Прича: Шест мјесеци, шест финала, четири титуле...

. . . 7. 990 АТП поена и 11. 251. 508 долара касније. . . ! Не заборавимо и вртоглав успон до првог места на светској лествици!

Тенис 20.11.2018 | 22:45
Прича: Шест мјесеци, шест финала, четири титуле...
Сада када је и дефинитивно готово, истина не онако како се очекивало пошто је изгубио последња два финала у 2018, време је да се подвуче црта на једну од најневероватнијих тениских сезона једног такмичара. Наравно Новака Ђоковића.

Српски тенисер је у 2018. ушао након шест месеци паузе због здравствених проблема, али и нагомиланог умора као један од фаворита пошто је мало ко знао да има озбиљне проблеме са повредом. Па и он сам. А онда је у фебруару након серије лоших резултата и старта године од 6-6 коначно послушао савете, пре свих тадашњег тренера Андреа Агасија и отишао на операцију десног лакта.

Али ни то му није одмах помогло, мада је у међувремену уз помоћ такође тадашњег тренера, ЧехаРадека Штепанека надоградио сервис који му је доцније, нарочито крајем сезоне (изузев финала у Лондону против Зверева) постао пратктично најјаче оружје. Иако је ређао слабе резултате под њима двојицом, ипак је то детаљ који је оправдао ангажман некадашња два велика аса.

Свестан да тако више не иде Ђоковић се осамио у Доминикансој Републици на неколико дана и смислио план повратка. Прво се захвалио Штепанеку, док је Агаси сам одлучио да не треба више да се (бесплатно) бави Србином пошто су обојица схватили "да се слажу да се не слажу", а онда је у априлу успео да убеди Марјана Вајду да му се врати, а са њим и стручњака за фитнес, Аустријанца Гебхарда Фил Грича. И то је био детаљ  који је све преокренуо и исписао нову страницу светског спорта.

У том тренутку Новак је био испод првих 20 на свету, што му је најслабији пласман у последњих 11 година. Тонуо је све ниже и деловало је да му нема излаза. Посебан шок је био пораз у четвртфиналу Ролан Гароса одМарка Чекината, Италијана за кога је пре тога мало ко чуо у Србији, али и шире. Али Чекинато је био та искра која је запалила ватру у Ђоковићу. Љут, бесан на себе до сржи Новак је тада размишљао да одмори неко време, сакупи снагу и мисли, и да крене када му све "легне". Ипак, одлучио је да игра у Квинсу пре Вимблдона и тада је кренуло ово лудило.

Финале које је тада изгубио од Марина Чилића, пошто је пропустио меч лопту било је "светло у тунелу". А на Вимблдону је коначно засијао, пре свега у полуфиналу против Рафаела Надала са којим је водио тешку дводневну и петосетну битку коју је некако добио. Шпанац је тада био у пакленој форми, а Новак се тек враћао. Пресудило је чак 23 аса што му је и даље рекорд каријере. Ти асови као да су најавили невероватну доминацију нашег аса.

"Да ми је неко рекао да ћу годину завршити на првом месту сматрао бих да је луд. Не само што сам био ниско рангиран, него зато што нисам играо ни близу оног нивоа који сам желео да постигнем.", рекао је Београђанин.

Након Вимблдона мало је застао на мастерсу у Торонту, да би одмах након њега коначно освојио тај Синсинати чиме је постао први тенисер у "опен ери" који је освојо свих 11 мастерса, то јест Златни мастерс. На свој конто је до краја године везао још титуле на УС опену и шангајском мастерсу, као и два финала на крају сезоне, у Паризу и Лондону која је нажалост изгубио.

"Нисам био здравствено добар последње три-четири седмице, а то ме је пуно коштало. Али свеукупно била је феноменална сезона на коју сам дефинитивно поносан", закљућио је Ђоковић последњи интервју у сезони која се завршава овог продуженог викенда финалом Дејвис купа између Хрватске и Француске у Лилу.

Дакле за само шест месеци играња, повремено на нивоу на којем нико није могао ни изблиза да парира, Ноле је скочио за 22. позиције поставши поново први рекет света, сакупио је невероватних 7.990 поена и тачно 11.251.508 долара (не рачунајући 3,325 милиона долара бонуса за прво место)!

Стручњаци се слажу у једном, а то је да га тек чека невероватна сезона. Та 2019. могла би заиста бити историјска, пре свега ако успе да понови "Новак слем" то јест да веже четири гренд слем титуле, што је успео 2015/16. Тренутно је на пола пута. Наравно, ту је и вечна потера за Роџером Федерером и Рафелом Надалом. Тренутно Швајцарац има 20, Шпанац 17, а Ђоковић 14 гренд слем титула и ту ће се водити велика битка, пошто је Ноле одлучио да буде најбољи свих времена и то је сада његова мисија. Све друге рекорде, титуле, турнире и обрачуне је практично добио. Буквално, човек нема више шта да осваја осим рекорда.

Али, сада је ипак време да се добро одмори. Заслужо је. Следећи пут ћемо да видети крајем децембра у Абу Дабију на позивном егзибиционом турниру одакле ће кренути у нове изазове, пре свега на први АТП такмичење у Дохи. И то све као први на свету на крају године, пети пут у каријери.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар