Новинари траже измјену закона

Уочи свечане инаугурације новоизабраних званичника РС, Клуб новинара Бањалука одржао је протестну конференцију за новинаре испред зграде Народне скупштине РС. Новинари су дијелили беџеве ''Стоп насиљу над новинарима'' и затражили од новоизабраних посланика да хитно приступе измјенама Кривичног закона Републике Српске по којем напади на новинаре били најригорозније санкционисани.

Република Српска 19.11.2018 | 15:15
Новинари траже измјену закона
Подсјетили су и да покушај убиства новинара БН телевизије, Владимира Ковачевића, није расвијетљен.

- Тражимо од новог сазива НСРС да испуне предизборно обећање и покрену поступак за измјену Кривичног закона РС, како би се напад на новинаре и друге медијске раднике санкционисао као напад на службено лице, чиме би се повећале казне за нападаче а случајеви брже процесуирали, поручили су из Клуба новинара Бањалука.

''Од власти Републике Српске очекујемо да приведу власти све нападаче на новинаре. Од новог сазива НСРС тражимо да по хитном поступку на првој редовној сједници измјене Кривични закон Републике Српске како би нападсачи на новинере били оштрије кажњавани’’, рекао је предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић.

Новоизабраним посланицима уручени су беџеви ’’Стоп насиљу над новинарима’’. За Владимира Ковачевића новинара БН телевизије, који је 26. августа ове године бритално претучен, захтјев Клуба новинара је оправдан.

’’Разни вршиоци највиших дужности у Републици Српској прећутно су одобравали нападе на новинаре и са говорница највиших институција вријеђали новинаре. Бојим се да исти ти треба сада да послушају наш захтјев и промијене Кривични закон Републике Српске’’, каже Ковачевић.

Из Клуба новинара Бањалука подсјећају да је само у БиХ у посљедње двије године био један покушај убиства на новинара БН телевизије, Владимира Ковачевића, 11 физичких напада и 13 пријетњи смрћу. Нагласили су и да је напад на новинара напад на демократске вриједности друштва и слободу говори и да се томе мора стати у крај.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ето вам

19.11.2018 15:04

Сад це они вама удовољити ! Док изваде из ладицааа па побапсе лопове па врате покрадено па оцисте институције од самих себе па закон и правна дрзава профункционисеее и ви цете доци на ред!!!сад це они све нановооооо!!!од лопова постају постени!!преко ноци!!! Казу бице добри!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

19.11.2018 15:19

Стоп и батинашима службеника који се побуне противу лоповлука и мобингу.

Name

Ћана

19.11.2018 15:26

Ко је Ћану Бабић из РУГИПП претукао кад се побунила укњижби Школских 400 дилума земље на Буду Станковића, које је укњижио Деурић и Стојчин и Груловић. Треба закон о земљишној мафији.

Name

земљишна мафија

19.11.2018 15:55

У казнене одредбе Закона о земљишној мафији увести: "Затвором до три мјесеца казнит ће се одговорно лице које незаконито укњижи некретнину вредну преко милион КМ".

Name

Закон о з.к.мафији

19.11.2018 16:26

У Закону о земаљској мафији (која влада у РУГИПП по покровитељем Додиком), регулирати да у случају незаконите укњижбе, вјештака агронома одређује тужиоц и судија који процељује вредност некретнине која је предмет спора, тј. која је укњижена на тајкуна Додикова.

Name

Ре земљишна мафија

19.11.2018 16:39

Закон се из праксе пише, тј. озакони се практично правило.

Name

Харац!

19.11.2018 16:44

Папци су на власти! Само паре рајо, ил' јос горе бице!

Name

Због цега

19.11.2018 19:28

Ви сте лопови као и ови корумпирани. Ви сте највеци рекетаси у дрзави!!! Сто би вас неко ститио.!!!???

Name

Данас

19.11.2018 15:04

Господо новинари, засто не покусате неку градјанску иницијативу на ту тему и потписивање петиције? Мислим да сте ви најугрозенији и то на свим телевизијама јер сте излозени разним притисцима. Покусај убиства новинара Владимира је просао такореци као да ниста није било. Колико видимо имамо потпуно игнорисање ових цињеница од стране надлезних. На свим телевизијама морају да буду емисије о овом проблему, дузи временски период и људи се морају максимално ангазовати. Сви треба да схвате да ви морате указивати на проблеме и бити коректори друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абоб

19.11.2018 15:06

А заклетва је заклетва!!а ко полазе заклетву?????!!!то висе ником и није битно!!! Заклео се незаклео исто је само фарса као и цик и све по старом !наставак слиједи !народе гледај или бјези

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

19.11.2018 15:26

Новинари су добри властодршцима једино када о њима пишу похвално. Гузоње су себе заштитиле законима које усвајају по својој мјери, , а брига их што неко напада, пријети, пребија или убија новинаре. Стога би представници "седме силе" требало да свим дозвољеним средствима издејствују доношење закона према којем би се напад на новинара квалификовао као напад на службено лице.Ако треба у тм настојању подршку треба да траже од народа који, према свим истраживањима, више вјерују новинарима него властодршцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј дјолеее

19.11.2018 16:39

Народ висе ником не вјерујеее!!ни заклетви ни партији ни цику ама никоме!!!слиједи опстеее расуло народа!!! Безакоње опсте умјесто у затборе они у фотељееее!!!ау брука невидјена!!!!људи ово нема нигдје на свијету !! Робовласницко друство

Name

Ниста

19.11.2018 16:35

Ма није рјесење имати то све написано у закону. Рјесење да се Закони поцну проводити. Било је и до сада напада на слзбена лица па тузилац одустане од даље истраге-када му бабо нареди да стане. Боље би било да су новинари "јаце" захтијевали конкретне кораке. Одовог захтјева, и да му се удовољи, нема ефекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

20.11.2018 01:03

Па није претучен новинар РТРСа или АТВа. Насмијава те ме. Ко врши највећу дреку и уводи забране новинарима БНа. КО? ха ха ха, јој јој јој , Жалосно . Да је несврстана полиција прво се притвор одређује онима који су непријатељски настројени према тој медијској кући . Све је јасно .

ОДГОВОРИТЕ