LN: Kakav povratak Holanđana! Nijemci opet "uprskali"!

Van Dajk kao špic "dotukao" Nemce: Holandija u 91. do boda i 1. mesta! Fudbaleri Nemačke odigrali su nerešeno sa Holandijom u Gelzenkirhenu 2:2 u svojoj četvrtoj utakmici Grupe 1, Lige A, UEFA Lige nacija.  Reprezentacija Holandije do 85. minuta gubila 2:0, a onda stigla do boda koji joj je doneo prvo mesto u grupi i plasman na završni turnir Lige nacija.  Kraljevski povratak Holandije! Van Dajkova strela u srce Nemaca za suze Francuza! Sjajan finiš u Gelzenkirhenu i podela plena (2:2) koja je na kraju Lale poslala u plej-of.

Fudbal 19.11.2018 | 23:20
LN: Kakav povratak Holanđana! Nijemci opet "uprskali"!
Holandija, kojoj je bio dovoljan i bod za prvo mesto u grupi, do njega je došla u nadoknadi vremena iako je domaćin vrlo rano poveo sa 2:0 golovima Vernera i Sanea.

Ona će kao prvoplasirana na završni turnir Lige nacija jer ima sedam bodova posle četiri odigrana meča i bolji međusobni skor sa Francuskom, koja ima isti broj bodova.

Nemačka nije imala šanse da prođe do završnog turnira, ali je na kraju meča bilo vidno da im je teško pao novi težak udarac i prosuta prednost od dva gola.

Nemci su bili bolji protivnik tokom 75 minuta, Holanđani samo u poslednjih 15, ali domaćini nisu sve vreme igrali u ritmu iz prvih dvadesetak minuta. Da jesu, lako su mogli da potuku goste.

Ovako nisu uspeli da im vrate za težak poraz 3:0 pre mesec dana. Tomas Miler je kao rezervista u pobedi upisao i jedan rekord jer je od 65. minuta zamenio Gnabrija i 100. put zaigrao u dresu Nemačke.

Njegov tim je već u devetom minutu poveo sa 1:0. Virtuozan pas iz prve Gnabrija je na tridesetak metara od gola prihvatio Timo Verner, produžio je još koji korak i onda vrlo lepo šutirao i savladao Silesena.

Liroj Sane duplira prednost u 20. minutu kada je dobro zalomio ulevo i onda uz malo sreće pogodio po drugi put na meču mrežu Holandije.

Lopta se na putu do gola odbila od noge igrača "lala", skrenula i prevarila Silesena. Nemci su do trećeg gola mogli u 40. minutu kada je Šulc centrirao, Serž Gnabri skočio, a Holanđani imali sreće jer je Gnabrijev udarac završio pored gola.

Holandija je u finišu prvog dela oslabljena izlaskom Rajana Babela zbog povrede, ali je tek u drugom poluvremenu uputila prvi udarac ka okviru gola na kom je stajao Manuel Nojer. Promes sa distance šutira u 55. minutu, Nojer to lagano brani, a odbrana domaćina funkcionisala je odlično.

U međuvremenu dobro šutirao Verner koji se istakao i u 62. minutu ali je lopta još jednom otišla pored stative.

Mada je na polovini Nemačke često bilo i po šest, sedam igrača u narandžastim dresovima u ranoj fazi napada protivnika, presing nije bio dobar, pa su Nemci prilično lako iznosili loptu.

Tek u poslednjih petnaestak minuta, Holandija je počela da napada angažovanije pa je Depaj opasno zapretio u 77. minutu, kada se prošetao kroz odbranu rivala kroz sredinu i onda pucao u Nojerov bliži ugao.

Čuvar mreže Bajerna je odbranio, ali su "narandžasti" ipak uspeli da postignu jedan gol u 85. minutu. De Ron je posle duge akcije dodao Promesu, ovaj je iz kaznenog prostora naciljao ugao i atraktivnim golom smanjio na 2:1.

Kerer je nakon toga slabo šutirao iskosa, iako je bio u dobroj prilici. Na sve ili ništa je krenuo selektor Holandije Kuman jer je u poslednjim minutima Virdžil Van Dajk otišao napred i "glumio" centarfora.

Ta taktika se isplatila šest minuta posle gola Promesa i potpuni šok je nastupio posle centaršuta Holanđana koji glavom skreće Kimih na nogu Van Dajku. Defanzivac Liverpula je bio priseban, uhvatio je loptu u vazduhu i Nojer je mogao samo da se uhvati za glavu, a Holanđani da slave tih konačnih 2:2.

Na završni turnir su prošle Švajcarska, Engleska, Holandija i Portugal i taj turnir će se igrati od 5. do 9. juna igrati u Portugalu.

Još jedan rasplet u grupama elitne divizije Lige nacija i još jedna drama!

Engleska se na "Fajnal for" u Portugalu plasirala preokretom protiv direktnog rivala Hrvatske (2:1), zatim je Švajcarska na još impresivniji način eliminisala Belgiju (od 0:2 do 5:2), ali Holandija je do prvog mesta u grupi stigla vrativši se iz "mrtvih".

Izabranici Ronalda Kumana su na gostovanju u Gelzenkirhenu gubili 2:0 još od 20. minuta i sve do pet minuta pre kraja ništa nije ukazivalo da mogu do potrebnog boda.

Onda je Kvinsi Promes sjajno "zavrnuo" udarac sa 16 metara i lopta je ušla u mrežu kraj desne stative, izvan domašaja Manuela Nojera - 2:1.

Slično subotnjem duelu Srbije i Crne Gore, odjednom se naizgled rešena utakmica potpuno "otvorila".

Nemci su propustili još jednu u nizu odličnih prilika, a "lale" u nadoknadi vremena izjednačile na 2:2, kada je Džošua Kimih posle centaršuta sa desne strane nehotice proigrao protivničkog štopera Virdžila Van Dajka.

As Liverpula odlično je reagovao i sa peterca sproveo još jednu loptu iza Nojerovih leđa, za konačnih

Nemačka - Holandija 2:2 (2:0)
/Verner 9, Sane 20 - Promes 85, Van Dajk 90+1/

Holandija i Francuska su sa po sedam bodova završile takmičenje u Grupi 1, ali je na stranu "lala" prevagnuo bilans u međusobnim susretima - 1:2, 2:0 - pa će se od 5. do 9. juna 2019. u Gimaraešu boriti za naslov prvog šampiona Lige nacija, sa Portugalom, Engleskom i Švajcarskom.

Nemci su iz prva tri meča osvojili samo jedan bod, bili su pomireni sa ispadanjem u diviziju B, ali su želeli da se pobedom oproste od svojih navijača i na pozitivnoj noti okončaju vrlo lošu 2018. godinu.

Počeli su furiozno, Timo Verner i Liroj Sane su šutevima iz daljine bacili protivnika u nokdaun, ali nije usledio i "nokaut". To im se osvetilo remijem koji bi mogao da ih košta povlašćenog statusa prilikom predstojećeg žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020!

Kakav kraljevski povratak Holandije! Jedna od najvećih fudbalskih sila i zvanično je opet velika posle sjajnog remija u Gelzenkirhenu protiv Nemačke 2:2 (2:0).

Virdžil van Dajk je čovek koji je ranio u srce navijače Pancera, koji su 90. minuta bili uvereni da će pobedom nad istorijski velikim rivalom, izbaciti Holandiju iz voza za plej-of. Ali, umesto toga desilo se čudo. Holanđani koji su se mučili gotovo 85 minuta magično su oživeli na terenu Šalkea i ostavili razočarane ne samo Nemce već i njihove komšije Francuze koji su u poslednjim trenucima izgubili prvo mesto u grupi.

Naime, pošto i Lale i Galski petlovi imaju isti broj bodova (po sedam) odlučio je međusobni skor i glupostMuse Sisoka koji je pre nekoliko dana skrivio penal za 2:0 u Roterdamu u 96. minutu sada je i zvanično koštala svetske šampione plasmana u plej-of.

Na terenu je večeras sve bilo u službi Nemačke do samog finiša. Nova postavka Joahima Leva u formaciji 3-4-3, sa trojicom brzih napadača - Gnabri, Verner, Sane - dala je rezultate već u uvodnih 20 minuta kjada su Panceri stekli dva gola prednosti. Tražila se brzina, tražio se drubling, finta i spretnost i tako su Nemci i postigli oba pogotka, najpre Verner u devetom, a zatim i Liroj Sane u 19. minutu.

Međutim, Nemačka je opet i večeras ispoljila i boljku - nemogućnost da završi započeti posao. To joj nekada nije bio problemm ali ovoj generaciji fudbalera očigledno jeste. Umesto da dotuče grogirane Holanđane, koji ništa naročito nisu igrali večeras posebno u prvom poluvremenu, jalovim kontranapadima i promašenim šansama i posle ulaska Marka Rojsa i Tomasa Milera u 65. minutu dali su šansu rivalu da se vrati.

To se i dogodilo u samom finišu. U poslednjih deset minuta Ronald Kuman je poslao Van Dajka visoko u špic, a rezultat svega bila su dva gola, najpre Kvinsija Promesa u 85. potom (lep udarac) i visokog štopera u 90. za veliko slavlje navijača Holandije. Najlepšeg, pošto se radi i o najvećem fudbalskom rivalu.

Glupost iz finiša utakmice i ispuštena pobeda mogla bi da košta Nemce i bolje startne pozicije na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali i da pogodi timove koji su plasirani niže od njih. Panceri bi na kraju Lige nacija mogli da padnu čak i u drugi šešir na žrebu, pa bi tako timovi iz trećeg i četvrtog imali značajno teži put do prvenstva ako bi zapali u grupu recimo s njima i nekom selekcijom iz prvog. Ali, o tom potom... 

Makedonija menja Sloveniju u Ligi C! Mečevima u ponedeljak u većini grupa završeno je takmičenje u prvoj sezoni Lige nacija.

Najveći utisak su ostavile balkanske reprezentacije. Makedonija je pobedom potvrdila plasman u viši rang, dok je Slovenija, uprkos remiju, ostala "zakucana" za dno u Ligi C i od sledeće sezone će nastupati u najnižem rangu.

U Ligi B Češka je minimalnim rezultatom savladala Slovačku i poslala je u Ligu C, ali nije uspela da se plasira u Ligu A jer je to ranije već učinila Ukrajina.

Jedini gol na utakmici postigao je češki napadač Patrik Šik koji je u 32. minutu fantastično "bocnuo" golmana Slovačke i doneo pobedu svojoj ekipi.

Češka je otrov za Slovačku! Šik izbacio komšije!

Ukrajina je još ranije obezbedila prvo mesto u grupi 1, B divizije Lige nacija, a večeras smo saznali i ko ispada.

U C diviziju se seli Slovačka koju je eliminisala Češka. Sa dve pobede u okršajima protiv komšija, Česi su obezbedili drugo mesto i opstanak u drugom razredu evropskog fudbala. Posle pobede u gostima, večeras su minimalcem na svom trenu savladali lokalnog rivala, a jedini gol je postigao Romin napadačPatrik Šik.

Slovaci su bili skoro otpisani posle dva startna poraza, ali su pobedom nad Ukrajinom oživeli nadu da mogu do opstanka. Bila im je potrebna pobeda u Češkoj jer je remi zbog boljeg međusobnog skora odgovarao domaćinu. Slovačka je krenula ofanzivno i bila bolja u prvih 25 minuta, ali je potom dočivela hladan tuš. Škretl je u 32. minutu zakasnio sa ofsajd zamkom, Šik je iskoristio prostor, izašao sam pred golmana i lobovao ga.

Posle vođstva su Česi preuzeli kontrolu nad utakmicom i odbranili pobedu. Slovačka je ispala u treć rang Lige nacija.

U drugom meču Lige B Danska, koja se plasirala u elitu već u prethodnom kolu, odigrala je bez golova sa Irskom, koja će od narednog izdanja Lige nacija igrati u Ligi C.

U Ligi C Slovenija je uspela da upropasti sve Bugraskoj remijem u gostima od 1:1.

Bugari su potencijalnom pobedom od nekoliko golova razlike mogli da budu prvi, ispred Norveške, ali su izgubili sve šanse kada je Zajc izjednačio u 75. minutu. Prethodno je domaćina u vođstvo doveo Ivanov sedam minuta ranije.

U istoj grupi Norvežani su lako pobedili Kipar (2:0) na gostovanju golovima Kamare u 36. i 48. minutu.

Norvežani stižu u B diviziju, Bugari nisu uspeli! Skandinavci slavili na Kipru, Slovenija odnela bod iz Sofije.

Norveška je osvojila prvo mesto u trećoj grupi C divizije Lige nacija i izborila plasman u viši rang! U utakmici poslednjeg kola skandinavska selekcija kao gost je pobedila Kipar sa 2:0, dok je glavni konkurent Bugarska na domaćem terenu odigrala samo 1:1 protiv Slovenije.

Relativno lako su Norvežani stigli do bodova u Nikoziji, a svakako su bili bolji, opasniji i konkretniji rival od domaćina. A junak važne pobede bio je 29-godišnji napadač Ola Kamara.

Sjajno se snašao u 36. minutu ovaj fudbaler i lepu akciju posle asistencije Elabdeluija krunisao vodećim pogotkom. Na početku drugog poluvremena, tačnije u 48. minutu Kamara je opet bio najspretniji na petercu Kiprana i posle kornera duplirao prednost.

Ipak, tu nije bio kraj uzbuđenjima na utakmici u Nikoziji, jer su obe ekipe duel završile sa po deset igrača na terenu. Najpre je u 80. minutu Kipranin Silis zbog neopreznog starta morao u svlačionicu, a ista sudbina snašla je Elijunusija deset minuta kasnije.

Reprezentacija Bugarske nadala se pobedi protiv Slovenije, ali na polupraznom stadionu Vasil Levski, nije mogla više od remija.

A napadali su domaći u većem delu utakmice, bili su nešto opasniji i delovalo je da će uspeti. U 68. minutu Galin Ivanov je konačno načeo mrežu Slovenaca, ali radost domaćih trajala je samo sedam minuta pre nego što je Miha Zajc izjednačio.

U Grupi 1 Lige D Gruzija je zabeležila i petu pobedu na takmičenju savladavši Kazahstan sa 2:1 i ona će sledeće sezone igrati u Ligi C.

U Grupi 4 Makedonija je takođe zabeležila peti trijumf i doživela istu sudbinu kao i Gruzija.

Makedonci su rutinski savladali Gibraltar sa 3:0, a za dva gola bio je odgovoran napadač Palerma Ilija Nestorovski.

Makedonija bez milosti, majstorija Bardija. Gibraltar nije imao šta da traži u Skoplju.

Fudbaleri Makedonije u velikom stilu su potvrdili osvajanje prvog mesta u četvrtoj grupi D divizije Lige nacija i plasman u viši rang takmičenja u narednom ciklusu. Naši južnu susedi su u Skoplju ubedljivo savladali Gibraltar sa 4:0 u poslednjem kolu.

Bila je to prava igra mačke i miša i jedina dilema bila je sa koliko golova u mreži će Makedonci da isprate goste.

Ukupno je domaća ekipa uputila čak 39 udaraca ka protivničkom golu, ali je u prvom poluvremenu samo jedna lopta završila u mreži Gibraltara.

Igrao se 27. minut kada je Enis Bardi maestralnim udarcem iskosa sa ivice kaznenog prostora doveo Makedonce u vođstvo.

A u nastavku utakmice na scenu je stupio raspoloženi Ilija Nestorovski. Prvo je u 67. minutu povisio na 2:0, a onda je 13 minuta kasnije još jednom bio precizan.

Konačan rezultat postavio je Aleksandar Trajkovski u drugom minutu sudijske nadoknade.

OSTALI REZULTATI

LIGA B

Grupa 1

Češka - Slovačka 1:0 (1:0)
/Šik 32/

KONAČNA TABELA: Ukrajina 9, Češka 6, Slovačka 3.

Grupa 4

Danska - Republika Irska 0:0

KONAČNA TABELA: Danska 8, Vels 6, Irska 2.

LIGA C

Grupa 3

Bugarska - Slovenija 1:1 (0:0)
/Ivanov 68 - Zajc 75/

Kipar - Norveška 0:2 (0:1)
/Kamara 36, 48/

KONAČNA TABELA: Norveška 13, Bugarska 11, Kipar 5, Slovenija 3.

LIGA D

Grupa 1

Andora - Letonija 0:0

Gruzija - Kazahstan 2:1 (0:0)
/Merebašvili 59, Čakvetadze 84 - Omirtajev 90/

KONAČNA TABELA: Gruzija 16, Kazahstan 6, Letonija 4, Andora 4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar