Priča: Šest mjeseci, šest finala, četiri titule...

. . . 7. 990 ATP poena i 11. 251. 508 dolara kasnije. . . ! Ne zaboravimo i vrtoglav uspon do prvog mesta na svetskoj lestvici!

Tenis 20.11.2018 | 22:45
Priča: Šest mjeseci, šest finala, četiri titule...
Sada kada je i definitivno gotovo, istina ne onako kako se očekivalo pošto je izgubio poslednja dva finala u 2018, vreme je da se podvuče crta na jednu od najneverovatnijih teniskih sezona jednog takmičara. Naravno Novaka Đokovića.

Srpski teniser je u 2018. ušao nakon šest meseci pauze zbog zdravstvenih problema, ali i nagomilanog umora kao jedan od favorita pošto je malo ko znao da ima ozbiljne probleme sa povredom. Pa i on sam. A onda je u februaru nakon serije loših rezultata i starta godine od 6-6 konačno poslušao savete, pre svih tadašnjeg trenera Andrea Agasija i otišao na operaciju desnog lakta.

Ali ni to mu nije odmah pomoglo, mada je u međuvremenu uz pomoć takođe tadašnjeg trenera, ČehaRadeka Štepaneka nadogradio servis koji mu je docnije, naročito krajem sezone (izuzev finala u Londonu protiv Zvereva) postao pratktično najjače oružje. Iako je ređao slabe rezultate pod njima dvojicom, ipak je to detalj koji je opravdao angažman nekadašnja dva velika asa.

Svestan da tako više ne ide Đoković se osamio u Dominikansoj Republici na nekoliko dana i smislio plan povratka. Prvo se zahvalio Štepaneku, dok je Agasi sam odlučio da ne treba više da se (besplatno) bavi Srbinom pošto su obojica shvatili "da se slažu da se ne slažu", a onda je u aprilu uspeo da ubedi Marjana Vajdu da mu se vrati, a sa njim i stručnjaka za fitnes, Austrijanca Gebharda Fil Griča. I to je bio detalj  koji je sve preokrenuo i ispisao novu stranicu svetskog sporta.

U tom trenutku Novak je bio ispod prvih 20 na svetu, što mu je najslabiji plasman u poslednjih 11 godina. Tonuo je sve niže i delovalo je da mu nema izlaza. Poseban šok je bio poraz u četvrtfinalu Rolan Garosa odMarka Čekinata, Italijana za koga je pre toga malo ko čuo u Srbiji, ali i šire. Ali Čekinato je bio ta iskra koja je zapalila vatru u Đokoviću. Ljut, besan na sebe do srži Novak je tada razmišljao da odmori neko vreme, sakupi snagu i misli, i da krene kada mu sve "legne". Ipak, odlučio je da igra u Kvinsu pre Vimbldona i tada je krenulo ovo ludilo.

Finale koje je tada izgubio od Marina Čilića, pošto je propustio meč loptu bilo je "svetlo u tunelu". A na Vimbldonu je konačno zasijao, pre svega u polufinalu protiv Rafaela Nadala sa kojim je vodio tešku dvodnevnu i petosetnu bitku koju je nekako dobio. Španac je tada bio u paklenoj formi, a Novak se tek vraćao. Presudilo je čak 23 asa što mu je i dalje rekord karijere. Ti asovi kao da su najavili neverovatnu dominaciju našeg asa.

"Da mi je neko rekao da ću godinu završiti na prvom mestu smatrao bih da je lud. Ne samo što sam bio nisko rangiran, nego zato što nisam igrao ni blizu onog nivoa koji sam želeo da postignem.", rekao je Beograđanin.

Nakon Vimbldona malo je zastao na mastersu u Torontu, da bi odmah nakon njega konačno osvojio taj Sinsinati čime je postao prvi teniser u "open eri" koji je osvojo svih 11 mastersa, to jest Zlatni masters. Na svoj konto je do kraja godine vezao još titule na US openu i šangajskom mastersu, kao i dva finala na kraju sezone, u Parizu i Londonu koja je nažalost izgubio.

"Nisam bio zdravstveno dobar poslednje tri-četiri sedmice, a to me je puno koštalo. Ali sveukupno bila je fenomenalna sezona na koju sam definitivno ponosan", zakljućio je Đoković poslednji intervju u sezoni koja se završava ovog produženog vikenda finalom Dejvis kupa između Hrvatske i Francuske u Lilu.

Dakle za samo šest meseci igranja, povremeno na nivou na kojem niko nije mogao ni izbliza da parira, Nole je skočio za 22. pozicije postavši ponovo prvi reket sveta, sakupio je neverovatnih 7.990 poena i tačno 11.251.508 dolara (ne računajući 3,325 miliona dolara bonusa za prvo mesto)!

Stručnjaci se slažu u jednom, a to je da ga tek čeka neverovatna sezona. Ta 2019. mogla bi zaista biti istorijska, pre svega ako uspe da ponovi "Novak slem" to jest da veže četiri grend slem titule, što je uspeo 2015/16. Trenutno je na pola puta. Naravno, tu je i večna potera za Rodžerom Federerom i Rafelom Nadalom. Trenutno Švajcarac ima 20, Španac 17, a Đoković 14 grend slem titula i tu će se voditi velika bitka, pošto je Nole odlučio da bude najbolji svih vremena i to je sada njegova misija. Sve druge rekorde, titule, turnire i obračune je praktično dobio. Bukvalno, čovek nema više šta da osvaja osim rekorda.

Ali, sada je ipak vreme da se dobro odmori. Zaslužo je. Sledeći put ćemo da videti krajem decembra u Abu Dabiju na pozivnom egzibicionom turniru odakle će krenuti u nove izazove, pre svega na prvi ATP takmičenje u Dohi. I to sve kao prvi na svetu na kraju godine, peti put u karijeri.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar