Priča: Dolaze godine Zver(i)eva?!

Mladi nemački teniser je postao nova pretnja po decenijsku dominaciju vladajuće kaste u svetu belog sporta, a naredna sezona mogla bi da bude i prelomna. Da li će završiti kao prethodni koji su se drznuli da to pokušaju - Davidenko, Nalbandijan, Del Potro, Vavrinka. . .

Tenis 22.11.2018 | 22:15
Priča: Dolaze godine Zver(i)eva?!
Aleksander Zverev je pobedom nad Novakom Đokovićem u finalu završnog mastersa sezone, nakon što ga je naš as ponizio u grupnom delu takmičenja, dokazao je da se etablirao kao najbolji u svojoj generaciji. I kao neko ko preti već više od deceniju vladajućoj kasti u svetu belog sporta. Naravno, misli se na Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i (eventualno) Endija Marija.  

Trenutno četvrti reket sveta, po onome što postiže u 22. godini može da se uporedi sa "velikom četvorkom". To ne samo da se vidi u tome što ih već pobeđuje i to na veoma važnim mečevima, nego i brojke gkoje su u njegovu korist. Tako ovaj momak iz Hamburga, ruskih korena, sa 21 godinom i 200 i kusur dana ima na svom kontu 10 titula (2 mastersa), 175 pobeda i 89 poraza (50,85 %), a najviši plasman mu je treće mesto na ATP listi. Nekako baš u to vreme većina vrhunskih tenisera se probija i dokazuje na turu, pa je čini se i Zverev mlađi krenuo dobro. U tim godinama Švajcarac je imao šest titula (1 masters), najbolji plasman mu je bilo četrvto mesto, a ostvario je 178 trijumfa i 97 poraza (64,7 %), Španac je bio najnapredniji sa 23 pehara (3 grend slema i 9 mastersa), probio se do pozicije vicekralja, a slavio je na 254 od 320 susreta (79,4 %), Srbin je pre čitave decenije imao 185 pobeda i 68 poraza (73,1 %), uzeo je 11 turnira (1 gend slem i 4 mastersa) i bio zakucan za treće mesto, dok je Škot ima već osam titula (2 mastersa) popeo se do četvrtog mesta i ostvario 155 trijumfa uz 65 poraza (70,4 %). Mora se ipak primetiti da Zverev iga veoma slabo na grend slemovima ,a  anjveći uspeh mu je do sada ovogodinje četvrtfinale Rolan Garosa.

Svestan je Saša, koji inače dolazi iz prave teniske porodice pošto su mu i majka Irina i otac Aleksandara bili igrači u SSSR-u, dok je stariji brat Miša aktivan na ATP turu, da mora da hodi stopama prethodnika ukoliko želi da ih dostigne i prestigne, te je nedavno dogovorio saradnju sa Ivanom Lendlom koja se već isplaćuje. Stari lisac ga je savetovao pred mečeve sa Novakom i Federerom u Londonu i oba je dobio. Istina, oba protivnika su mu bila očigledno umorna, ali to nije ni toliko važno, Ni on nije sedeo skrštenih ruku dok su se oni takmičili, šta više odigrao je najviše mečeva na turu u 2018. - 77. On ima i najviše pobeda, 58 uz 19 poraza. Iza njega sledi Đoković koji pak ima mnogo viši procenat pobeda, ali ih ipak ima manje - 53  i 12 poraza.  Treći na ovoj listi je Federer koji je odigrao 58 mečeva i zabeležio 48 trijumfa.

"Saša je vrlo je mlad i verujem da će imati sjajnu karijeru. Nadam se da ćemo se družiti ovde i u godinama koje dolaze,a  nadam se i da će me naslediti i prestići pošto je u pitanju zaista divan momak sa kojim se često viđam", rekao je Nole o Saši.

Nije Zverev prvi koji preti Rafi, Rodžeru i Novaku, tako da to njima nije ništa novo. Nema ih mnogo, ali ih svi znamo, a to su Nikolaj Davidenko, David Nalbandijan, Huan Martin del Potro i Sten Vavrnika. Svi su oni imali sezonu-dve u kojoj su prašili ovu trojicu, četvoricu, ali nikako nisu uspevali da ih skinu sa vrha. Uzimali su im i poneku grend slem i masters titulu, ali je to sve. Uglavnom su ih stizale povrede zbog prevelikih napora, ali deluje da je Zverev ipak bollji po pitanju održavanja tela. Ipak, komšija proodice Đoković u Monaku već nekoliko godina skuplja iskustvo od Novaka, što kroz treninge, što kroz druženja. I to polako počinje da se isplaćuje,. I to je u redu, jer na mlađima svet ostaje.

FEDEX 1.000

Rodžer Federer je ove sedmice uradio nešto što niko nikada nije - proveo je i 1.000. uzastopnu nedelju u prvih 100 na svetu! Prvi put je ušao u Top 100 20. septembra 1999, ali je ubrzo ispao, te se vratio 11. oktobra i to je bilo to. Serija koja traje do danas i ko zna koliko će trajati. Verovatno dok ne odluči da je vreme za penziju. A ono je sve bliže jer Fedeksu je već 37 godina.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxxx

22.11.2018 22:22

Svima je jasno daje mec izmedju Djokovica i zvereva dogovoren.

ODGOVORITE