Чеферин и Ањели: Суперлига Европе је фикција!

Нема ништа од тога! Први човек УЕФА Александар Чеферин поручио је у интервјуу за "ББЦ" да је идеја о оснивању Суперлиге Европе фантазија и да се тако нешто неће догодити.  Изгледа да УЕФА побеђује: Јувентус пере руке од приватне лиге, то је само фикс идеја, уводи се Суперлига шампиона! Плус, треће такмичење како би што више клубова било задовољно.

Фудбал 22.11.2018 | 23:00
Чеферин и Ањели: Суперлига Европе је фикција!
Он је наишао на подршку првог човека Европске асоцијације клубова Андрее Ањелија и тврди да Лига шампиона као елитно такмичење УЕФА неће бити угрожена.

"Европска Суперлига се неће догодити. То је на неки начин сада фикција или сан", рекао је Александер Чеферин.

Поједини медији, попут немачког магазина "Шпигл" недавно су писали о томе како су вођени тајни разговори о стварању новог елитног такмичења у којем би се такмичили они најјачи и најбогатији клубови. Ањели, који је тренутно и први човек Јувентуса, тврди да то није истина.

"Могу да потврдим да никада нисмо видели, разговарали и били укључени у креирање тог документа. У потпуности смо везани за побољшање УЕФА", изјавио је Ањели.

"Шпигл" је отишао толико далеко да је писао како ће Суперлигу сачињавати највећи клубови из пет највећих европских лига, Шпаније, Италије, Енглеске, Немачке и Француске, те да ће премијерно такмичење кренути 2021. Чеферин и Ањели тврде како има разговора само о променама унутар постојећих такмичења под окриљем УЕФА.

"Имамо неке идеје. Све што могу да кажем је да је било каква Супер лига ван сваке приче. Сви ће имати прилику да учествују у сваком европском такмичењу", навео је Чеферин.

УЕФА је раније најавила освнивање новог такмичења са 32 клуба.

"Биће нам дужност да очувамо велику традицију европског фудбала, али с друге стране мислим да смо веома свесни да морамо да заштитимо тржишта. Морамо да размишљамо о Пољској, о земљама попут Турске, Русије", додао је Ањели.

Чеферин је такође додао да УЕФА мора да нађе начин како да смањи јаз између оних најбогатијих и најдоминантнијих клубова у односу на остале.

УЕФА - богати клубови 1:0. То је општи закључак који се намеће после најновијих дешавања на континенталној фудбалској сцени, пошто кровна организација по неће дозволити да се Реал, Бајерн, Манчестер јунајтед и остали великани одвоје у затворену Суперлигу у којој би обртали већи новац од оног који им следује од учешћа у постојећим такмичењима.

Најпре се веровало да је Бајерн заговорник идеје о формирању лиге у којој би се, по узору на НБА, такмичило 16 клубова Старог континента, тако да нико не може да испадне, самим тим ни да уђе. У питању су Реал, Барселона, Манчестер Јунајтед, Бајерн, Челси, Арсенал, Јувентус, ПСЖ, Манчестер Сити, Ливерпул, Милан, Атлетико Мадрид, Борусија Дортмунд, Олимпик Марсељ, Интер и Рома. Они би се одвојили од УЕФА и само себи били довољни. Такав им је био план све док ФИФА, као светска кућа фудбала, није запретила да ће фудбалерима који се појаве у некој врсти приватне лиге забранити учешће на Мундијалима или завршним турнирима Првенства Европе и Копа Амеирка.

Велики су схватили упозорење, па Андреа Ањели у име Јувентуса делује као човек који „пере руке“ од саме помисли да се организује Суперлига Европе, иако је немачки Шпигл позивајући се на на информације Фоотбалл Леакса тврди да су челници Старе дама још 31. марта у Цириху присуствовали састанку на коме се говорило о покретању затвореног такмичења.

„Нити смо се видели, нити разматрали, нити смо били укључени у прављење документа који би имао за циљ Суперлигу. Потпуно смо посвећени УЕФА, желимо заједно да унапређујемо фудбал“, помирљиво ће Ањели.

Још оштрије делују речи Александра Чеферина, председника УЕФА, одлучног да стане на пут богатима.

„Нема ништа од Суперлиге. За неке је то само сан или фикс идеја. Наши планови су другачији. Све што могу да кажем је да не долази у обзир формирање било каквог затвореног такмичења каква је Суперлига Европе. Што се нас тиче, сви ће имати прилику да учествују у европским куповима. Нажалост, често се дешава да богати постају богатији, али смо ми једна од ретких организација која може да се носи с тим проблемом. Знамо да морамо да смањимо разлике између богатих и сиромашних клубова, свесни да је немогуће до краја избрисати разлике“, уверава Чеферин.

Оно што ни Чеферин ни Ањели, као председник ЕЦА (Европска клупска асоцијација), нису рекли јавно, јесте да ће одређених промена, ипак, бити. Пре свега како би се одобровољили великани. У плану је формирање Суперлиге шампиона која би стартовала најраније 2024. године и подразумевала би промењен формат актуелне Лиге шампиона. Засад је само изнет предлог да се до 2020. заврши нацрт такмичења, с тим што се неки обриси већ назиру. Дакле, није реч о приватној, већ лиги коју конторлише УЕФА, али би наградни фонд био драстично већих од постојећег. И најјачи би имали већа права.

Замисао је да се мечеви тог елитног купа, чији учесници би били највећи клубови, играју викендом, а државна првенства у распону од уторка до четвртка. Осим тога, од 2021. формирало би се треће такмичење (нека врста оживљавања угашеног Купа победника купова), како би они тимови који не обезбеде пласман у Лигу шампиона и Лигу Европе добили шансу да играју међународне утакмице током сезоне. И да зараде.

Наравно, не као великани, али опет да им то буде примамјиво. А дотад би ови најмоћнији могли да изграде план како да постојећи формат 4X4 (четири сигура места у Лиги шампиона за представнике четири најјача првенства) разраде и у њега увуку оне који ће доносити још више новца. И УЕФА и њима самима.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар