. Иза њега следи Ђоковић који пак има много виши проценат победа, али их ипак има мање - 53  и 12 пораза.  Трећи на овој листи је Федерер који је одиграо 58 мечева и забележио 48 тријумфа.

"Саша је врло је млад и верујем да ће имати сјајну каријеру. Надам се да ћемо се дружити овде и у годинама које долазе,а  надам се и да ће ме наследити и престићи пошто је у питању заиста диван момак са којим се често виђам", рекао је Ноле о Саши.

Није Зверев први који прети Рафи, Роџеру и Новаку, тако да то њима није ништа ново. Нема их много, али их сви знамо, а то су Николај Давиденко, Давид Налбандијан, Хуан Мартин дел Потро и Стен Ваврника. Сви су они имали сезону-две у којој су прашили ову тројицу, четворицу, али никако нису успевали да их скину са врха. Узимали су им и понеку гренд слем и мастерс титулу, али је то све. Углавном су их стизале повреде због превеликих напора, али делује да је Зверев ипак болљи по питању одржавања тела. Ипак, комшија проодице Ђоковић у Монаку већ неколико година скупља искуство од Новака, што кроз тренинге, што кроз дружења. И то полако почиње да се исплаћује,. И то је у реду, јер на млађима свет остаје.

ФЕДЕX 1.000

Роџер Федерер је ове седмице урадио нешто што нико никада није - провео је и 1.000. узастопну недељу у првих 100 на свету! Први пут је ушао у Топ 100 20. септембра 1999, али је убрзо испао, те се вратио 11. октобра и то је било то. Серија која траје до данас и ко зна колико ће трајати. Вероватно док не одлучи да је време за пензију. А оно је све ближе јер Федексу је већ 37 година.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxxx

22.11.2018 22:22

Свима је јасно даје мец измедју Дјоковица и зверева договорен.

ОДГОВОРИТЕ