Tomić: Na pobjedu u Andori, ne gledamo koš razliku!

Košarkaši Crvene zvezde igraju u gostima sa Andorom utakmicu u kojoj će pokušati da prekinu mini seriju od dva poraza u Evrokupu.  Tri u jedan! Zvezda overava vizu za TOP 16.

Košarka 20.11.2018 | 17:15
Tomić: Na pobjedu u Andori, ne gledamo koš razliku!
Crveno-beli u meču sa Andorom mogu da trijumfom naprave veliki korak prema plasmanu u drugu fazu.

"Posle poraza od Monaka kod kuće prva dobra reakcija je bila protiv Mornara. Pobeda nam dosta značila za samopouzdanje. Sad imamo dve utakmice na strani, Andora pa Partizan, a karakter ekipe se gradi na strani, ne kod kuće. Biće teška utakmica, oni imaju učinak od četiri pobede i tri poraza i mi moramo da odigramo kvalitetnu utakmicu da bismo pobedili. Idemo na pobedu, ne interesuje nas koš razlika iz Beograda'', istakao je trener Milan Tomić za klupski sajt.

Kratku analizu rivala i svoje viđenje naredne utakmice imao je i Ognjen Dobrić:''Andora je tim koji igra na energiju, dobro igraju kod kuće i sigurno će biti neizvestan meč. Mi ćemo probati da uradimo ono što smo planirali i nadamo se da ce to biti dovoljno za pobedu. Trijumf bi dosta značio jer sledecu utakmicu u Evorkupu igramo kod kuće i to će nam biti dovoljno za prolaz dalje ukoliko pobedimo'', istakao je Dobrić.Crvena zvezda će u Andori imati i podršku svojih navijača koji su rezervisali mesta kako bi bodrili crveno-bele. Utakmica 8. kola A grupe između Andore i Crvene zvezde igra se u utorak od 20 časova.

Košarkaši Crvene zvezde doputovali su u ponedeljak u ranim popodnevnim časovima na tlo Đirone, posle čega ih je čekalo još tročasovno putovanje autobusom do konačnog odredišta, sve sa namerom da se jednim potezom odrade tri velika posla: pobedi Andora (TV Sportklub, 20.00), prekine serija evropskih poraza na gostovanjima i viza za TOP 16 fazu Evrokupa.

Sada je, možda više nego ikada ranije, potrebno da Crvena zvezda zaista pokaže reakciju o kojoj se toliko govori unutar svlačionice. Posle možda i najslabije utakmice ove sezone i prvog poraza na svom terenu, Zvezda je ponovo odigrala jako u Jadranskoj ligi i razbila Mornar s 33 poena razlike. Nešto slično učinila je i posle Ulma na gostovanju Olimpiji, ali se onda naredna evropska avantura pretvorila u novo loše iskustvo...

Zarad mira u ekipi tokom poslednja dva kola, važno je da se pelcer iz regionalnog takmičenja prenese na sigurnu igru kroz četiri kvartala evropskog gostovanja u Andori i odnese pobeda koja bi garantovala odlazak u narednu fazu takmičenja. U suprotnom, Crvena zvezda bi u poslednja dva kola teoretski mogla i da strepi za mesto u četiri najbolja tima Grupe A...

"Prva reakcija je bila protiv Mornara. Bila je dobra utakmica, značilo nam je dosta za samopouzdanje. Imamo dve utakmice na strani, Andora pa Partizan. Karakter ekipe se gradi na strani, a ne kod kuće. Biće teška utakmica, oni imaju učinak od četiri pobede i tri poraza u Evrokup i mi moramo da odigramo kvalitetnu utakmicu da bismo pobedili. Idemo na pobedu, ne interesuje nas koš razlika iz Beograda", istakao je Milan Tomić.

Andora je u velikom u velikom usponu forme posle nešto slabijeg početka sezone. Sa prosekom od preko 87 poena, Andora ima jedan od najboljih ofanzivnih linija Evrokupa, a ove sezone nezaustavljiva je kada ubaci preko 90 poena, nezavisno od toga koje takmičenje igra. O tome mogu da posvedoče Real Madrid, Baskonija, Galatasaraj, Ulm...

Ključ ove utakmice leži u kvalitetnoj odbrani. Onoj koja je samlela Cedevitu i Budućnost u po dva navrata, ali i Galatasaraj. I igrači su sami priznali da im manjka zainteresovanosti za kolektivnu odbranu, u čemu je najviše prednjačila spoljna linija u direktnim okršajima, mada ni komunikacija sa strane pomoći nije bila zadovoljavajuća. Statistika kaže da je Andora dobila samo jednu utakmicu gde je ubeležila manje od 80 poena i generalnim posmatranjem filozofije trenera Ibona Navara dolazi se do jasnog zaključka da ekipi prija brza igra i tempo koji diktiraju Dilan Enis i Endrju Albisi. Ukoliko bi Zvezda pronašla način da uspori napad rivala, bila bi u velikoj prednosti. Mada, ne treba zaboraviti da Andora nema evropski poraz kod kuće i da igra s mnogo samopouzdanja pred svojom publikom, iako je Galatasaraj bio nadomak brejka pre bezmalo dve sedmice. 

''Andora je tim koji igra na energiju, dobro igraju kod kuće i sigurno će biti neizvestan meč. Mi ćemo probati da uradimo ono što smo planirali i nadamo se da ce to biti dovoljno za pobedu. Trijumf bi dosta značio jer sledeću utakmicu u Evorkupu igramo kod kuće i to će nam biti dovoljno za prolaz dalje ukoliko pobedimo'', istakao je Ognjen Dobrić.

Osim rada na kolektivnoj odbrani, Zvezdi je potrebno i da Milan Tomić konačno odahne. Kao što je to učinio posle utakmice s Mornarom i ne izgubi živce kada pogleda kolonu izgubljenih lopti. Zvezda ih beleži više od 16 po utakmici otkako je grupna faza počela, a u poslednje tri utakmice čak 19.

Napadački Crvena zvezda nije delovala nimalo nalik ekipi koja je znala da koristi sav potencijal i sve kvalitete u ofanzivnoj postavci, uz veliku energiju i pravi pristup. Uz dobar odabir šuterskih pozicija, preko ravnomernog proigravanja centara kroz dobru saradnju, do prepoznatljivih ulazaka Džoa Reglanda i Mohameda Fajea u srce protivničke odbrane za sigurne, lake poene.

Zvezda se, neobjašnjivo, prepustila automatizaciji, odnosno mehaničkom izvođenju napadačkih kretnji. To su Ulm, a posebno Monako umeli da pročitaju i pristupe agresivnijom odbranom na igraču s loptom, što je nateralo crveno-bele da potpuno izađu iz zone komfora. Sve to uticalo je značajno uticalo da opadnu i procenti realizovanih šuteva za tri poena, a da nosioci igre uđu u negativnu fazu i praktično svi budu samo blede senke igrača koji su dominirali tokom oktobra. Mada, ne treba zaboraviti da smo tek u novembru i da su usponi i padovi normalna stvar... 

Milan Tomić u Andoru nije poveo Dejana Davidovca i Aleksu Radanova, koji se i dalje oporavljaju od povreda skočnog zgloba, odnosno leđa. Njihovo mesto zauzeo je Marko Kešelj.

Izvor: B92/mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar