ЕК: Партизановци на испиту - Валенсија, па дерби!

До сада је клуб из Хумске на име казни у Еврокупу платио 10. 000 евра, а сличних ситуација било је и у претходним сезонама.  Долази Валенсија, партизановци на испиту. . .  После казни за инциденте на мечевима против Асвела и Трента, црно-бели апелују на навијаче да одустану од изражавања незадовољства бацањем тврдих предмета на терен.

Кошарка 20.11.2018 | 21:45
ЕК: Партизановци на испиту - Валенсија, па дерби!
Пуне трибина хале Пионир врло често умеле су да буду ветар у леђа кошаркашима Партизана и онај “икс” фактора који је ломио противнике када би се играчима скратиле руке. И небројено пута су публици признање одавали играчи, како домаће, тако и противничке екипе. Али, постоји и својеврсна друга страна медаље, односно чињеница да су навијачи умели да претерају у начину пружања те подршке.

Тако је у досадашњем току сезоне Партизан већ платио 10.000 евра на име казни у Еврокупу, а све због убацивања предмета на терен. Исто или слично је било и претходних сезона, када су у појединим ситуацијама на терен падали разноразни предмети. Углавном је то било због незадовљства одређеним судијским одлукама, а често није долазило од организованих навијача, већ од оних, условно речено, обичних.

И, наравно, није то био само случај са Партизаном и његовим навијачима, већ има тога и код осталих српских клубова. Раније је, поготово када је у питању кошарка, код навијача постојала теза да том врстом притиска спречавају арбитер да заузму одређени критеријум суђења, али тако нешто више не постоји у модерој кошарци.

Једноставно, због оваквих потеза углавном испаштају клупске касе, па и ти исти навијачи, јер међу потенцијалним казнама се налазе и оне попут играња пред празним трибинама. Уосталом, у фудбалу смо таквих примера код највећих српских клубова имали поприлично у последње време.

А играње пред празном халом, у случају да инциденти опет постану учестали, свакако неће помоћи никоме, осим можда противнику. И зато ће, конкретно, први испит имати навијачи Партизана у среду у мечу Еврокупа са Валенсијом у хали Пионир, а само три дана касније на програму је и дерби са Црвеном звездом у Јадранској лиги.

У среду је у Београду нови кошаркашки спектакл. Партизан ће у оквиру 8. кола Еврокупа угостити Валенсију, троструког освајача овог такмичења, са жељом да се после два узастопна пораза врати на прави пут и одржи наду да ће почетком 2019. бити учесник Топ 16 фазе.

Важност утакмице у појединим моментима ће вероватно условити "кључање" емоција на пуним трибинама, а показало се да из таквих ситуација проистичу и нежељене последице, на шта из клуба желе посебно да укажу пред овај меч, а такође и пред "вечити" дерби, заказан за суботу.

"Наша жеља пред почетак сезоне била је да имамо пуне трибине на свакој утакмици. Подршка је заиста огромна, навијачи дају екипи невероватан ветар у леђа и били су један од пресудних фактора у досадашњим победама. Међутим, постоји и друга страна медаље, не толико популарна, а то је да реакције као што је убацивање предмета на терен доводе до тога да клуб, а тиме и сами навијачи, испаштају", каже за МОНДО портпарол Партизана Иван Ивковић.

Црно-бели су ове јесени играли код куће против Зенита, Асвела и Трента, а предстоје им одлучујуће утакмице за пролаз у даље такмичење, против Валенсије и евентуално против Турк Телекома у последњем колу.

Бацање упаљача, новчића и других предмета, некада је могло да застраши судије и утиче на благонаклоно дељење правде домаћину, али Евролига и Еврокуп су одавно решили да узму арбитре у заштиту, тако да они обављају свој посао са много више сигурности.

"Судије већ дуго, а нарочито у последњих четири-пет сезона, просто не реагују на ту врсту притиска. Напротив, заузимају још чвршћи став. А, казне су све веће и Партизан је ове сезоне, а тек је новембар, платио 10.000 евра због инцидената на утакмицама против Асвела и Трента. То је еквивалент новца добијеног продајом 300 сезонских карата у јулу. Испада онда да навијачи те карте нису купили од Партизана, него од Еврокупа", појашњава Ивковић и додаје:

"Када се саберу све казне плаћене током једне сезоне, што европском такмичењу, што АБА лиги и КЛС, то је у просеку довољно за уговор једног доброг, перспективног играча".

У Партизану су приметили да инциденти овог типа нису "ексклузива" организованих навијачких група. Рецимо, на утакмици против Асвела су упаљачи долетали на паркет са свих страна.

Један од повода била је техничка грешка додељена црно-белима, што у савременој кошарци заиста није велика ствар. Просто, тенденција је да се игра "чисти" од било каквих приговора и неспортског понашања, тако да судије и за том мером посежу чешће и лакше него пре.

"Притисак који подразумева срце, руке и глас је оно по чему је Партизан годинама препознатљив и због чега противници долазе на утакмице у Београд са великим респектом. Ове друге ствари су нешто што морамо да неутралишемо, јер нам то свима чини 'медвеђу' услугу. Сви смо у дворани са жељом да Партизан победи, али тиме што ће бацити упаљач на терен, навијач не помаже ни играчима, ни тренеру, ни клубу", рекао је на крају портпарол некадашњег европског шампиона.

Оно што црно-бели пре свега желе да избегну, а верују да има разлога за опрез, јесте да као фудбалски клуб дођу у ситуацију да у Европи играју пред празним трибинама.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар