Томић: На побједу у Андори, не гледамо кош разлику!

Кошаркаши Црвене звезде играју у гостима са Андором утакмицу у којој ће покушати да прекину мини серију од два пораза у Еврокупу.  Три у један! Звезда оверава визу за ТОП 16.

Кошарка 20.11.2018 | 17:15
Томић: На побједу у Андори, не гледамо кош разлику!
Црвено-бели у мечу са Андором могу да тријумфом направе велики корак према пласману у другу фазу.

"После пораза од Монака код куће прва добра реакција је била против Морнара. Победа нам доста значила за самопоуздање. Сад имамо две утакмице на страни, Андора па Партизан, а карактер екипе се гради на страни, не код куће. Биће тешка утакмица, они имају учинак од четири победе и три пораза и ми морамо да одиграмо квалитетну утакмицу да бисмо победили. Идемо на победу, не интересује нас кош разлика из Београда'', истакао је тренер Милан Томић за клупски сајт.

Кратку анализу ривала и своје виђење наредне утакмице имао је и Огњен Добрић:''Андора је тим који игра на енергију, добро играју код куће и сигурно ће бити неизвестан меч. Ми ћемо пробати да урадимо оно што смо планирали и надамо се да це то бити довољно за победу. Тријумф би доста значио јер следецу утакмицу у Еворкупу играмо код куће и то ће нам бити довољно за пролаз даље уколико победимо'', истакао је Добрић.Црвена звезда ће у Андори имати и подршку својих навијача који су резервисали места како би бодрили црвено-беле. Утакмица 8. кола А групе између Андоре и Црвене звезде игра се у уторак од 20 часова.

Кошаркаши Црвене звезде допутовали су у понедељак у раним поподневним часовима на тло Ђироне, после чега их је чекало још трочасовно путовање аутобусом до коначног одредишта, све са намером да се једним потезом одраде три велика посла: победи Андора (ТВ Спортклуб, 20.00), прекине серија европских пораза на гостовањима и виза за ТОП 16 фазу Еврокупа.

Сада је, можда више него икада раније, потребно да Црвена звезда заиста покаже реакцију о којој се толико говори унутар свлачионице. После можда и најслабије утакмице ове сезоне и првог пораза на свом терену, Звезда је поново одиграла јако у Јадранској лиги и разбила Морнар с 33 поена разлике. Нешто слично учинила је и после Улма на гостовању Олимпији, али се онда наредна европска авантура претворила у ново лоше искуство...

Зарад мира у екипи током последња два кола, важно је да се пелцер из регионалног такмичења пренесе на сигурну игру кроз четири квартала европског гостовања у Андори и однесе победа која би гарантовала одлазак у наредну фазу такмичења. У супротном, Црвена звезда би у последња два кола теоретски могла и да стрепи за место у четири најбоља тима Групе А...

"Прва реакција је била против Морнара. Била је добра утакмица, значило нам је доста за самопоуздање. Имамо две утакмице на страни, Андора па Партизан. Карактер екипе се гради на страни, а не код куће. Биће тешка утакмица, они имају учинак од четири победе и три пораза у Еврокуп и ми морамо да одиграмо квалитетну утакмицу да бисмо победили. Идемо на победу, не интересује нас кош разлика из Београда", истакао је Милан Томић.

Андора је у великом у великом успону форме после нешто слабијег почетка сезоне. Са просеком од преко 87 поена, Андора има један од најбољих офанзивних линија Еврокупа, а ове сезоне незаустављива је када убаци преко 90 поена, независно од тога које такмичење игра. О томе могу да посведоче Реал Мадрид, Басконија, Галатасарај, Улм...

Кључ ове утакмице лежи у квалитетној одбрани. Оној која је самлела Цедевиту и Будућност у по два наврата, али и Галатасарај. И играчи су сами признали да им мањка заинтересованости за колективну одбрану, у чему је највише предњачила спољна линија у директним окршајима, мада ни комуникација са стране помоћи није била задовољавајућа. Статистика каже да је Андора добила само једну утакмицу где је убележила мање од 80 поена и генералним посматрањем филозофије тренера Ибона Навара долази се до јасног закључка да екипи прија брза игра и темпо који диктирају Дилан Енис и Ендрју Албиси. Уколико би Звезда пронашла начин да успори напад ривала, била би у великој предности. Мада, не треба заборавити да Андора нема европски пораз код куће и да игра с много самопоуздања пред својом публиком, иако је Галатасарај био надомак брејка пре безмало две седмице. 

''Андора је тим који игра на енергију, добро играју код куће и сигурно ће бити неизвестан меч. Ми ћемо пробати да урадимо оно што смо планирали и надамо се да це то бити довољно за победу. Тријумф би доста значио јер следећу утакмицу у Еворкупу играмо код куће и то ће нам бити довољно за пролаз даље уколико победимо'', истакао је Огњен Добрић.

Осим рада на колективној одбрани, Звезди је потребно и да Милан Томић коначно одахне. Као што је то учинио после утакмице с Морнаром и не изгуби живце када погледа колону изгубљених лопти. Звезда их бележи више од 16 по утакмици откако је групна фаза почела, а у последње три утакмице чак 19.

Нападачки Црвена звезда није деловала нимало налик екипи која је знала да користи сав потенцијал и све квалитете у офанзивној поставци, уз велику енергију и прави приступ. Уз добар одабир шутерских позиција, преко равномерног проигравања центара кроз добру сарадњу, до препознатљивих улазака Џоа Регланда и Мохамеда Фајеа у срце противничке одбране за сигурне, лаке поене.

Звезда се, необјашњиво, препустила аутоматизацији, односно механичком извођењу нападачких кретњи. То су Улм, а посебно Монако умели да прочитају и приступе агресивнијом одбраном на играчу с лоптом, што је натерало црвено-беле да потпуно изађу из зоне комфора. Све то утицало је значајно утицало да опадну и проценти реализованих шутева за три поена, а да носиоци игре уђу у негативну фазу и практично сви буду само бледе сенке играча који су доминирали током октобра. Мада, не треба заборавити да смо тек у новембру и да су успони и падови нормална ствар... 

Милан Томић у Андору није повео Дејана Давидовца и Алексу Раданова, који се и даље опорављају од повреда скочног зглоба, односно леђа. Њихово место заузео је Марко Кешељ.

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар