ЛН: Какав повратак Холанђана! Нијемци опет "упрскали"!

Ван Дајк као шпиц "дотукао" Немце: Холандија у 91. до бода и 1. места! Фудбалери Немачке одиграли су нерешено са Холандијом у Гелзенкирхену 2:2 у својој четвртој утакмици Групе 1, Лиге А, УЕФА Лиге нација.  Репрезентација Холандије до 85. минута губила 2:0, а онда стигла до бода који јој је донео прво место у групи и пласман на завршни турнир Лиге нација.  Краљевски повратак Холандије! Ван Дајкова стрела у срце Немаца за сузе Француза! Сјајан финиш у Гелзенкирхену и подела плена (2:2) која је на крају Лале послала у плеј-оф.

Фудбал 19.11.2018 | 23:20
ЛН: Какав повратак Холанђана! Нијемци опет "упрскали"!
Холандија, којој је био довољан и бод за прво место у групи, до њега је дошла у надокнади времена иако је домаћин врло рано повео са 2:0 головима Вернера и Санеа.

Она ће као првопласирана на завршни турнир Лиге нација јер има седам бодова после четири одиграна меча и бољи међусобни скор са Француском, која има исти број бодова.

Немачка није имала шансе да прође до завршног турнира, али је на крају меча било видно да им је тешко пао нови тежак ударац и просута предност од два гола.

Немци су били бољи противник током 75 минута, Холанђани само у последњих 15, али домаћини нису све време играли у ритму из првих двадесетак минута. Да јесу, лако су могли да потуку госте.

Овако нису успели да им врате за тежак пораз 3:0 пре месец дана. Томас Милер је као резервиста у победи уписао и један рекорд јер је од 65. минута заменио Гнабрија и 100. пут заиграо у дресу Немачке.

Његов тим је већ у деветом минуту повео са 1:0. Виртуозан пас из прве Гнабрија је на тридесетак метара од гола прихватио Тимо Вернер, продужио је још који корак и онда врло лепо шутирао и савладао Силесена.

Лирој Сане дуплира предност у 20. минуту када је добро заломио улево и онда уз мало среће погодио по други пут на мечу мрежу Холандије.

Лопта се на путу до гола одбила од ноге играча "лала", скренула и преварила Силесена. Немци су до трећег гола могли у 40. минуту када је Шулц центрирао, Серж Гнабри скочио, а Холанђани имали среће јер је Гнабријев ударац завршио поред гола.

Холандија је у финишу првог дела ослабљена изласком Рајана Бабела због повреде, али је тек у другом полувремену упутила први ударац ка оквиру гола на ком је стајао Мануел Нојер. Промес са дистанце шутира у 55. минуту, Нојер то лагано брани, а одбрана домаћина функционисала је одлично.

У међувремену добро шутирао Вернер који се истакао и у 62. минуту али је лопта још једном отишла поред стативе.

Мада је на половини Немачке често било и по шест, седам играча у наранџастим дресовима у раној фази напада противника, пресинг није био добар, па су Немци прилично лако износили лопту.

Тек у последњих петнаестак минута, Холандија је почела да напада ангажованије па је Депај опасно запретио у 77. минуту, када се прошетао кроз одбрану ривала кроз средину и онда пуцао у Нојеров ближи угао.

Чувар мреже Бајерна је одбранио, али су "наранџасти" ипак успели да постигну један гол у 85. минуту. Де Рон је после дуге акције додао Промесу, овај је из казненог простора нациљао угао и атрактивним голом смањио на 2:1.

Керер је након тога слабо шутирао искоса, иако је био у доброј прилици. На све или ништа је кренуо селектор Холандије Куман јер је у последњим минутима Вирџил Ван Дајк отишао напред и "глумио" центарфора.

Та тактика се исплатила шест минута после гола Промеса и потпуни шок је наступио после центаршута Холанђана који главом скреће Кимих на ногу Ван Дајку. Дефанзивац Ливерпула је био присебан, ухватио је лопту у ваздуху и Нојер је могао само да се ухвати за главу, а Холанђани да славе тих коначних 2:2.

На завршни турнир су прошле Швајцарска, Енглеска, Холандија и Португал и тај турнир ће се играти од 5. до 9. јуна играти у Португалу.

Још један расплет у групама елитне дивизије Лиге нација и још једна драма!

Енглеска се на "Фајнал фор" у Португалу пласирала преокретом против директног ривала Хрватске (2:1), затим је Швајцарска на још импресивнији начин елиминисала Белгију (од 0:2 до 5:2), али Холандија је до првог места у групи стигла вративши се из "мртвих".

Изабраници Роналда Кумана су на гостовању у Гелзенкирхену губили 2:0 још од 20. минута и све до пет минута пре краја ништа није указивало да могу до потребног бода.

Онда је Квинси Промес сјајно "заврнуо" ударац са 16 метара и лопта је ушла у мрежу крај десне стативе, изван домашаја Мануела Нојера - 2:1.

Слично суботњем дуелу Србије и Црне Горе, одједном се наизглед решена утакмица потпуно "отворила".

Немци су пропустили још једну у низу одличних прилика, а "лале" у надокнади времена изједначиле на 2:2, када је Џошуа Кимих после центаршута са десне стране нехотице проиграо противничког штопера Вирџила Ван Дајка.

Ас Ливерпула одлично је реаговао и са петерца спровео још једну лопту иза Нојерових леђа, за коначних

Немачка - Холандија 2:2 (2:0)
/Вернер 9, Сане 20 - Промес 85, Ван Дајк 90+1/

Холандија и Француска су са по седам бодова завршиле такмичење у Групи 1, али је на страну "лала" превагнуо биланс у међусобним сусретима - 1:2, 2:0 - па ће се од 5. до 9. јуна 2019. у Гимараешу борити за наслов првог шампиона Лиге нација, са Португалом, Енглеском и Швајцарском.

Немци су из прва три меча освојили само један бод, били су помирени са испадањем у дивизију Б, али су желели да се победом опросте од својих навијача и на позитивној ноти окончају врло лошу 2018. годину.

Почели су фуриозно, Тимо Вернер и Лирој Сане су шутевима из даљине бацили противника у нокдаун, али није уследио и "нокаут". То им се осветило ремијем који би могао да их кошта повлашћеног статуса приликом предстојећег жреба квалификација за Европско првенство 2020!

Какав краљевски повратак Холандије! Једна од највећих фудбалских сила и званично је опет велика после сјајног ремија у Гелзенкирхену против Немачке 2:2 (2:0).

Вирџил ван Дајк је човек који је ранио у срце навијаче Панцера, који су 90. минута били уверени да ће победом над историјски великим ривалом, избацити Холандију из воза за плеј-оф. Али, уместо тога десило се чудо. Холанђани који су се мучили готово 85 минута магично су оживели на терену Шалкеа и оставили разочаране не само Немце већ и њихове комшије Французе који су у последњим тренуцима изгубили прво место у групи.

Наиме, пошто и Лале и Галски петлови имају исти број бодова (по седам) одлучио је међусобни скор и глупостМусе Сисока који је пре неколико дана скривио пенал за 2:0 у Ротердаму у 96. минуту сада је и званично коштала светске шампионе пласмана у плеј-оф.

На терену је вечерас све било у служби Немачке до самог финиша. Нова поставка Јоахима Лева у формацији 3-4-3, са тројицом брзих нападача - Гнабри, Вернер, Сане - дала је резултате већ у уводних 20 минута кјада су Панцери стекли два гола предности. Тражила се брзина, тражио се друблинг, финта и спретност и тако су Немци и постигли оба поготка, најпре Вернер у деветом, а затим и Лирој Сане у 19. минуту.

Међутим, Немачка је опет и вечерас испољила и бољку - немогућност да заврши започети посао. То јој некада није био проблемм али овој генерацији фудбалера очигледно јесте. Уместо да дотуче грогиране Холанђане, који ништа нарочито нису играли вечерас посебно у првом полувремену, јаловим контранападима и промашеним шансама и после уласка Марка Ројса и Томаса Милера у 65. минуту дали су шансу ривалу да се врати.

То се и догодило у самом финишу. У последњих десет минута Роналд Куман је послао Ван Дајка високо у шпиц, а резултат свега била су два гола, најпре Квинсија Промеса у 85. потом (леп ударац) и високог штопера у 90. за велико славље навијача Холандије. Најлепшег, пошто се ради и о највећем фудбалском ривалу.

Глупост из финиша утакмице и испуштена победа могла би да кошта Немце и боље стартне позиције на жребу за квалификације за Европско првенство, али и да погоди тимове који су пласирани ниже од њих. Панцери би на крају Лиге нација могли да падну чак и у други шешир на жребу, па би тако тимови из трећег и четвртог имали значајно тежи пут до првенства ако би запали у групу рецимо с њима и неком селекцијом из првог. Али, о том потом... 

Македонија мења Словенију у Лиги Ц! Мечевима у понедељак у већини група завршено је такмичење у првој сезони Лиге нација.

Највећи утисак су оставиле балканске репрезентације. Македонија је победом потврдила пласман у виши ранг, док је Словенија, упркос ремију, остала "закуцана" за дно у Лиги Ц и од следеће сезоне ће наступати у најнижем рангу.

У Лиги Б Чешка је минималним резултатом савладала Словачку и послала је у Лигу Ц, али није успела да се пласира у Лигу А јер је то раније већ учинила Украјина.

Једини гол на утакмици постигао је чешки нападач Патрик Шик који је у 32. минуту фантастично "боцнуо" голмана Словачке и донео победу својој екипи.

Чешка је отров за Словачку! Шик избацио комшије!

Украјина је још раније обезбедила прво место у групи 1, Б дивизије Лиге нација, а вечерас смо сазнали и ко испада.

У Ц дивизију се сели Словачка коју је елиминисала Чешка. Са две победе у окршајима против комшија, Чеси су обезбедили друго место и опстанак у другом разреду европског фудбала. После победе у гостима, вечерас су минималцем на свом трену савладали локалног ривала, а једини гол је постигао Ромин нападачПатрик Шик.

Словаци су били скоро отписани после два стартна пораза, али су победом над Украјином оживели наду да могу до опстанка. Била им је потребна победа у Чешкој јер је реми због бољег међусобног скора одговарао домаћину. Словачка је кренула офанзивно и била боља у првих 25 минута, али је потом дочивела хладан туш. Шкретл је у 32. минуту закаснио са офсајд замком, Шик је искористио простор, изашао сам пред голмана и лобовао га.

После вођства су Чеси преузели контролу над утакмицом и одбранили победу. Словачка је испала у трећ ранг Лиге нација.

У другом мечу Лиге Б Данска, која се пласирала у елиту већ у претходном колу, одиграла је без голова са Ирском, која ће од наредног издања Лиге нација играти у Лиги Ц.

У Лиги Ц Словенија је успела да упропасти све Буграској ремијем у гостима од 1:1.

Бугари су потенцијалном победом од неколико голова разлике могли да буду први, испред Норвешке, али су изгубили све шансе када је Зајц изједначио у 75. минуту. Претходно је домаћина у вођство довео Иванов седам минута раније.

У истој групи Норвежани су лако победили Кипар (2:0) на гостовању головима Камаре у 36. и 48. минуту.

Норвежани стижу у Б дивизију, Бугари нису успели! Скандинавци славили на Кипру, Словенија однела бод из Софије.

Норвешка је освојила прво место у трећој групи Ц дивизије Лиге нација и изборила пласман у виши ранг! У утакмици последњег кола скандинавска селекција као гост је победила Кипар са 2:0, док је главни конкурент Бугарска на домаћем терену одиграла само 1:1 против Словеније.

Релативно лако су Норвежани стигли до бодова у Никозији, а свакако су били бољи, опаснији и конкретнији ривал од домаћина. А јунак важне победе био је 29-годишњи нападач Ола Камара.

Сјајно се снашао у 36. минуту овај фудбалер и лепу акцију после асистенције Елабделуија крунисао водећим поготком. На почетку другог полувремена, тачније у 48. минуту Камара је опет био најспретнији на петерцу Кипрана и после корнера дуплирао предност.

Ипак, ту није био крај узбуђењима на утакмици у Никозији, јер су обе екипе дуел завршиле са по десет играча на терену. Најпре је у 80. минуту Кипранин Силис због неопрезног старта морао у свлачионицу, а иста судбина снашла је Елијунусија десет минута касније.

Репрезентација Бугарске надала се победи против Словеније, али на полупразном стадиону Васил Левски, није могла више од ремија.

А нападали су домаћи у већем делу утакмице, били су нешто опаснији и деловало је да ће успети. У 68. минуту Галин Иванов је коначно начео мрежу Словенаца, али радост домаћих трајала је само седам минута пре него што је Миха Зајц изједначио.

У Групи 1 Лиге Д Грузија је забележила и пету победу на такмичењу савладавши Казахстан са 2:1 и она ће следеће сезоне играти у Лиги Ц.

У Групи 4 Македонија је такође забележила пети тријумф и доживела исту судбину као и Грузија.

Македонци су рутински савладали Гибралтар са 3:0, а за два гола био је одговоран нападач Палерма Илија Несторовски.

Македонија без милости, мајсторија Бардија. Гибралтар није имао шта да тражи у Скопљу.

Фудбалери Македоније у великом стилу су потврдили освајање првог места у четвртој групи Д дивизије Лиге нација и пласман у виши ранг такмичења у наредном циклусу. Наши јужну суседи су у Скопљу убедљиво савладали Гибралтар са 4:0 у последњем колу.

Била је то права игра мачке и миша и једина дилема била је са колико голова у мрежи ће Македонци да испрате госте.

Укупно је домаћа екипа упутила чак 39 удараца ка противничком голу, али је у првом полувремену само једна лопта завршила у мрежи Гибралтара.

Играо се 27. минут када је Енис Барди маестралним ударцем искоса са ивице казненог простора довео Македонце у вођство.

А у наставку утакмице на сцену је ступио расположени Илија Несторовски. Прво је у 67. минуту повисио на 2:0, а онда је 13 минута касније још једном био прецизан.

Коначан резултат поставио је Александар Трајковски у другом минуту судијске надокнаде.

ОСТАЛИ РЕЗУЛТАТИ

ЛИГА Б

Група 1

Чешка - Словачка 1:0 (1:0)
/Шик 32/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Украјина 9, Чешка 6, Словачка 3.

Група 4

Данска - Република Ирска 0:0

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Данска 8, Велс 6, Ирска 2.

ЛИГА Ц

Група 3

Бугарска - Словенија 1:1 (0:0)
/Иванов 68 - Зајц 75/

Кипар - Норвешка 0:2 (0:1)
/Камара 36, 48/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Норвешка 13, Бугарска 11, Кипар 5, Словенија 3.

ЛИГА Д

Група 1

Андора - Летонија 0:0

Грузија - Казахстан 2:1 (0:0)
/Меребашвили 59, Чакветадзе 84 - Омиртајев 90/

КОНАЧНА ТАБЕЛА: Грузија 16, Казахстан 6, Летонија 4, Андора 4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар