Краљ Салман подржао принца

Саудијски краљ Салман одржао први значајан говор откако су саудијски агенти убили новинара Џамала Кашогија и у том говору подржао је сина.

Свијет 19.11.2018 | 15:09
Краљ Салман подржао принца
Наиме, краљ је пружио подршку свом сину престолонасљеднику Мохамеду Бин Салману, али није поменуо оптужбе на рачун принца за ког се сматра да је наложио то убиство.

У данашњем говору, краљ је изнио приоритете краљевине у наредној години, фокусирајући се на питања као што је рат у Јемену, безбједност Палестинаца, стабилност на нафтном тржишту, супротстављање противничком Ирану и отварање нових радних мјеста за Саудијце, преноси АП.

Краљ није поменуо критике на чијем се удару нашао принц престолонасљедник Мохамед бин Салман, већ је само рекао да је сина савјетовао да се усредсреди на развој способности саудијске омладине.

Подсјетимо, Кашоги, новинар "Ваингтон поста" саудијског поријекла нестрао је након што је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра. Званични Ријад дуго је ћутао о том случају, док на крају није пристао да дозволи турским истражиоцима да уђу у зграду конзулата.

До тада су, сматрају многи аналитићарои и медији, који су се позвали на изворе из истраге, Саудијци имали довољно времена да почисте све доказе. Када је постало јасно да Кашоги више није жив, из Саудијске Арабије је саопштено да је он убијен грешком, приликом истраге и испитивања које је кренуло у погрешном правцу.

Наводно су све извшили саудијски обавјештајци који су се "одметнули", односно Ријад тврди да о томе ништа није знао. Они су ухапшени али је остало питање ко је то наредио. Саудијски тужилац тврди да је ријеч о обавјештајцу који је водио "истрагу" о Кашогију, који је на крају раскомадан. Међутим, многи у свијету нису "купили" ту причу и сматрају од почетка да иза свега стоји Бин Салман, који је већ запао за око јавности након налога да се ухапсе његови супарници у трци за пријесто.

На посљетку је и америчка ЦИА закључила да је принц Мохамед наложио Кашогијево убиство.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фазлет Изиновиц

19.11.2018 20:13

Краљ Салман подрзао принца а принц је уствари његов син.Овај Краљ дефинитивно није нормалан цовјек,ко јос даје подрску својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ