EK: Partizanovci na ispitu - Valensija, pa derbi!

Do sada je klub iz Humske na ime kazni u Evrokupu platio 10. 000 evra, a sličnih situacija bilo je i u prethodnim sezonama.  Dolazi Valensija, partizanovci na ispitu. . .  Posle kazni za incidente na mečevima protiv Asvela i Trenta, crno-beli apeluju na navijače da odustanu od izražavanja nezadovoljstva bacanjem tvrdih predmeta na teren.

Košarka 20.11.2018 | 21:45
EK: Partizanovci na ispitu - Valensija, pa derbi!
Pune tribina hale Pionir vrlo često umele su da budu vetar u leđa košarkašima Partizana i onaj “iks” faktora koji je lomio protivnike kada bi se igračima skratile ruke. I nebrojeno puta su publici priznanje odavali igrači, kako domaće, tako i protivničke ekipe. Ali, postoji i svojevrsna druga strana medalje, odnosno činjenica da su navijači umeli da preteraju u načinu pružanja te podrške.

Tako je u dosadašnjem toku sezone Partizan već platio 10.000 evra na ime kazni u Evrokupu, a sve zbog ubacivanja predmeta na teren. Isto ili slično je bilo i prethodnih sezona, kada su u pojedinim situacijama na teren padali raznorazni predmeti. Uglavnom je to bilo zbog nezadovljstva određenim sudijskim odlukama, a često nije dolazilo od organizovanih navijača, već od onih, uslovno rečeno, običnih.

I, naravno, nije to bio samo slučaj sa Partizanom i njegovim navijačima, već ima toga i kod ostalih srpskih klubova. Ranije je, pogotovo kada je u pitanju košarka, kod navijača postojala teza da tom vrstom pritiska sprečavaju arbiter da zauzmu određeni kriterijum suđenja, ali tako nešto više ne postoji u moderoj košarci.

Jednostavno, zbog ovakvih poteza uglavnom ispaštaju klupske kase, pa i ti isti navijači, jer među potencijalnim kaznama se nalaze i one poput igranja pred praznim tribinama. Uostalom, u fudbalu smo takvih primera kod najvećih srpskih klubova imali poprilično u poslednje vreme.

A igranje pred praznom halom, u slučaju da incidenti opet postanu učestali, svakako neće pomoći nikome, osim možda protivniku. I zato će, konkretno, prvi ispit imati navijači Partizana u sredu u meču Evrokupa sa Valensijom u hali Pionir, a samo tri dana kasnije na programu je i derbi sa Crvenom zvezdom u Jadranskoj ligi.

U sredu je u Beogradu novi košarkaški spektakl. Partizan će u okviru 8. kola Evrokupa ugostiti Valensiju, trostrukog osvajača ovog takmičenja, sa željom da se posle dva uzastopna poraza vrati na pravi put i održi nadu da će početkom 2019. biti učesnik Top 16 faze.

Važnost utakmice u pojedinim momentima će verovatno usloviti "ključanje" emocija na punim tribinama, a pokazalo se da iz takvih situacija proističu i neželjene posledice, na šta iz kluba žele posebno da ukažu pred ovaj meč, a takođe i pred "večiti" derbi, zakazan za subotu.

"Naša želja pred početak sezone bila je da imamo pune tribine na svakoj utakmici. Podrška je zaista ogromna, navijači daju ekipi neverovatan vetar u leđa i bili su jedan od presudnih faktora u dosadašnjim pobedama. Međutim, postoji i druga strana medalje, ne toliko popularna, a to je da reakcije kao što je ubacivanje predmeta na teren dovode do toga da klub, a time i sami navijači, ispaštaju", kaže za MONDO portparol Partizana Ivan Ivković.

Crno-beli su ove jeseni igrali kod kuće protiv Zenita, Asvela i Trenta, a predstoje im odlučujuće utakmice za prolaz u dalje takmičenje, protiv Valensije i eventualno protiv Turk Telekoma u poslednjem kolu.

Bacanje upaljača, novčića i drugih predmeta, nekada je moglo da zastraši sudije i utiče na blagonaklono deljenje pravde domaćinu, ali Evroliga i Evrokup su odavno rešili da uzmu arbitre u zaštitu, tako da oni obavljaju svoj posao sa mnogo više sigurnosti.

"Sudije već dugo, a naročito u poslednjih četiri-pet sezona, prosto ne reaguju na tu vrstu pritiska. Naprotiv, zauzimaju još čvršći stav. A, kazne su sve veće i Partizan je ove sezone, a tek je novembar, platio 10.000 evra zbog incidenata na utakmicama protiv Asvela i Trenta. To je ekvivalent novca dobijenog prodajom 300 sezonskih karata u julu. Ispada onda da navijači te karte nisu kupili od Partizana, nego od Evrokupa", pojašnjava Ivković i dodaje:

"Kada se saberu sve kazne plaćene tokom jedne sezone, što evropskom takmičenju, što ABA ligi i KLS, to je u proseku dovoljno za ugovor jednog dobrog, perspektivnog igrača".

U Partizanu su primetili da incidenti ovog tipa nisu "ekskluziva" organizovanih navijačkih grupa. Recimo, na utakmici protiv Asvela su upaljači doletali na parket sa svih strana.

Jedan od povoda bila je tehnička greška dodeljena crno-belima, što u savremenoj košarci zaista nije velika stvar. Prosto, tendencija je da se igra "čisti" od bilo kakvih prigovora i nesportskog ponašanja, tako da sudije i za tom merom posežu češće i lakše nego pre.

"Pritisak koji podrazumeva srce, ruke i glas je ono po čemu je Partizan godinama prepoznatljiv i zbog čega protivnici dolaze na utakmice u Beograd sa velikim respektom. Ove druge stvari su nešto što moramo da neutrališemo, jer nam to svima čini 'medveđu' uslugu. Svi smo u dvorani sa željom da Partizan pobedi, ali time što će baciti upaljač na teren, navijač ne pomaže ni igračima, ni treneru, ni klubu", rekao je na kraju portparol nekadašnjeg evropskog šampiona.

Ono što crno-beli pre svega žele da izbegnu, a veruju da ima razloga za oprez, jeste da kao fudbalski klub dođu u situaciju da u Evropi igraju pred praznim tribinama.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar