Čeferin i Anjeli: Superliga Evrope je fikcija!

Nema ništa od toga! Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin poručio je u intervjuu za "BBC" da je ideja o osnivanju Superlige Evrope fantazija i da se tako nešto neće dogoditi.  Izgleda da UEFA pobeđuje: Juventus pere ruke od privatne lige, to je samo fiks ideja, uvodi se Superliga šampiona! Plus, treće takmičenje kako bi što više klubova bilo zadovoljno.

Fudbal 22.11.2018 | 23:00
Čeferin i Anjeli: Superliga Evrope je fikcija!
On je naišao na podršku prvog čoveka Evropske asocijacije klubova Andree Anjelija i tvrdi da Liga šampiona kao elitno takmičenje UEFA neće biti ugrožena.

"Evropska Superliga se neće dogoditi. To je na neki način sada fikcija ili san", rekao je Aleksander Čeferin.

Pojedini mediji, poput nemačkog magazina "Špigl" nedavno su pisali o tome kako su vođeni tajni razgovori o stvaranju novog elitnog takmičenja u kojem bi se takmičili oni najjači i najbogatiji klubovi. Anjeli, koji je trenutno i prvi čovek Juventusa, tvrdi da to nije istina.

"Mogu da potvrdim da nikada nismo videli, razgovarali i bili uključeni u kreiranje tog dokumenta. U potpunosti smo vezani za poboljšanje UEFA", izjavio je Anjeli.

"Špigl" je otišao toliko daleko da je pisao kako će Superligu sačinjavati najveći klubovi iz pet najvećih evropskih liga, Španije, Italije, Engleske, Nemačke i Francuske, te da će premijerno takmičenje krenuti 2021. Čeferin i Anjeli tvrde kako ima razgovora samo o promenama unutar postojećih takmičenja pod okriljem UEFA.

"Imamo neke ideje. Sve što mogu da kažem je da je bilo kakva Super liga van svake priče. Svi će imati priliku da učestvuju u svakom evropskom takmičenju", naveo je Čeferin.

UEFA je ranije najavila osvnivanje novog takmičenja sa 32 kluba.

"Biće nam dužnost da očuvamo veliku tradiciju evropskog fudbala, ali s druge strane mislim da smo veoma svesni da moramo da zaštitimo tržišta. Moramo da razmišljamo o Poljskoj, o zemljama poput Turske, Rusije", dodao je Anjeli.

Čeferin je takođe dodao da UEFA mora da nađe način kako da smanji jaz između onih najbogatijih i najdominantnijih klubova u odnosu na ostale.

UEFA - bogati klubovi 1:0. To je opšti zaključak koji se nameće posle najnovijih dešavanja na kontinentalnoj fudbalskoj sceni, pošto krovna organizacija po neće dozvoliti da se Real, Bajern, Mančester junajted i ostali velikani odvoje u zatvorenu Superligu u kojoj bi obrtali veći novac od onog koji im sleduje od učešća u postojećim takmičenjima.

Najpre se verovalo da je Bajern zagovornik ideje o formiranju lige u kojoj bi se, po uzoru na NBA, takmičilo 16 klubova Starog kontinenta, tako da niko ne može da ispadne, samim tim ni da uđe. U pitanju su Real, Barselona, Mančester Junajted, Bajern, Čelsi, Arsenal, Juventus, PSŽ, Mančester Siti, Liverpul, Milan, Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Olimpik Marselj, Inter i Roma. Oni bi se odvojili od UEFA i samo sebi bili dovoljni. Takav im je bio plan sve dok FIFA, kao svetska kuća fudbala, nije zapretila da će fudbalerima koji se pojave u nekoj vrsti privatne lige zabraniti učešće na Mundijalima ili završnim turnirima Prvenstva Evrope i Kopa Ameirka.

Veliki su shvatili upozorenje, pa Andrea Anjeli u ime Juventusa deluje kao čovek koji „pere ruke“ od same pomisli da se organizuje Superliga Evrope, iako je nemački Špigl pozivajući se na na informacije Football Leaksa tvrdi da su čelnici Stare dama još 31. marta u Cirihu prisustvovali sastanku na kome se govorilo o pokretanju zatvorenog takmičenja.

„Niti smo se videli, niti razmatrali, niti smo bili uključeni u pravljenje dokumenta koji bi imao za cilj Superligu. Potpuno smo posvećeni UEFA, želimo zajedno da unapređujemo fudbal“, pomirljivo će Anjeli.

Još oštrije deluju reči Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA, odlučnog da stane na put bogatima.

„Nema ništa od Superlige. Za neke je to samo san ili fiks ideja. Naši planovi su drugačiji. Sve što mogu da kažem je da ne dolazi u obzir formiranje bilo kakvog zatvorenog takmičenja kakva je Superliga Evrope. Što se nas tiče, svi će imati priliku da učestvuju u evropskim kupovima. Nažalost, često se dešava da bogati postaju bogatiji, ali smo mi jedna od retkih organizacija koja može da se nosi s tim problemom. Znamo da moramo da smanjimo razlike između bogatih i siromašnih klubova, svesni da je nemoguće do kraja izbrisati razlike“, uverava Čeferin.

Ono što ni Čeferin ni Anjeli, kao predsednik ECA (Evropska klupska asocijacija), nisu rekli javno, jeste da će određenih promena, ipak, biti. Pre svega kako bi se odobrovoljili velikani. U planu je formiranje Superlige šampiona koja bi startovala najranije 2024. godine i podrazumevala bi promenjen format aktuelne Lige šampiona. Zasad je samo iznet predlog da se do 2020. završi nacrt takmičenja, s tim što se neki obrisi već naziru. Dakle, nije reč o privatnoj, već ligi koju kontorliše UEFA, ali bi nagradni fond bio drastično većih od postojećeg. I najjači bi imali veća prava.

Zamisao je da se mečevi tog elitnog kupa, čiji učesnici bi bili najveći klubovi, igraju vikendom, a državna prvenstva u rasponu od utorka do četvrtka. Osim toga, od 2021. formiralo bi se treće takmičenje (neka vrsta oživljavanja ugašenog Kupa pobednika kupova), kako bi oni timovi koji ne obezbede plasman u Ligu šampiona i Ligu Evrope dobili šansu da igraju međunarodne utakmice tokom sezone. I da zarade.

Naravno, ne kao velikani, ali opet da im to bude primamjivo. A dotad bi ovi najmoćniji mogli da izgrade plan kako da postojeći format 4X4 (četiri sigura mesta u Ligi šampiona za predstavnike četiri najjača prvenstva) razrade i u njega uvuku one koji će donositi još više novca. I UEFA i njima samima.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar